Top 10 albuma 2007 (by Sharan)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Evo koji su albumi meni u 2007. godini jednostavno trajno zaparali uši…

1. Fondlecorpse – Blood & Popcorn MCD

Mini CD – maksimalno zadovoljstvo. Ovaj holandski old school death metal bend (sa naglaskom na old school) je uništio moj discman koliko se vrtio u njemu. Nevjerovatan spoj agresivnosti sa najboljom temom ikad – horrorom. Hommage filmovima koji su obilježili moje djetinjstvo (iako su mnogi izašli prije mog rođenja).

2. Megadeth – United Abominations

Dave Mustaine. Čovjek i po. Usudim se nazvati ga polu-bogom. Čovjek ima dvije osobine – jako loše pjevanje i odlično sviranje. Megadeth me ove godine osvojio nezaustaljivim thrash metal projektilom. Lirički precizan, otrovan do kosti, definitivno bjesnilo koje se eksponira na potpuno anti P.C. način. Osjećao sam se bijesan dok sam ovaj album slušao – jako bijesan. I još me drži. Ultimativni head-banger sezone!

3. Turbonegro – Retox

Hohoho, najzabavniji album godine – finski deathpunk kraljevi jednostavno ne znaju izdati loš album, a ovo je nastavak tradicije. Brzo, bučno, smiješno i zabavno – nema nikakvog minusa na ovom izdanju, plus pored svega…objasnili su nam šta je Rock na zadnjoj stvarci ovog albuma! I objašnjenje prihvatamo kao savršeno argumentovano i tačno!

4. Darkthrone – Fuck Off And Die

Da je ”The Cult is Alive” izašao 2007. godine, našao bi se na ovoj listi. Pošto ipak nije, najnoviji album Darkthronea ipak jeste. Logičan nastavak već spomenutog sjajnog djela, ”F.O.A.D.” je još jedna poruka čovječanstvu i muzičarima – odjebite i umrite! Samo za slobodoumne koji STVARNO znaju slušati!

5. Denial Fiend – They Rise

Ovo mi je stiglo pred kraj godine. I uguralo se na listu. Morao sam. Nevjerovatno. Kam Lee i kompanija su poderali sve redom, old school death metal sa punk i thrash utjecajem ne mogu proći nezapaženo kod mene. A kad neko još na takav album doda i moju novu ličnu himnu ”L.O.D.” čiji tempo i središnji sadržaj pjesme me natjeraju da padnem u nesvijest od dobrote – ovo mora ući u Top 10. Da je ovo Top 3 lista, album bi ušao i u Top 3! Death metalci, ovo je PRAVI Death Metal!

6. Mechanical Poet – Creepy Tales for Freaky Children

Stidljivo priznajem, ovo je moj prvi prog album :) Prvi prog album koji sam saslušao kako treba od početka do kraja, prog album koji me nije upeglao i smorio, prog album koji me opustio i koji me opušta i sada – prava mala audio bajka. Ruski Mechanical Poet svog konja za trku ima, i ovaj konj je već prešao liniju. Zasluženo mjesto među mojih Top 10.

7. Earth – Hibernaculum

Za trenutke kad ne mogu da slušam distorziju, Earth je za mene savršen. Sunn, recimo, teško da mogu podnijeti, ali Earth mi sjajno leži, pogotovo od Hexa…i novog kaubojskog fazona. Hibernaculum je nastavak Hex… tripa, sa 3 ponovo snimljene stvari i stvarkom ”Plague of Angels” sa splita sa Sunnom. Mislili ste da su Desperadosi vrh kaubojskog stila? Provjerite Hibernaculum, i pazite se gdje spavate – u preriji na otvorenom mnoge oči gledaju u sumraku…

8. Ofsajd – Generaciji

Debi album sarajevskog punk benda Ofsajd. Ovo je za mene najličniji album na listi. Moji prijatelji, pjesme koje sam godinama pjevao sa njima po koncertima. Čak i gostujem na jednoj pjesmi albuma. Sentimentalnost je prejaka da se ovaj album ne nađe na listi, a pored svega – i jake muzičke kvalitete su mu obezbijedile mjesto na listi.

9. Disrupt – Unrest (Re-release 2007)

Ok, ovo nije baš izdanje iz 2007. godine, ovo je reizdanje albuma iz 1994. godine, i to jednog i jedinog albuma crust punk benda Disrupt koji je jednostavno zaražen grindcoreom. Sjajne dionice, sjajan glas i taj unikatni bostonski bijes kakav nose bendovi koji su iz Bostona…jednostavno, za sve ljubitelje grindcorea i crusta, kako one starije, tako i one mlađe, ovo je nezaobilazno djelo!

10. KRV – Ukleta Zemljo

Drugi oficijelni album sarajevskog black metal benda KRV je odličan! Sjajan, ne može bolje. Zamjeram im malo što su počeli da komplikuju, pa to više nije sirovo kako je bilo na ”Silnoj Volji Srebra”, ali dovoljno je sirovo da mi se svidi. Za mene, najbolje balkansko metal izdanje 2007. godine.

SPOT GODINE: Death Breath – Death Breath

Jim Hennegan na djelu! Ako vam se čini da znam ko je Jim Hennegan – nemam pojma! Ne znam ništa o čovjeku osim činjenice da je režirao i osmislio meni najdraži spot iz 2007. godine, spot za pjesmu ”Death Breath” benda Death Breath!

Urađen u stilu stare škole horror filmova, sa jakim utjecajem ”Night Of The Living Dead”, i to crno-bijele verzije filma, ovaj crno-bijeli spot će vam poslati hrpe trnaca uz i niz kičmu, sve dok ne poludite i sami postanete zombie ispranog mozga – ovisan o ovom remek-djelu!

Šta se dešava kad djevojka nepažnjom pregazi automobilom nepoznatu osobu usred ničega? Pogledajte spot i saznajte!

KONCERT GODINE: BEASTIE BOYS, EXIT FEST 2007, DAN DVA

Mislite da je ovo hip-hop koncert? Mislite da sam lud? Ako stvarno mislite da ste u pravu, to je čisti dokaz da Beastie Boyse niste gledali uživo. 60.000 ljudi, 10.000 ljudi u NAJPAKLENIJOJ i NAJBOLJOOJ ŠUTCI svih vremena rezultiralo je mojim odlaskom na ispumpavanje u hitnu zbog previše udahnute prašine i problema sa disanjem koje je prašina prouzrokovala. Sviranje starih punk/hardcore stvari, hip-hop faza, BB su meni pružili najbolji 1,5satni koncertni užitak 2007. godine! Što se mene tiče, Exit Fest je trebao završiti onog trenutka kad su Beastieji sišli sa bine!

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakKonstrukcija
Naredni članakTop 10 albuma 2007 (by Graveman)

SLIČNI ČLANCI