Exodus – Shovel Headed Killing Machine

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Da čujem ko je ono rekao da je thrash umro? Ko ono kaže da je death metal muzika budućnosti??? :)

Ma, malo se ja šprdam sa vama, nadam se da se niko ne ljuti…Pioniri thrash metala, jedan od najlegemndarnijih sastava svih vremena, vraćaju se na scenu sa još jednim klasikom. Riječ je naravno o bendu koji je nastao u leglu thrasha, Bay Arei, riječ je o Exodusu.

Iako sam imao želju da vas malo tamanim sa historijskim podacima, neću to uraditi (joj, ne gledajte me tako sa tim psećim očima, ok Kirk Hammet je jedan od prvih članova benda, Paul Balloffa je ubio moždani udar, jel dovoljno?), jer mislim da se može reći koja riječ-dvije o sadašnjem stanju benda.

Iako je reunite funkcionisao na njihovom predzadnjem albumu ”Tempo of the Damned”, on se nije održao, i bend se, realno gledano, raspao. Bend su napustili vokal ”Zetro”, dugogodišnji gitarista Rick Hunolt i Tom Hunting. Ipak, glava benda, Gary Holt se nije predao i odlučio je da zada oštar udarac svima koji su mislili da je to kraj Exodusa. Djeco draga, sve će nas Exodus pokopati…

Na mjesto bubnjara doveden je Paul Bostaph. Životinja. Manijak. Luđak. Mašina. To je sve pokazao na ovom albumu, divljački prijelazi, urnebesno brza dupla papa i zakucavanje doboša su nešto što će vamd ugo ostati u ušima.

Znate Heathen? Kako ne znate, legendaran bend, sa legendarnim albumom (Victims of Deception, op.a). E pa, gitarista Heathena je sada u Exodusu. Riječ je o Lee Altusu, koji je jedno vrijeme svirao i u bendu Angel Witch. Pila gitaru na ovom albumu, samo tako, presječe vas, a da niste ni shvatili da su vam se gornji i donji dio tijela odvojili.

Pročitaj i ovo:  Najbolja izdanja 2023. godine (Vedad Kobiljak)

Jack Gibson iz sjajnog Vilea svira bas gitaru, a za vokale je zadužen Rob Dukes. Iako je meni Balloff neprevaziđen, pogotovo na albumu ”Another Lesson in Violence”, živom snimku sa povratničkog koncerta benda 1997., Dukes ima nešto specifično u svom glasu, što ga izdvaja, i daje mu prepoznatljiv šarm.

Album sadrži deset pjesama, oštrih, jakih, brzih i prljavih. Produkciju je radio legendarni Andy Sneap, ali imam jednu zamjerku. Svi novi albumi na kojima je radio Andy Sneap mi zvuče slično. Exodus je odsvirao neke stvarno cool riffove na ovom albumu, sa dosta old skoola u njima, ali ih je produkcija dobrano potamanila, i ovaj album je thrash nove škole, što i nije tako loše, ali ipak, znajući Exodus, i njihovo umijeće očekivao sam neki mrtvi old school. No, i ovako sam prezadovoljan.

Moram samo pred kraj izdvojiti pjesme ”Deathampthetamine” i ”I am Abomination”, koje su jedne od najboljih stvari u zadnje vrijeme u svijetu metala.
Ovaj album je velika preporuka svim ljubiteljima thrasha, ali i ostalima ne bi bilo na odmet da čuju šta stari majstori nude. Iako je po nekima Tempo puno bolji album, ne bi se baš složio. Mislim da ovaj album ima puno više toga ponuditi od Tempa, a k tome, i nudi neke nove muzičare, što Exodusu daje novu dimenziju. Nabavite i poslušajte.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Exodus
Ime albuma: Shovel Headed Killing Machine
Izdavač: Nuclear Blast
Godina izdanja: 2005
Website benda: www.exodusattack.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Skip to content