UPOZORENJE: MOŽE SADRŽAVATI SPOILERE!

Na ovaj njemački horror film sam sasvim slučajno naletio, a privukao me omot i sinopsis. Obično filmove gledam po preporukama ljudi s kojima dijelim sličan ukus, ali povremeno znam pustiti neki nasumičan film na koji naiđem i nemalo puta znam biti ugodno iznenađen. Urban Explorer je jedan od tih filmova, bio sam zadovoljan nakon gledanja, a tome je pomogl valjda i to što odudara od većine modernih američkih sranja. Konačni ishod je odličan, mada ima i on gluposti i propusta u scenariju.

O čemu se tu radi? U podrumu diskoteke u Berlinu nalaze se stari napušteni tuneli koji kriju mnoga neistražena mjesta gdje su davno nekad boravili nacisti, a sada se tu povremeno okupljaju neonacisti i razne bande. Ti tuneli predstavljaju savršeno mjesto za ljude koji furaju tzv. urban exploring, odnosno istraživanja neistraženih djelova grada. Jedan vodič za takve eksurzije dobija novu ekipu zainteresiranih turista, a cilj im je dokučiti do neistraženog bunkera gdje su bili smješteni Hitlerovi vozači. Ekipa kreće u osvajanje mračnih tunela, ne sluteći da u njima živi još neko…

Totalno me privlače ovakve mračne, neistražene i klaustrofobične lokacije, te je pravi gušt gledati mlađariju kako se pati sa podvodnim vodama, uskim prolazima i prelaženjem preko gasnih cijevi. Jednostavno, čim zakorače dublje u te berlinske tunele, znaš da će se neko grdno sranje dogoditi. Prvo dolazi do sukoba sa dvojicom nacističkih skinheada koji je poprilično uznemirujuće prikazan, te takve scene smatram pravim horror poslasticama, budući da se mogu dogoditi u svakodnevnom životu.

Film baš uvuče u radnju i sa pažnjom pratiš svaki korak i razgovor. Lokacija je zbilja fantastična, sam pogled na te tunele izazvao mi je zgražanje. I glumačka ekipa je obavila svoj dio posla sasvim korektno, nemam nikakvih zamjerki.

Kako je film odmicao, shvatio sam da se Urban Explorer priključuje novom valu euro torture filmova. Taj torture dio filma bih mogao uporediti sa mučenjem viđenim u Rothovom Hostelu. Glavni negativac je odlično osmišljen lik, čudan, brutalan, vizelno i auditivno strašan, te je zanimljiv prikaz ogorčenosti turistima koja eskalira u vidu nasilja. Njemački manijak je ono po čemu ću sigurno pamtiti ovaj film.

Drago mi je da film nema klasičan happy end kao većina američkih novovalnih horrora, već su se scenaristi potrudili unijeti dašak svježine u cijelu priču. Je li se iko od učesnika ekspedicije uspio spasiti od psihopate kojem je glavna svrha mučiti turiste na najmorbidnije načine, a potom ih lišiti života? Pogledajte ovaj njemački film, pružite mu šansu, jamčim vam dobrih sat i pol horror zabave, pogotovo ako ste ljubitelj torture filmova!

Dobre strane: izgled i ponašanje manijaka, lokacije, vizuelni aspekt filma, gluma, scene nasilja, kamere, osvjetljenje, kraj filma

Loše strane: propusti u scenariju vezani za neke likove, shock-twist nije ispao onako kako je trebao, klišeizirani likovi i glupi postupci kojima misle da će se spasiti

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Njemačka
Godina: 2011
Režiser: Andy Fetscher
Glumci: Nathalie Kelley, Nick Eversman, Klaus Stiglmeier