Sleepaway Camp

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Neka me bude stid. Ovaj kultni slasher osamdesetih sam tek nedavno pogledao. Ni sam ne znam kako me ranije uspio zaobići jer se radi o jednom od najpoznatijih predstavnika slasher generacije dragih mi osamdesetih godina.

Radnja ukratko: tinejdžerica Angela zajedno sa svojim rođakom Rickyijem odlazi u ljetni kamp na jezeru gdje se ubrzo počinje dešavati niz brutalnih ubistava od strane nepoznatog ubojice. Zvuči  vam poznato, Friday the 13th ? Ima dosta sličnih elemenata: ista lokacija, hrpa tinejdžera, ali ovaj film ipak ima originalosti u nekim drugim pogledima…

Ono što mi je u prvi mah upalo u oči jeste nevjerovatno loša gluma većine glumaca, ali dugogodišnji obožavatelji horrora znaju da i to ima svojih čari, tako da mi uopšte nije smetalo. Ako se neko može izdvojiti, onda bi to bila Felissa Rose u ulozi tihe i povučene Angele, koja (kako to obično biva) se nalazi u fokusu ismijavanja od ostalih djevojaka iz kampa. Još nešto što će vam sigurno upasti u oči je moda i izgled tinejdžera osamdesetih, naročito dječaci (obratite pažnju na scenu bejzbol utakmice).

Kroz film se reda niz morbidnih ubistava koja izgledaju kao nesreće. Tu imamo paletu raznih likova i žrtava. Ta ubistva su ono po čemu se pamte i vole mnogi slasheri, a Sleepaway Camp ih ima poprilično. Prvo ubistvo koje uključuje proključalu vodu i kuhara pedofila je vizuelno nasilno, dok se sa ostalima više ciljalo na atmosferu nego na detaljne prizore nasilja, što meni lično odgovara.

Mnogi dijele mišljenje da Sleepaway Camp ima jedan od najšokantnijih i najbolesnijih krajeva ikada! Pa o samoj završnoj sceni bi se dala napisati posebna recenzija! Zajamčeno tvrdim da će vam još dugo u glavi ostati ta slika, to šokantno otkriće… Savršen kraj jednog odličnog slashera!

Pročitaj i ovo:  Dahmer: Prosta glorifikacija zla

Ako niste gledali Sleepaway Camp, pogledajte ga što prije, a onda nemojte propustiti intervju koji je naš urednik vodio sa jednim od glavnih glumaca u filmu Jonathanom Tierstenom. Ako ste pogledali film, trk odmah na ovu lokaciju!

Dobre strane: najbolji kraj ikad!, Felissa Rose kao Angela, camp & lake lokacije su mi uvijek privlačne za vidjeti u hororima, prvo ubojstvo, plakat, muzika u trenucima opasnosti

Loše strane: gluma (za većinu), neki kliše likovi i fazoni, gledano u ovim vremenima će neke scene ubojstva biti više smješne nego strašne (roj pčela npr.)

COVER ART:

INFO:

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Godina: 1983
Režiser: Robert Hilrzik
Glumci: Felissa Rose, Jonathan Tiersten, Katherine Kamhi

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Prethodni članak
Naredni članak

SLIČNI ČLANCI

Translate »