Carrie

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

UPOZORENJE: MOŽE SADRŽAVATI SPOILERE!

Carrie. Jedan od onih horror filmova koji vam se u djetinjstvu urežu i ostanu u sjećanju za čitav život. Nedavno sam ga opet pogledao, te odlučih napisati svoje dojmove. Mislim da će se odmah na početku većina ljubitelja horrora složiti da se radi o klasiku ovog žanra.

Ko je Carrie? Carrie je srednjoškolka koja posjeduje telekinetičke moći. U školi je izložena konstantnom ismijavanju i izrugivanju, što ostavlja duboke tragove na njenoj psihi. Da stvar bude gora, u kući je nakon škole čeka uvrnuta mama koja zagovara fundamentalne katoličke moralne vrijednosti i svako odstupanje od istih naziva Sotoninim utjecajem.

Zašto je ovaj film tako jebeno dobar? Idemo redom… Sissy Spacek u ulozi Carrie je fenomenalna! Tako uživljena u svoj lik, sa odličnom facijalnom ekspresijom koja nam govori dosta toga. Jedna od scena koja me najviše potresla je scena koja otvara film kada nakon časa tjelesnog odgoja Carrie u toku tuširanja dobija prvu menstruaciju (luda majka joj nije rekla da je to savršeno normalan proces svake žene, te se ova maksimalno istraumirala)  i povrh toga bez razloga biva strašno mentalno i fizički izmaltretirana od strane kolegica. Sissy Spacek fantastično utjelovljuje lik Carrie tako da ste odmah na početku filma na njenoj strani, čak i onda kada postupa brutalno… Upravo zbog toga mi je ovaj film poseban.

Mnogi (a i ja) ovom filmu prigovaraju manjak horror scena i odsustvo horror atmosfere u prvih četrdeset i pet minuta filma gdje se gledatelji upoznaju sa glavnom protagonisticom, njenim sposobnostima i nedaćama u školi. U ovom dijelu filma preovladava atmosfera karakteristična za psihološke drame, atmosfera koja će se nešto kasnije pretvoriti u čistokrvnu horror makljažu kakva je rijetkost za komercijalne filmove sedamdesetih godina. Inače, apsolutno sam se uživio u postavku filma i sedamdesete godine, te prikaze noćnih izlazaka, srednje škole, mode i izgleda te generacije.

Pročitaj i ovo:  Terrifier 2: Krv, klanje... i šta sad?

Zašto je ovaj film tako poseban? Zadnjih pola sata nam nudi nezaboravno i upečatljivo horror iskustvo. Kontrast u atmosferi Cariettinog izlaska na podijum na maturalnoj večeri i prikaz sreće, da bi sekundu kasnije bila izložena blamaži koja je savršeno prikazana u slowmotionu, čini scenu vrhuncem filma, ali tu nije kraj, već se ide dalje i više kada Carrie krene da priređuje telekinetički maturalni masakr gdje niko nije pošteđen, čak ni oni koji su se zalagali za nju. Finalne scene sa majkom i Carrie su totalno hičkokovske,  a primjetna je i jaka kritika religijskog fanatizma. Posljednja scena, posebna priča za sebe. Šta čekate?

Dobre strane: gluma Sissy Spacek, psihološki portret Carrie, scene uznemiravanja, scene telekineze, scenografija i  ugođaj, John Travolta kao šaner sedamdesetih, krvava matura

Loše strane: odsustvo horror elemenata u prvih četrdeset i pet minuta filma

COVER ART:

INFO:

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Godina: 1976
Režiser: Brian de Palma
Glumci: Sissy Spacek, Piper Laurie, John Travolta

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »