Bonded By Blood – Exiled To Earth

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Godina je 2610. Vanzemaljska rasa Crong pokorila je Zemlju i pobila većinu njene populacije. I dok Crong suvereno i bez milosti vlada NAŠOM planetom, okuplja se mala šačica hrabrih i ludih – mala skupina ljudi koja započinje borbu u kojoj je glavna nagrada ono što im i pripada – planeta Zemlja.

Ne brinite se, nećete gledati neko svemirsko smeće ala Avatar, ali ćete u junu slušati nevjerovatan thrash metal album nazvan “Exiled to Earth”. Losanđeleška mlađarija, bend “Bonded by Blood” vraća se sa svojim drugim albumom iako se još uvijek nismo skinuli sa njihovog sjajnog prvijenca ”Feed The Beast”.

Prvi thrash metal konceptualni album u dosta vremena, barem koliko ja pratim je zaista pravo malo remek-djelo. Pratit ćete razvoj ultra-trash priče koja ima i socio-političku pozadinu, baš kao i Carpenterovo čudo “They Live” – iako je priča trash, upozorova nas na sranja koja će nam se desiti u budućnosti ako nam planetu nastave voditi kenjci koji je sad vode i koje SAMI biramo (ustvari, oni SAMI sebe biraju, ali mi im pustimo, no to je za neku drugu priču). Naravno, priča sama po sebi ne bi bila sjajna da BBB nije ponovo razvalio sa hrpom rifčina, solaža i nevjerovatno mahnitih ritmova koja vas razvale po balavim ustima, jer nema druge nego da balite na majstorluke ove ekipe.

Ako ste čuli “Feed The Beast”, onda ću vam samo reći da je priča ista, bend dere, produkcija je moderna (produkciju radio gospodin Ralph Patlan koji je radio i sa bendovima Megadeth, UFO i White Wizzard), ali ipak je poprilično dinamično i veselo, nije suhoparno, Ralph umije naglasiti važne dijelove i pomoći dinamici cijelog zvuka. Ne bojte se, zanimljivo je.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Boljka konceptualnih albuma nije izbjegnuta ni ovdje – super je cijeli koncept, priča je kao stvorena za djecu osamdesetih, ali opet – ja volim onakve zajebancije ala obrada teme Nindža Kornjača sa prvog albuma, kraće rečeno – različite teme. Ipak, pošto nas koncept odavno nije oduševio, a koncept jebanja Boga u Deicideovim albumima me ne zanima dva posto, ovo je odlično, dašak svježine.

Thrash metal, ljudi. Thrash metal. BBB su bend od kojeg nema mlađih, a da thrash bolje sviraju. To je ta mladalačka energija Metallice i Exodusa koju veterani nisu pokazali u duuugo, dugo vremena. A i kako će? Davno su se oni riješili thrasha i krenuli nekim stranputicama, te žive od imena. Dobar je “Death Magnetic”, ali Bonded By Blood je Bonded By Blood.

OBAVEZNO. Ići će ovo u Top 10 2010. godine, k’o da gledam…

Sad mi baš žao raje koja mora čekati do augusta da posluša ovo! :(

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Bonded by Blood
Ime izdanja: Exiled to Earth
Izdavač: Earache Records
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.myspace.com/bondedbyblood

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »