Pola Trule Glave / Gruuthaagy SPLIT

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Pola Trule Glave & Gruuthaagy split je izašao na mom omiljenom total underground labelu „Parkinson Wankfist Pleasures“. Ovo definitivno nije izdanje za svakoga, što i ne treba da bude – pravi muzički sladokusci će definitivno uživati u ovome (podsjetite me da jednom napišem definiciju „muzičkog sladokusca“).

Pola Trule Glave, cyber goregrind/death metal bend iz Srbije je inače ekipa koja također čini i jedan od najboljih novijih srpskih bendova, Downtrodden, koji je, ako već pitate – mincecore orijentacije i slobodno ga smijem nazvati srpskim Agathoclesom.

Pjesme su izuzetno ritmične sa presmiješnim Impetigo inspirisanim tekstovima. Ono što je definitivno mene oduševilo je distorziranost SVEGA u pjesmama PTG-a. Bas, gitara, glas, bubanj (nakucani, ali sjajni) – sve je distorzirano do te mjere da svi ljubitelji uhu ugodne produkcije (podsjetite me i da napišem definiciju „uhu ugodne produkcije“!) će hitro gasiti svoje zvučnike, spaljivati CD-ove i brisati foldere. Ovo nije za ljude koji nisu svjesni da se prava muzika sastoji u sljedećem – brzina i prljavština. Svaka čast, momčine!

Gruuthaagy, požeški kultni one-man bend projekt još kultnijeg KKTZ-a se na ovom izdanju predstavlja u vrlo mračnom cyber grind svjetlu. Sve je bučno, distorzirano, industrijalizirano. Dok slušam Gruuthaagyjevu polovicu albuma, definitivno mi na pamet padaju scene iz filma „Blade Runner“, ali u haotičnijoj varijanti – svi su androidi totalno popizdili i zemlja gori! Koliko je muzika Gruuthaagyija suluda i nepredvidljiva, sjajno se primjeti na pjesmi „Horrendous System Implants“ gdje pakao počinje vrlo melodično, melodijom koja me podsjeća na japansku tradicionalnu muziku, a onda se nakon otprilike jedne minute harmonija pretvara u haotičnu sliku audio mržnje i mraka. Sve ovo je potpomognuto kompjuterski generisanim glasovima koji šalju nihilistične poruke iz požeškog mraka. Fantastično!

Pročitaj i ovo:  Damir Avdić: Mainstream je Horror

Sjajna je činjenica da postoje labeli kao što su PWP koji će izdati 17 minuta sjajne muzike skoro za dž. Podržite ovakve umjetnike i izdavačke kuće!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Pola Trule Glave / Gruuthaagy
Ime izdanja: Posthuman Souns of Grind VS Noga Grind SPLIT
Izdavač: Parkinson Wankfist Pleasures
Godina izdanja: 2008
Website benda: Pola Trule Glave / Gruuthaagy

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI