Top 10 albuma 2007 (by Graveman)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Evo spiska albuma koji su oduševili Aida u 2007. godini…

1. Sworn – Twilight

Sworn je bend koji dolazi iz Armenije, pa mnogi od vas vjerovatno nisu ni čuli za ovaj band, ali razlog zbog kojeg se ovo izdanje našlo na mojoj listi TOP 10 albuma 2007. godine je album koji nije savršen (album čak nije ni full lenght, već best of/kompilacija ponovo snimljenih i remasterizovanih pjesama sa njihovih demo albuma), ali je veoma blizu tom pojmu u svim aspektima. Struktura pjesama je odlična, kao i sveukupni koncept albuma i naravno ono što svima prvo zapadne za uho su vokali koji su, najblaže rečeno, odlični.
Dakle, spoj svih elemanata( da ih sada pojedinačno ne nabrajamo) na ovom izdanju će vam definitivno zaokupiti pažnju od početka do kraja izdanja.

2. Coronatus – Lux Noctis

Veoma interesantan bend, kao i njihov album Lux Noctis. Prvo što ćete čuti na albumu je odlično urađen intro. Album ima veoma dobro odrađene vokale koji su veoma čisti što mi se posebno svidjelo. Band dolazi iz Njemačke, tačnije iz Stuttgarta, tako da je album uradjen dvojezično (englesko – Njemača jezična kombinacija). Ovo je album za sve fanove gothic metala i fanove bendova tipa: Nightwisha (starog), Sirenie, Within Temptation-a itd. Jedno od najboljih gothic izdanja 2007. godine.

3. Dimmu Borgir – In Sorte Diaboli

Samo ime benda sve govori, tako da zaista ne znam šta da pametno napišem o njihovom zadnjem izdanju. Slobodno mogu reći da je Dimmu Borgir jedan od rijetkih bendova koji nakon sedam izdanja muzički ne opada, već se i dalje diže u visine. Album In Sorte Diaboli je njihov konceptualni album koji sa pravom nosi titulu jednog od najboljih svjetskih metal izdanja 2007. godine. Ukoliko ovaj album još niste poslušali (a čisto sumnjam da još ima takvih), obavezno poslušajte i sami donesite zaključke jer ja osjećam da je sasvim suvišno da dajem više bilo kakve komentare o ovom albumu.

4. Paradise Lost  – In Requiem

Svi ste više-manje upoznati sa radom Paradise Lost-a (kod nas u raji prozvanog ”IZGUBLJENI PARADAJZ”). Dakle, šta reći o ovom njihovom izdanju? Mozemo reći da slušajući album možemo osjetiti uspone i padove. Ako obratite pažnju na liriku, zaključit će te da album sadrži više nego izvanredno napisane tekstove. Sve u svemu album i nije baš toliko savršen, ali definitivno ima “ono nešto” što vas tjera da obratite posebnu pažnju na njega.

5. Swallow The Sun – Hope

Swallow The Sun je jedan od najvećih mladih Doom bendova današnjice. Njihov najnoviji album Hope krasi velika količina atmosfere, što i nije baš lako postići. Ono što se mora voljeti kod ovog albuma jeste izvanredno koponovana muzika koja bend čini veoma specifičnim u svijetu Doom Metala, dok su mnogi drugi bendovi i albumi samo još jedna kopija.

6. Dark Tranquillity – Fiction

Ovaj bend je jedan od onih koji svoje izgrađeno ime i nakon dugogodišnjeg života na svjetskoj metal sceni drže na samom vrhu. Tome ide u prilog i album Fiction koji ima veoma dobro napisane pjesme sa izvanredno odsviranim riffovima, dok klavijaturne dionice daju određenu dozu atmosfere i iste su odlično ukompovane. Vokalne izvedbe na albumu su odlične. Uglavnom ovaj album je nešto što bi svako trebao poslušati

7. Alcest – Souvenirs D’ Un Autre Monde

Alcest je francuski bend koji je manje-više poznat na našim prostorima. Album Souvenirs D’ Un Autre Monde je zaslužio svu svjetsku pažnju koja mu je poklonjena, pa tako i našu. Svaka pjesma traje između 6-7, i to, moram reći, fenomenalnih minuta. Ovo izdanje je definitivno nešto najbolje što je izašlo iz francuske metal scene do sada. Krase ga brilijantni tekstovi, nevjerovatna atmosfera od koje se morate naježiti i ovo je sigurno album koji vam neće dosaditi dugo vremena. Što se mene tiče, ovo je najbolje metal izdanje 2007. godine.

8. Machine Head  – The Blackening

Kada se spomene Machine Head prva stvar na koju većina ljudi pomisli je kultna pjesma DAVIDIAN. Machine Head se pojavio sa novim albumom koji ih (nadam se) vraća na stare staze slave. Ovaj album je prepun energije koja se čini neiscrpnom. Predobri riffovi se protežu kroz cijeli album koji vas jednostavno tjeraju da bengate i divljate do iznemoglosti.

9. Samael – Solar Soul

Samael je svima dobro poznat band koji dolazi iz Švicarske. Moja prva dodirna tačka sa ovim albumom je bio spot za pjesmu ”Slavocracy”. Iskreno, ne znam šta mi se više svidjelo – sama pjesma ili video. Na dijelovima nekih pjesama podsjećaju na Rammstein, što bi se mnogima moglo svidjeti. Album sadrži sjajno izbalansiranu količinu mraka i zla, svjetla i dobra. Definitivno nije najbolje izdanje na ovoj listi, ali svakako da više nego zaslužuje pažnju.

10. Nile – Ithyphallic

Nile je bend koji ima mnogo fanova na našim prostorima, što opravdava unikatnim stilom i sjajnom usviranošću. Ovaj album nije najbolje što su napravili u svojoj karijeri, ali je album koji zaslužuje određenu količinu respekta, iako mnogi kažu da ovom albumu fali dosta agresivnosti, da ima loše riffove, da to nije onaj Nile koji znaju od prije, kao i mnoge druge negativne stvari. Moram priznati da se sa nekim stvarima i slažem, ali ovo izdanje ima i dosta pozitivnih strana zbog kojih je i dospjelo na moju Top listu, kao što su npr. vokal koji je ostao na starom nivou, ako nije čak i za nijansu bolji na ovom albumu u odnosu na prijašnje. Čistoća produkcije instrumenata i vokala je, u najmanju ruku, nevjerovatna i mnogi bendovi (i producenti) trebaju još mnogo raditi da bi postigli ovaj nivo. Sve u svemu, ovo je album koji trebaju poslušati svi koji se iole smatraju fanovima Nilea i/ili Death Metala.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content