VA – Grind Madness at the BBC

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kad bi me neko upitao kako bih želio da me se sjećaju, rekao bih – kao mješavinu Howard Sterna i John Peela u bosanskoj verziji. Preskočimo Sterna u ovom momentu i držimo se John Peela, legendarnog BBC-jevog DJ-a bez kojeg svijet muzike danas ne bi bio ono što jeste.

John Peel je kao dio britanskog javnog servisa u sklopu BBC-ja bio toliko odvažan, toliko otvoren i toliko slobodouman i tako stvorio GRINDCORE – muzika je postojala, ali mase su je trebale čuti. I John je, pokoj mu duši, masama preko javnog servisa pružio – grindcore. Svaki vaš omiljeni bend iz domene grindcorea koji vrijedi čemu, a sa engleskog je ostrva posjeduje u svojoj kolekciji snimke nazvane Peel Sessions. Carcass, Napalm Death, Extreme Noise Terror – mnogim bendovima su ovo prve i najvažnije snimke karijere. Možemo biti otvoreni i reći – John Peel je zaslužan za grindcore. Da se grindcore zove Peelcore, ne bi bilo nikakvih problema, bar ako mene pitate. Sasvim zasluženo.

Earache Records nas je počastio sa vjerovatno svojim najgenijalnijim izdanjem u zadnjih par godina – Grind Madness at the BBC: Earache Peel Sessions. Na tri CD-a (kud sreće da su vinili!) nalazi se stotinu i osamnaest  (118!) pjesama, preko tri i pol sata muzike bendova Napalm Death, Carcass, Extreme Noise Terror, Bolt Thrower, Godflesh, Heresy, Unseen Terror i Intense Degree u njihovom punom sjaju! Sve pjesme su snimljene u periodu od 1987. do 1990. godine tako da je ljubiteljima stare škole zajamčena samo i osnovno – stara škola! Buka, buka, buka, pakao, ova kolekcija je nezamjenjivo štivo i lekcija svoj modernoj generaciji grindcorea, ma kako dobra bila, šta je zapravo grindcore i kako se grindcore treba svirati.

Pročitaj i ovo:  Flogging Molly u Varšavi: Svjetlija strana života

Sav paket materijala koji su britanski grinderi isčekivali svake sedmice na radiju sa pripremljenim C120 kasetama i dva prsta na Record i Play sada možete posjedovati i vi.

Hvala, Earache! Hvala, BBC! Hvala, gospodine Peel! VOLIMO VAS!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Razni izvođači
Ime izdanja: Grind Madness at the BBC: Earache Peel Sessions
Izdavač: Earache Records
Godina izdanja: 2009
Website benda: /

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI