Top 10 albuma 2008. godine (Sharan)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Izbor deset albuma koji su obilježili 2008. godinu se u zadnjih par sati pretvorio u agoniju. Sjećam se da sam prije par mjeseci kad sam pomislio na pisanje ovog članka bio siguran da neću znati nabrojati ni pet albuma koji su me baš oduševili u 2008. godini, a vidi me sad…i dalje grozničavo pretražujem CDove, kopam po arhivi recenzija, gledam na svom Last.fm profilu šta sam najviše slušao…

Nikad izbor Top 10 albuma ne treba gledati kao nešto mjerodavno jer uvijek će se desiti, a kad kažem uvijek, onda mislim UVIJEK da neke albume izostaviš, ne sjetiš ih se u trenutku ili neka slična greška. Uostalom, ovi spiskovi služe (barem meni) kao prozor u prošlost kad za nekih par godina pogledam šta mi je bio ”vrh” u određenom momentu.

Pa, vežite pojaseve i krenite lagano na isčitavanje liste, ali ne zaboravite provjeriti i ”runners-up” albume koji zbog nekog, čak i meni nepoznatog razloga mogu ravnopravno na ovu listu, ali nisu na njoj (valjda zbog ovog broja 10).

Albumi nisu poredani po mjestima, sve su zajedno i prvom i drugom i trećem mjestu!

1. Acid Witch – Witchtanic Hellucinations

Bez obzira kojeg žanra bili bendovi sa ugovorom u izdavačkoj kući Razorback Records, jedno je sigurno – ako želite old school atmosferu, onda definitivno nećete promašiti. Doom projekt tri horror fanatika (a jedan od njih je genijalni Slasher Dave!) sa dodatkom death metala uklopljen u trashy horror ambijent i gomilu dionica odsviranih na klavijaturama u maniru najboljih horror soundtrackova iz 70tih i 80tih jamči definitivno sjajnu zabavu! Ovo je album koji je kao stvoren za slušanje u mraku poslije gledanja nekog sjajnog filma kao što je ”Warlock”!

2. Malignant Tumour – In Full Swing

Oni su metal! Izuzetno zabavan treći album češkog benda Malignant Tumour, neprestano u mom playeru vrtio se od marta kad je izdan najmanje dva ili tri puta sedmično, a kako je krenulo, ne popuštam ga se ni dalje! Brzo, sumanuto i genijalno, za sve ljubitelje dobrog rock’n’rolla!

3. Wastelander – Wardrive

Čim sam vidio omot albuma, rekao sam – TO JE TO! A kad sam tek čuo muziku…kakav savršen miks black i thrash metala uz malu dozu crusta! Ako ste basista koji voli prljavu muziku, onda će vam pogotovo zvuk basa na ovom nedjelu značiti i biti neodoljiv! Ekipa iz Michigana je svoje prvo čedo stvarno sjajno kreirala! Pošto mi ”Dark Thrones and Black Flags” benda Darkthrone nije ušao u uho tako brzo (što ne znači da je album loš, odličan je, ali nije tako lako probavljiv i slušljiv kao recimo prošlogodišnji F.O.A.D.), a ovaj me album naprosto razbio kako je dobar, jedina poštena stvar je da ove godine Wastelander zamijeni Darkthrone na ovoj listi, a ko zna…možda i iduće ako izbace ovakav slatkiš!

4. Toxic Holocaust – An Overdose of Death

Joel Grind, kako sam on zna, ove godine nam je donio novo remek-djelo. Ne znam šta više imam da kažem osim ovog. Prvoklasni black/thrash koji jednostavno mora da vas zaokupi na višemjesečno slušanje (da ne pretjerujemo sad sa godinama!) ako volite black i/ili thrash metal. Sjajna produkcija, sjajna tematika, sve je GENIJALNO!

5. Nonsense – Red i Rad (demo)

Iako koliko je meni poznato, ovaj demo službeno nije izašao, već je moguće poslušati ga na Myspace profilu benda Nonsense, nisam mogao, a da ga ne stavim na ovu listu. Požega Krast Đedovi, kako je gitarista ovog nedjela u jednoj forumskoj prepisci nazvao ekipu daleko da su od gerijatrije i penzionerskog doma – Red i Rad je NAJBRUTALNIJE HC/PUNK izdanje Balkana za 2008. godinu! U kost, bez pardona, precizno, oštro, brutalno – ne vjerujete? Poslušajte na http://www.myspace.com/nonsensefuckingnonsense i klanjajte se legendama!

6. KRV – Ponor

Pitanje koje se postavlja nakon ovog, trećeg izdanja benda KRV koje je izašlo EKSKLUZIVNO na ploči (možda nekad izađe i u drugom formatu) je sljedeće: da li sarajevska black metal horda zna snimiti loš album? Čini se da ne, jer njima u KRVi (nenamjerna igra riječi!) stvarno protiče BLACK METAL. Ali, ovo je možda i najpunkerskiji album KRVi, a sama pjesma “Ponor” tjera na sumanutu šutku. Kao što sam volio njihov prethodni album, tako ovaj volim još više jer je prisutna atmosfera drugog albuma, a KRV je ipak pojednostavila i tako se približila albumu koji je sve započeo – “Silnoj Volji Srebra”.

7. Agathocles – Grind Is Protest

Mincecore, mincecore, grindcore, punk! Idemo! Kakva albumčina! Ko zna koje je ovo izdanje benda Agathocles, belgijskih grindcore legendi, a iskreno, broj me i ne zanima, sve dok su ovako dobri i vjerni žanru koji sviraju. 40 pjesama snimljenih u studiju (da se produkcijski ovisnici ne žale na krlju od zvuka) prolete u nekih pola sata, što je sasvim dovoljno, jer nakon pola sata slušanja ove brzine i brutalosnti nepatvorenog grindcorea, više ništa poslije toga nećete ni čuti! Izdanje vrijedno nabavljanja na originalu i zbog predobrog omota i bookleta. Također, ovo je zadnji album Agathoclesa na kojem su dionice pokojnog Tonyija, basiste koji je u augustu ove godine izvršio samoubistvo. :(

8. Flatline – Posttraumatic Lullabies

DIY izdanje prvog albuma sarajevskog benda Flatline – album je snimljen u Švicarskoj i donosi 9 pjesama koje uništavaju – produkcijom, aranžmanima, vokalnim dionicama i tekstovima. Da, tekstovi Flatlinea, istina o svijetu oko nas, istina o ljudima, istina o životu upakovana u devastirajuću snagu metala, hardcorea i grindcorea. Moderno, ali ne smeta jer je odrađeno kako i treba da bude – ODLIČNO!

9. Damir Avdić – Mrtvi su Mrtvi

Sretna bosanska punk, a i bosanska muzička scena dok imamo vlastitog Psiha za trku. Damir Avdić aka Diplomatz naoružan samo svojom gitarom (Bombom) i glasom trga nas iz sanarenja i govori gdje smo, ko smo i šta smo, a šta bi zapravo trebali biti. Srednji prst u facu kriminalcima, političkim zvijerima i apatičnom narodu, te lažnim buntovnicima omotanim u zastave sa motivima Che Guevarine face! Ovo je Bosna! Ovo je himna!

10. Chrome Division – Booze, Broads And Beelzebub

Situacija sa ovim albumom jako je slična onoj sa Darkthroneom i Wastelanderom o kojoj sam pisao nekoliko redova prije. I Motorhead je ove godine izdao novi album ”Motorizer” kojeg sam pravo zagotivio, ali mi je trebalo malo više, dok njihova kopilad iz Norveške, ekipa Chrome Division je ove godine donijela album koji naprosto razjeda kako je dobar! Whiskey, žene i rock’n’roll kuhani u loncu Motorhead proizvodnje – mora valjati!

RUNNERS-UP:

Sljedeći albumi su bili kandidati za Top 10 listu ove godine, ali nekako, ne znam ni zašto, nisu se našli na mojoj listi. Ne da nisu dovoljno dobri – jednako su vrijedni kao i ovi albumi koji se se našli na listi. Možda jednostavno da dogodine uvedem Top 20 i da mi duša bude mirna. Dakle, obratite pažnju i na iduće sjajne albume:

Motorhead – Motorizer
Metallica – Death Magnetic
Extreme Noise Terror – Law of Retaliation
Silent Kingdom – Legends of an Old Grave

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »