Dance of The Dead

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kad sam pogledao najavu za ovaj film, nisam bio nešto previše oduševljen, za razliku od kolege Scorpia koji je trubio kako film trebamo pogledati. Pošto sam se jučer našao u situaciji da moram birati film za djevojku koja ne voli krv, odlučio sam da uradim kompromis i pustim neku horror komediju, te je samim tim ovaj film završio u playeru, a ja sam se oduševio (za razliku od moje cure).

Priča počinje poprilično tipično – sve miriše na teen komediju, likovi su stereotipni, imamo obožavatelja wrestlinga, školskog gubitnika, par sci-fi šmokljanja i glupače koje se kolju za titulu kraljice večeri koju svi očekuju – maturalne večeri. No, tu se stvari zakomplikuju kad mrtvi počnu ISKAKATI iz grobova i jesti sve pred sobom.

U 90 minuta filma stanke nije bilo. Ja sam inače fan sporih zombieja i sve novije filmove gdje zombiji trče ili koriste oružje sam prekrižio sa liste (osim možda ”28 Days” i ”28 Weeks Later”), ali ovom filmu zbog same ideje i tempa, ovakva vrsta zombieja sasvim odgovara.

Humoristični dio filma je više-manje stereotipija koju ste mogli vidjeti ako ste pogledali ijednu američku teen komediju, ali klanje je mješavina old school splattera i CGI-ja koji je fino integrisan u filmu, i čak i meni, žestokom protivniku kompjuterske animacije, nimalo ne smeta. Nabadanje na bejzbol palicu, kidanje glave zajedno sa kičmom, paljenje, odsjecanje sjekirama, mutirane žabe i kopija Green Daya iz ove zadnje faze koja svojim punkom koči zombije i tjera ih da se njišu u ritmu garantuju dobru zabavu u svakom slučaju.

Ono što je meni izuzetno važno u svakom filmu sa zombijima je količina krvi, a ovdje je baš ima, tako da krajnji rezultat smatram krajnje validnim.

Da zaključim, ipak u filmskim recenzijama ne želim davati previše spoilera, ovo je teen komedija presvučena krvlju, recimo Shaun of The Dead i Američka Pita u jednom komadu, što je recimo idealno za isključivanje mozga u subotnju večer i gledanje sa ekipom (ili ženskom).

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 2008
Režiser: Gregg Bishop
Uloge: Jared Kusnitz, Greyson Chadwick, Chandler Darby…

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakThe Janitor
Naredni članak[REC]

SLIČNI ČLANCI