Korov – Protiv Boga i Države EP

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sjećam se kad sam na podforumu “Demo bendovi” foruma Rock Planet ugledao novo ime – Bilok. Pomislih, neobično i zanimljivo ime, još da čujemo kakva je muzika, te preko Myspacea preslušah pjesmu “Sprovod” koja mi danima nije izlazila iz glave. Odlična kombinacija hardcore riffova, growl vokala, tekst na maternjem jeziku, i to vrhunski!

U međuvremenu, bend je promijenio ime u Korov, snimio još nekoliko demo stvari i odlučio se na samoizdavanje EP izdanja “Protiv boga i države”. Šta nam EP nudi?

Sirov zvuk, hardcore riffologiju, brutalno moćne vokale, gnjevne tekstove, eksperimentiranje sa žanrovima! Mogu slobodno reći da se radi o hrabrim predstavnicima novijih bendova! Svaka čast za  tekstove na domaćem jeziku, malo je bendova na bh sceni koji se usude na taj čin (to su radili i rade KRV, Motherpig i Dozer).

Ranije sam pohvalio pjesmu “Sprovod” koju mnogi smatraju njihovom najreprezentativnijom pjesmom koja u potpunosti oslikava zvuk i ideologiju benda. Nemojte se iznenaditi kad primjetite da izgovarate riječi pjesme, jednostavno su toliko upečatljivi i zarazni.

Iznenadili su me obradom pjesme “Oči u magli” Satana Panonskog ; svaka čast na ideji, ali sama izvedba mi nije fascinirala, iako ima zanimljivih fazona, obogaćena je metal riffovima, vokalima, duplom papom i blastbeatom, ali ta pjesma mi jednostavno funkcioniše tamo gdje  joj je mjesto, u ogoljenoj minimalističkoj punk izvedbi pokojnog Panonskog.

“Pastiri opstanka nacije” je još jedna odlična pjesma koju karakteriše metalcore/deathcore zvuk, puna je melodičnih riffova, masnih breakova, dubokih growlova i gangshout vokala. Tekstualno crpi inspiraciju iz odličnog Srpskog filma, te su upečatljivi citati iz filma pred kraj pjesme. Jedna od najjačih na EP-u.

“Smrt narodu” je zanimljiva pjesma, ima odlične riffove i vokale, upečatljiv tekst, jedino mi nije sjeo dio gdje najednom počnu svirati neki reggae, baš sam ostao neugodno iznenađen, te mi to kvari dojam.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: 12. Svoga tijela gospodar - Tuna, hvala ti!

Definitivno treba izdvojiti naslovnu stvar “Protiv boga i države”, čistokrvno hardcore/metal bjesnilo! Sigurni favorit na živim nastupima!

Dobre strane: vokal, tekstovi, riffovi, zanimljiva eskperimentisanja na nekim pjesmama, rješenje omota

Loše strane: produkcija (naročito bubanj), neodređenost žanra može dovesti do povremene zbunjenosti, obrada Satana Panonskog

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Korov
Ime izdanja: Protiv Boga i Države
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2012
Website benda: https://www.facebook.com/pages/Korov/118990238176942

 

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »