[REC]

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Da mi je neko španski film [REC] donio bez početne špice koja ionako traje samo sekundu i uvalio da gledam, kunem vam se da bi došao u iskušenje da se ostavim posla na televiziji. Ovo je za mene jedan od najboljih horror filmova koje sam IKAD pogledao, jedno od najtraumatičnijih iskustava u mom životu, a da su vezana za platno/TV.

SVe počinje poprilično naivno – mlada TV novinarka i kamerman se smjeste u stožer lokalnog vatrogasnog doma sa ciljem da prate aktivnosti vatrogasaca i o tome naprave televizijsku reportažu. Ali stvari se počnu komplikovati onog trenutka kad vatrogasci dobiju poziv da pomognu staroj ženi koja vrišti u jednoj zgradi.

Koliko sam ja uspio shvatiti iz vlastitog iskustva i znanja, čitav film je snima televizijskom opremom, što mu daje jako realističnu sliku i imate osjećaj da gledate ”sirovinu”, odnosno nesmontirani materijal neke televizijske emisije, što je upravo i najstrašniji element ovog filma – The Blair Witch Project je donekle uspio u postizanju ove atmosfere, ali ga je [REC] nadmašio po pitanju montaže, odnosno nedostatka iste.

Sami glumci u filmu u nekoliko navrata NISU ZNALI dijelove scenarija te je par jako dobrih i prestrašnih situacija izvedeno gdje su reakcije glumaca stvarno doživljene, a ne odglumljene, što se savršeno primjeti, a realističnosti pridonosi i činjenica da se film snimao na stvarnim, postojećim lokacijama, nije postojao set za snimanje, dakle…sutra ako budete u Španiji i znate gdje se ovo snimalo, komotno možete ušetati na ”set” snimanja.

Zaboravite sve što ste dosad gledali, ovaj film vodi igru onako kako sigurno ne očekujete da će se situacija odvijati, a moja vam je stvarno iskrena preporuka da film gledate SAMI u mraku, sa slušalicama na ušima, ili još bolje na nekom dobrom kućnom kinu gdje će zvukovi, grglanja, klanja i vrištanja savršeno da vam zalede krv.

Pročitaj i ovo:  The Jam: About The Young Idea

Primjetio sam da je Nisvet Džanko, poznati BH televizijski novinar u magazinu ”Dani” popljuvao film što me dovodi do dva zaključka, iako kolegu Džanku poštujem – ili film nije uopšte ni pogledao ili je jedan od onih što vole da pokake sve samo da bi bili ”alternativni” i istakli svoj ”alternativni ukus”. Također sam primjetio da se Hollywood nije smirio dok nije snimio remake nazvan ”Quarantine”. Bacit ću pogled, iako iskreno smatram da se ovo NIKAKO ne može nadmašiti.

Gdje bi bila filmska horror scena da je više ovakvih ideja i realizacija…TOTALNA PREPORUKA!

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Španija
Godina: 2007
Režiser: Jaume Balaguero, Paco Plaza
Uloge: Manuela Velasco, Javier Botet, Manuel Bronchud…

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

1 komentar

  1. Jadni Amerikanci vec su snimili rimejk! Jebo te, pa ni godina nije prosla! Americka verzija zove se “Quarantine” i pravo je gledan u kinima. Naravno, smijesan film u odnosu na original, kao i obicno.

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content