Kad sam pogledao najavu za ovaj film, nisam bio nešto previše oduševljen, za razliku od kolege Scorpia koji je trubio kako film trebamo pogledati. Pošto sam se jučer našao u situaciji da moram birati film za djevojku koja ne voli krv, odlučio sam da uradim kompromis i pustim neku horror komediju, te je samim tim ovaj film završio u playeru, a ja sam se oduševio (za razliku od moje cure).

Priča počinje poprilično tipično – sve miriše na teen komediju, likovi su stereotipni, imamo obožavatelja wrestlinga, školskog gubitnika, par sci-fi šmokljanja i glupače koje se kolju za titulu kraljice večeri koju svi očekuju – maturalne večeri. No, tu se stvari zakomplikuju kad mrtvi počnu ISKAKATI iz grobova i jesti sve pred sobom.

U 90 minuta filma stanke nije bilo. Ja sam inače fan sporih zombieja i sve novije filmove gdje zombiji trče ili koriste oružje sam prekrižio sa liste (osim možda ”28 Days” i ”28 Weeks Later”), ali ovom filmu zbog same ideje i tempa, ovakva vrsta zombieja sasvim odgovara.

Humoristični dio filma je više-manje stereotipija koju ste mogli vidjeti ako ste pogledali ijednu američku teen komediju, ali klanje je mješavina old school splattera i CGI-ja koji je fino integrisan u filmu, i čak i meni, žestokom protivniku kompjuterske animacije, nimalo ne smeta. Nabadanje na bejzbol palicu, kidanje glave zajedno sa kičmom, paljenje, odsjecanje sjekirama, mutirane žabe i kopija Green Daya iz ove zadnje faze koja svojim punkom koči zombije i tjera ih da se njišu u ritmu garantuju dobru zabavu u svakom slučaju.

Ono što je meni izuzetno važno u svakom filmu sa zombijima je količina krvi, a ovdje je baš ima, tako da krajnji rezultat smatram krajnje validnim.

Da zaključim, ipak u filmskim recenzijama ne želim davati previše spoilera, ovo je teen komedija presvučena krvlju, recimo Shaun of The Dead i Američka Pita u jednom komadu, što je recimo idealno za isključivanje mozga u subotnju večer i gledanje sa ekipom (ili ženskom).

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 2008
Režiser: Gregg Bishop
Uloge: Jared Kusnitz, Greyson Chadwick, Chandler Darby…