Nova britanska distribucijska kuća 88 Films zaista ispunjava sve ono što slogan kuće kaže: tretiranje klasika sa poštovanjem.

Pretpostavljam da je većina bh filmofila sasvim nepravedno zaobišla “Subspecies”, pa bi bio red da se na samom početku svi upoznaju sa samim serijalom. “Subspecies” je (zasad) četverodijelni filmski serijal koji je doživio i jedan spin-off. Ovaj serijal kuće Full Moon Studios sniman je u Rumuniji, a “Subspecies” je prvi američki film sniman na tlu Rumunije nakon pada komunističke vlade, usred svih nereda koji su potresali Rumuniju ranih devedesetih.

“Subspecies” je film o vampirima. No zaboravite silovatelje žanra kakve su Anne Rice i Stephanie Meyer, ovo je zaje*an film o zaje*anim vampirima. Priča počinje sasvim klasično: tri naivne (da ne kažem poglupe) američke studentice stižu u Rumuniju kako bi izučavale rumunsku kulturu i sujevjerje koje vlada u gradiću Prejmeru. Međutim, stvari se zakomplikuju kada stanu na put Raduu Vladislasu, vampiru koji je ubio svog oca, kralja Vladislasa (kojeg tumači legendarni Angus Schrimm!) kako bi se dočepao krvavog kamena, relikvije koja je nepresušan izvor krvi svetaca. Problem je u tome što je Raduu ta krv kao droga: što više siše iz kamena, to je zlobniji i žedniji…

Odakle krenuti sa nabrajanjem pozitivnih strana ovog filma, ne samog DVD/Blu-Ray izdanja, već filma? Lokacije na kojima je film sniman su fantastične, mirišu evropski, te su samim tim unikatne i zanimljive, bliže klasičnim predstavama vampira nego današnji vampirski filmovi. Same lokacije će ljudima sa ovih područja izgledati komšijski poznato, kao nešto što se nalazi u blizini njihovog grada, što je dodatni plus.

Glumci i glumice: ima tu klasično otrcane horror glume, ali neke stvari su odista briljantne. Uloga Angusa Schrimma je premala da bi se njome pozabavili, no vrijedi spomenuti nenadmašnog Andersa Hovea u ulozi Radua koji naprosto briljira i jedan je od najboljih filmskih vampira svih vremena. Radu je kombinacija Nosferatua i Save Savanovića, vampira koji je najčuveniju filmsku posvetu doživio u “Leptirici”; čak staviše, siguran sam da je Ted Nicolaou pogledao “Leptiricu” prije nego što je kreirao lik Radua. Taj istočnoevropski izgled Radua je stravičan, jeziv i nadasve odvratan, što je veliki plus: film bez dobrog negativca gubi na samom početku. Za veliku pohvalu je i činjenica da je dobar dio minornih uloga Ted Nicolaou dodijelio i rumunskim glumcima, te sve dobija jedan šmek autentičnog.

Vrijedi spomenuti i dodatne specijalne efekte koji su za današnje vrijeme i generaciju prevazoiđeni, čak i smiješni, ali koji se savršeno uklapaju u cijelu priču: pored gomile šminke, u filmu su korištene tehnike stop animacije i lutki koje se pokreću pomoću šipkica (tzv. rod puppets). Izuzetno naporan, ali hvale vrijedan posao urađen je 1991. godine i dan-danas, punih dvadeset godina kasnije, u ljubiteljima filmskog izraza, ova vrsta specijalnih efekata mora izazvati divljenje. “Subspecies” su prepuni ovakvih momenata koji samom filmu daju bajkovit izraz.

Kad se vratimo na tretiranje klasika sa poštovanjem, što je slogan kuće 88 Films, to poštovanje se najbolje očitava na DVD menijima i dodacima: prelijepo dizajnirani meniji, digitalno restaurirane snimke u novom formatu za novo doba, te brdo dodataka: intervju sa filmskom ekipom dvadeset i kusur godina kasnije, Videozone, mali dokumentarac o filmu snimljen za promociju filma, trailer filma, audio komentari, dodatni traileri Full Moon Studios izdanja… ovi mini-dokumentarci su posebno zanimljivi jer dosta govore o političkim previranjima u Rumuniji i situaciji na setu dok se snimao film. Mislim, zar nije sjajno sazti kako se na setu jednog niskobudžetnog filma u više navrata dešavalo da se glumci razbiju vodkom, a onda prave probleme režiseru? Da, to je sve na dodacima DVD/Blu-Ray izdanja “Subspeciesa”.

Jedan od kultnih horror filmova vratio se na modernim medijima, zadržao šarm i donio nam mnoštvo poklona. Obavezna lektira.

FILM USTUPILA KUĆA 88 FILMS

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Sjedinjene Američke Države
Godina: 1991 (UK Films reizdanje: 2013)
Režiser: Ted Nicolaou
Glumci: Angus Schrimm, Anders Hove, Laura Tate…

1 komentar