Liberteer – Better to Die on Your Feet Than Live on Your Knees

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Američki anarho-grindcore projekt Liberteer predstavili smo na ovim stranicama kroz sjajan veliki intervju sa šefom benda  Matthewom Widenerom. Red je da debitantski album predstavimo i kroz recenziju koja će biti kratka i slatka, a vaše je da pokrenete dupe, kliknete na Bandcamp adresu Liberteera i obradujete uši i dušu jednim od najboljih grindcore albuma u posljednje vrijeme koji bez problema savršeno parira i (iznenađujuće) sjajnom novom albumu Napalm Deatha.

Sedamnaest sjajno aranžiranih grindcore numera ukorijenjenih u d-beat ritam nalazi se na ovom debitantskom ostvarenju, ali je njihova moć upravo u sjajnim aranžmanima koji nam daju osjećaj da slušamo samo jednu pjesmu. Ipak, kako se uho ne bi umorilo, Matthew Widener je pored uobičajenog grindcore napada u pjesme inkorporirao i svečane teme koje podsjećaju na himne i anarhističke revolucionarne melodije, te se sve doima kao veoma uspješan eksperiment u domenu ekstremne muzike.

Tekstualno, ovaj album se bavi anarhističkim temama, pravima radnika, socio-političkim statusom današnje srednje klase i ostalim temama koje probaviti može zaista osoba koju interesuje navedena tematika, ali nije na odmet i da drugi saznaju drugačiju (ispravnu?) poruku koja se danas rijetko viđa, pa čak i u grindcoreu, gdje bi joj trebalo biti sigurno mjesto od trendova, želje publike i vremena. Tekstovi predstavljaju samu ideju onoga što je Widener htio prenijeti svojim slušateljima i odlično su integrisani sa muzikom, čine nerascjepivu cjelinu kakva se rijetko viđa danas.

Ono što posebno oduševljava je savršeno dizajnirana knjižica koja dođe uz CD verziju albuma na kojoj se nalaze ilustracije koje nam prikazuju kako uz pomoć CD-a i knjižice možemo pomoći rušenje sistema i to bukvalno.

Liberteerov debi album je, uprkos izdavanju u januaru, jedno od najboljih izdanja 2012. godine koja se i nije razvila kako treba, ali već je nakon jednog slušanja ovog albuma itekako jasno da će biti potrebna velika količina znanja, umijeća i ideja da se nadjača ovo potpuno, zaokruženo muzičko djelo.

Pročitaj i ovo:  Perturbator u Varšavi: Prva synthwave ljubav zaborava nema

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Liberteer
Ime izdanja: Better to Die on Your Feet Than Live on Your Knees
Izdavač: Relapse Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://liberteer.bandcamp.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »