Fear Factory – Transgression

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sigurno vam nikad nisam rekao da mene industrial metal podsjeća na nacističku ideologiju. Možda zbog Rammsteina (koji i nije baš pravi primjer, ali eto), možda zbog repetativnog bubnja, koji mehanički precizno rastura vaš mozak, ja kad čujem industrial, zamislim četu Hitlerovih podanika kako marširaju po spaljenim ulicama uništenih gradova. Osjećaj je isti sa Transgressionom.

Za mene je Fear Factory uvijek bio industrial pionir. Možda i nisu prvi koji su počeli sa tim pravcem, ali su po meni prvi koji su ga usavršili. Iako je bend napustio dugogodišnji gitarista Dino Casares, FF ide dalje.

Na albumu Transgression, predstavio se gitarista Christain Olde Wolberg, i njegovo gitarsko umijeće će vas oduševiti ako cijenite ovaj pravac, i metal muziku uopće, i smatram da je dostojan zamjenik Casaresa.

Transgression donosi 11 pjesama, koje su JAKO žestoke, sa sjajnim gitarskim dionicama i izvrsnom implementacijom elektronskih, te ambiental elemenata. Prva pjesma, 540.000 Degrees FahrenHeit je po meni himna ovog albuma, ali ipak dijeli prvo pjesmo sa odličnom odjavnom kompozicijom ”Moment of Impact”,i između njih se redaju samo žešća od žešće, sem pjesama ”Echo of my Scream” koja je laganija sa žešćim refrenom, ali predstavlja izvrstan središnji most između dva dijela albuma, i ”New Promise” koja je čitava u laganom fazonu.

Vokal Burton C. Bella u nekim trenucima podjeća na vokal Phila Anselma iz Pantere, ali sa određenom specifičnom grubošću u glasu, koja mu daje posebnu boju.

Za Transgression nemojte ni u kojem slučaju očekivati da je novi ”Archetype”, ali je sasvim solidan album koji bi trebali nabaviti svi ljubitelji industrial zvuka i FF-a. Iako nedostatak Casaresa utječe donekle na zvuk benda, novi gitarista je odlično uradio svoj posao, i ostatak stare postave je dokazao da vrijedi ona stara, ”koga nema, bez njega se može”.

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Festival intervju: Last Drop (Doboj)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Fear Factory
Ime albuma: Transgression
Izdavač: Calvin Records
Godina izdanja: 2005
Website benda: www.fearfactory.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content