Sunn – Black1

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ovo neće biti obična recenzija, nemam baš sada poslije slušanja Sunn-a živaca za to. Ovo će više ličiti na priču kako sam poslušao prvi put čitav drone doom album, i kako sam se osjećao.

Sunnov ”Black 1” sam nabavio iz čiste znatiželje, jednostavno, na forumu Rock Planeta, toliko se trubilo o ovom albumu, da sam morao da poslušam i da čujem o čemu se radi. Znao sam šta Sunn svira jer imam nekoliko prijatelja koji su zaluđenici, i uvijek sam ih gledao malo…pa, recimo…iskosa. Ma iskreno, nisu mi djelovali baš zdravo.

Noć je bila prilično tmurna, ja sam bio premoren zbog obaveza na radiju i fakultetu, i nekako mi se baš nisu dale slušati razne drlje koje sam imao na računaru. U tih nekoliko sekundi očaja, odlučim da pustim Sunn, vjerujući da je ovo normalna drone doom muzika, sa nekim normalnim ambijentalnim štihom. E, ja nisam normalan, u svakom slučaju.

Situacija je bila ovakva. Odsvirale su prve tri pjesme sa albuma, i onda sam morao prekinuti slušanje. Stomak mi se izvrnuo, uhvatila me paranoja, imao sam osjećaj da će mi neko ući na vrata sobe i samo me iskasapiti na licu mjesta. Kad slušate Sunn, ne možete ostati ravnodušni. Ja sam imao osjećaj da sam tako bespomoćan, da plivam u moru želea i vakuuma, i da se ne mogu izvući iz te situacije. Jednostavno, gitare na ovom albumu gađaju u frekvencije organa. Meni se želudac okrenuo naopačke, a srce mi je počelo štekati.

Morao sam odmah početi proces terapije poslije ovog preslušavanja. Zapustio sam Exodus, i učinilo mi se kao da me paranoja, skoncentrisana domaloprije u kuglu usred mog tijela napušta kroz sve pore kože. Iako sam znao da mi nije baš pametno slušati album do kraja, čovjekova luda želja da bude prestrašen je stvarno nevjerovatna.

Pročitaj i ovo:  Smrt razuma u AG-u: Dobar pank je živio, živi i živjet će

Sunn je na ovom albumu uzeo esencije straha, smrti, dspresije, i upakovao ih na medij. Sat vremena (da, da…) čiste smrti vas očekuje kad poslušate ovaj album. Neko mi je rekao (mislim da je u pitanju Dado iz TheAebyss crewa) da je Sunnov novi album život. Možda i jest, ako smo već mrtvi.

Preporuka samo ljudima sa jakim živcima, ja ovo ne mogu podnijeti, dajte meni riffaže,a  ne soničnih eksperimenata štetnih po moj razum. Ostatke mog razuma…

Inače, album je beton betona…za one koji vole ovaj stil. Obavezna lektira, čista desetka.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Sunn
Ime albuma: Black1
Izdavač: Southern Lord Records
Godina izdanja: 2005
Website benda: www.ideologic.org
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content