Gig Report: FESTIVALčić @ Jazz Club, Zenica

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Naksut Vesert, Uncle Sam Decided, K.O.S.M.O. & The Quitters, InTheRoom, Omanian, Xonok, Komorat, Sid Sauer, Bass-ul-Ulema
KAD: 13.-14.4.2012.
GDJE: Jazz Club & Room2, Zenica

Grupa mladih zeničkih entuzijasta i članova omladinske organizacije “Naša Djeca” nakon uspješno realiziranog projekta kao pečat na uspješan rad odlučiše da naprave festival alternativne muzike koji će trajati dvije noći. Zvuči odlično? Odlično je i prošao! Idemo redom…

Za sam festival sam saznao sedmicu dana prije održavanja. Organizacija je na momente bila neozbiljna, sve je nekako na brzinu sklepano, pa sam se pribojavao kakav će biti konačni ishod. Bio sam skeptik  s razlozima, ali na kraju sve je prošlo u najboljem redu! Velika zasluga ide jednom od rijetkih razumnih vlasnika klubova u Zenici, gazda Jazz Cluba je ispoštovao organizaciju i učesnike, te odradio svoj dio posla, pa se sa punim pravom može reći kako će se u ovom klubu organizirati još dosta alternativnih svirki!

 

Prva večer festivala. Tonska proba. Zvuk – savršen! Lokal se lagano popunjava. Stolovi puni piva. Raja nabrijana. Sve spremno za početak!

Prva na scenu izlazi mlada ekipa iz Sarajeva pod imenom K.O.S.M.O. & The Quitters za koje ranije, iskreno, nisam ni čuo. Nepoznati momci po čijem imidžu ne mogu procijeniti u kojem su filmu. Iz viđenja sam prepoznao člana sarajevskog Snake Eatera, Atifa Anarhiju, koji i u ovom bendu svira gitaru. Dva vokala, čiju interpretaciju mogu opisati nasumičnim nabrajanjem i zavijanjem. Tekstovi su neka parodija na bh političare i poprilično su direktni, ali ne nude ništa novo. Sve je zamišljeno kao neka opuštena zajebancija koja će blatiti najomraženije političare sa TV ekrana, dok tekstove prati nekakva kombinacija funky i blues muzike. Nisu me dojmili, te sam jedva čekao da završe s nastupom. Nisam bio jedini takvog mišljenja…

Poslije njih se na binu penje također nepoznati i novi bend InTheRoom koji su svojom energičnom svirkom zapalili Jazz Club. Radi se o eksperimentalnoj post-rock muzici bez prisustva vokala, sa saksofonom i raznim psihodeličnim momentima na gitari. Na momente tiho i nježno nakon čega nastupa oluja distorzije, energični mid-tempo za vrijeme kojeg  bubnjar siluje crash činjele, te neobične melodije na saksofonu. Od ove ekipe dosta očekujem u budućnosti, mislim da mogu ponuditi dosta toga, i pošto ovakvih bendova nema u Bosni i Hercegovini, najlakše ih je zvukom usporediti sa zagrebačkim post-rock bendom Don’t Mess With Texas.

Pročitaj i ovo:  The Loudest Silence objavio pjesmu "The Core"

Treći nastupaju domaći bend Naksut Vesert, zenički alternativci, bend koji mnogi nazivaju kopijom Dubioze Kolektiv.  Nakon viđenog i odslušanog nastupa, može se reći da u tome ima dosta istine, polazeći od sličnosti u socio-buntovnoj tematici tekstova, kao i muzici, s tim da Naksut Vesert pruža ipak dosta više energije sa bine. Trude se klavijaturama, bongosima i elementima elektronske muzike obogatiti zvuk, što na momente i uspijeva, ali im fali originalnosti i ideja.

Prvu noć FESTIVALčića su zatvorili sarajevski veterani Uncle Sam Decided. Odavno nisam vidio kraći, a žešći nastup. Redali su se hitovi sa EP izdanja “Lord of Insanity”, ali i sa debi albuma “State of Mind”. Bilo mi je drago vidjeti da nisam jedini u publici koji zna tekstove. Sve pohvale za novu stvar “Hoću Da Mijenjam Sve” koja je čisti melodični hardcore punk za razliku od starijih stvari koje bih definisao kao nešto između američkog alternativnog metala i melodičnog punka. Policija je bila krivac što svirka nije potrajala duže, ali USD će definitivno biti zapamćen kao veoma energičan bend.

 

 

Sljedeća noć je bila rezervisana za elektronsku muziku, tačnije za drum&bass, jungle, dub, reagge i dubstep zvukove. Nastupali su gosti DJ-evi iz Tuzle (Omanian), Bihaća (Xonok”) i Sarajeva (Bass-ul-Ulema Sound) i domaći DJ, miljenik zeničke dubstep generacije DJ Benjaz koji je promijenio umjetničko ime u Komorat. Moram napomenuti da Komorat iza sebe ima izdato EP izdanje od strane izdavačke kuće Gramofon i da je njegova vizija dubstepa prljavija, ili kako on to voli nazvati – zagađeni dubstep, kojim se kritikuju ekološki neosvješćene rukovodioci zeničke željezare koji već četiri godine truju građane. Sve pohvale idu i na račun Bass-ul-Ulema Sounda koje sam i ranije slušao uživo, i uvijek serviraju dobre elektronske setove sa elementima reaggea.

Rezime: obje noći odlično posjećene, atmosferom (meni) jača prva noć, ponovo vrijedni izdvajanja bendovi InTheRoom i Uncle Sam Decided,te domaćin Komorat i sarajevski Bass-ul-Ulema Sound. Organizatori obećavaju drugi FESTIVALčić dogodine, ne udaljavajući se puno od muzičkog izbora. Drago mi je da je Zenica bogatija za ovakav jedan pristojan underground festival.

Vidimo se iduće godine!

 

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content