The Firstborn – The Noble Search

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Obožavam svoj posao. Sjedim, dobijam diskove, kasete i ploče, slušam bendove i uvijek pronalazim nove metal snage koje me inspirišu svojim pjesmama. Prije par mjeseci pročitao sam izjavu Roba Millera iz Amebixa u kojoj je on rekao da je muzika postala dosadna jer se bendovi ne usude eksperimentisati i biti unikatni, već kopiraju. To je rečenica koja se definitivno ne može vezati za bend koji dolazi iz Portugala i zove se Firstborn.

Na samim počecima svoje karijere bend je svirao black metal inspirisan legendama o vampirima i okultnom. Poprilično dosadna tema ako mene pitate, inače kad vidim takve teme, rijetko ću čak i uzeti CD nekog benda na preslušavanje. No, promjenili su ime (skratili ga, doduše, zvali su se Firstborn Evil) i počeli se baviti vrlo zanimljivom tematikom – budizam. Budizam u metalu? Hm, kontaktirao sam izdavačku kuću i oni su mi dostavili disk u rekordnom roku.

Već nakon prvog preslušavanja uživajući u čitanju tekstova i objašnjenja istih shvatio sam da je ovaj bend neponovljivo iskustvo. Malo doom metala, malo stoner dijelova, malo Downa bez Phila Anselma, mrvica utjecaja death metala i tekstovi koji zrače optimizmom i filozofskim temama su pun pogodak, nešto na šta ne nailazite svaki dan. Pjevač benda Bruno zvuči savršeno – glas mu je jak, prodoran, ali u isto vrijeme izuzetno melodičan i slušljiv. Poseban element cijelom albumu daju dionice odsvirane na tradicionalnom instrumentu koji se zove sitar. Nisu pretjerivali, znali su da uvode nešto novo, ali nisu ga ubacili u svaku pjesmu  – dakle, taman koliko treba i koliko je dovoljno da se začini, a da se nešto ne učini prezasoljenim. Čestitke.

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...

Pjesme su kompleksne, ali nisu izdrkavanje, produkcija je savršena, iskoristit ću priliku da pohvalim zvuk bubnjeva na ovom izdanju, predivno je slušati bubnjara koji svira sa smislom – zakomplikuje kad treba, ostavi jednostavno kad treba.

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...

Riječi preporuke za ovaj divni album. Nabavite ga na originalu jer isčitavanje tekstova i liner notesa donose posebnu draž ovom muzičkom iskustvu. Pun pogodak!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: The Firstborn
Ime izdanja: The Noble Search
Izdavač: Major Label Industries
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.thenoblesearch.com

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI