The Firstborn – The Noble Search

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Obožavam svoj posao. Sjedim, dobijam diskove, kasete i ploče, slušam bendove i uvijek pronalazim nove metal snage koje me inspirišu svojim pjesmama. Prije par mjeseci pročitao sam izjavu Roba Millera iz Amebixa u kojoj je on rekao da je muzika postala dosadna jer se bendovi ne usude eksperimentisati i biti unikatni, već kopiraju. To je rečenica koja se definitivno ne može vezati za bend koji dolazi iz Portugala i zove se Firstborn.

Na samim počecima svoje karijere bend je svirao black metal inspirisan legendama o vampirima i okultnom. Poprilično dosadna tema ako mene pitate, inače kad vidim takve teme, rijetko ću čak i uzeti CD nekog benda na preslušavanje. No, promjenili su ime (skratili ga, doduše, zvali su se Firstborn Evil) i počeli se baviti vrlo zanimljivom tematikom – budizam. Budizam u metalu? Hm, kontaktirao sam izdavačku kuću i oni su mi dostavili disk u rekordnom roku.

Već nakon prvog preslušavanja uživajući u čitanju tekstova i objašnjenja istih shvatio sam da je ovaj bend neponovljivo iskustvo. Malo doom metala, malo stoner dijelova, malo Downa bez Phila Anselma, mrvica utjecaja death metala i tekstovi koji zrače optimizmom i filozofskim temama su pun pogodak, nešto na šta ne nailazite svaki dan. Pjevač benda Bruno zvuči savršeno – glas mu je jak, prodoran, ali u isto vrijeme izuzetno melodičan i slušljiv. Poseban element cijelom albumu daju dionice odsvirane na tradicionalnom instrumentu koji se zove sitar. Nisu pretjerivali, znali su da uvode nešto novo, ali nisu ga ubacili u svaku pjesmu  – dakle, taman koliko treba i koliko je dovoljno da se začini, a da se nešto ne učini prezasoljenim. Čestitke.

Pjesme su kompleksne, ali nisu izdrkavanje, produkcija je savršena, iskoristit ću priliku da pohvalim zvuk bubnjeva na ovom izdanju, predivno je slušati bubnjara koji svira sa smislom – zakomplikuje kad treba, ostavi jednostavno kad treba.

Pročitaj i ovo:  Deaf Club - Productive Destruction: Matematički grind pakao

Riječi preporuke za ovaj divni album. Nabavite ga na originalu jer isčitavanje tekstova i liner notesa donose posebnu draž ovom muzičkom iskustvu. Pun pogodak!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: The Firstborn
Ime izdanja: The Noble Search
Izdavač: Major Label Industries
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.thenoblesearch.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI