Soulfly – Dark Ages

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Neizmjerno cijenim Maxa Cavaleru. Nisam jedan od onih koji režu vene na njegovu muziku, niti sam odrastao na Sepulturi, ali ipak, cijenim čovjeka kao jednog vrhunskog muzičara koji je uvijek imao muda svirati šta je htio. Napustio je Sepulturu kada su bili na tronu, da bi osnovao svoj bend, Soulfly.

Soulfly se 2005. godine vraća po svoj dio metalnog kolača sa izdanjem ”Dark Ages”. Ovo je bio šok za moje uši. Zaboravite na sve što ste do sad čuli od Soulflya, ovo je album koji će odlično sjesti i ljubiteljima Sepulture i Soulflya.

Primjetan je trud koji je ekipa iz Soulflya uložila da se odlijepi od etikete ”nu”, te da jedan dio Sepulturinih fanova koji Maxu nisu mogli oprostiti odlazak iz Sepulture pridobije.

Kao prvo, zaboravite na tribal primjese koje su bile donedavno zaštitini znak Soulflya. Toga ovdje NEMA. Neke će to odbiti, ali moram vam reći da je meni pravo drago, jer mislim da je Soulfly to stvarno forsirao preko svake zdrave mjere.

Maxov vokal je nešto najbolje što sam čuo u zadnje vrijeme. Tako jednostavan, Max ne ide ni previsoko ni nisko, drži naše uši na optimalnoj razini na kojoj možemo da uživamo, brutalan je, a slušljiv.

Ovaj album je teški thrash (ne čisti, naravno) sa groove elementima, i duhom Sepulture. Max se fino prodere na nekim mjestima, tako da vam zvuči kao da slušate reunite Sepulture i neke nove pjesme. Meni lično, ovaj album odiše energijom koju Soulfly nije do sada uspio zarobiti ni na jednom albumu. Naravno, napominjem, do sada. Gost na pjesmi RiotStarter je legendarni basista Megadetha, Mister Ellefson.
Moja preporuka je da svi nabave ovaj album, pogotovo ljubitelji Sepulture i Soulflya. Mora se priznati da se trud isplatio i da je atmosfera Sepulture u neku ruku i dostignuta na ovom albumu. Zaboravite tribale, Max Cavalera se vraća korijenima!

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Anti-Flag u Varšavi

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Soulfly
Ime albuma: Dark Ages
Izdavač: Roadrunner Records
Godina izdanja: 2005
Website benda: www.soulflyweb.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članakSunn – Black1
Naredni članakThe Toy Dolls – Our Last Album?

SLIČNI ČLANCI