IT

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Godina 1995. Izbjeglište u Puli. Noć. Na televiziji počinje film, zove se “ONO”. Ja dječak od sedam godina, zajedno sa mamom i sestrom počinjem da gledam jedan od svojih prvih filmova strave i užasa. Uvodna scena sa klaunom mi je bila toliko strašna, da sam se pokrio dekom preko glave da ne gledam dalje! Ali, nisam mogao izdržati da ne nastavim dalje gledati avanture djece u malenom gradiću i strašne patnje koje im zadaje klaun imena Pennywise. Ovo je zasigurno jedan od najboljih horrora ikada snimljenih!

Iako danas nekima možda izgleda smiješno, dođavola, kad ga gledaš sa sedam godina imaš duboke traume od jednog od najstrašnijih klauna viđenih. Kako je Johnny Depp istakao u jednom intervju, ima nešto demonski u tim klaunovima….

“IT” je jedna od najpoznatijih i najboljih horror novela Stephena Kinga. Mogu se pohvaliti da sam pored odgledanog filma pročitao i novelu koja predstavlja poseban užitak i sadrži dosta detalja koje nemamo prilike vidjeti na filmu. Film je sniman 1990. godine u formi mini TV serije u ukupnom trajanju od stotinu devedeset i dvije minute, te se na nekim televizijskim kanalima “IT” emitovao kao serija, a na drugima kao duži film.

Tim Curry briljira u ulozi klauna Pennywisea! Inače taj glumac ima takvu karizmu i takvo lice da glumi uglavnom negativne uloge i to mu strašno polazi za rukom. Sjajan glumac! Kostim i šminka Pennywisea su savršeni, upadljivi, strašni i vjerujte mi na riječ – dugo ćete pamtiti tog zlog klauna.

A priča…? 1960.godine sedmero djece biva proganjano od strane gore spomenutog klauna-čudovišta Pennywisea koji otkriva njihove najveće strahove, te ubija djecu. Trideset godina poslije, Pennywise se vraća, a djeca, sada već odrali ljudi se ponovo udružuju da jednom zauvijek stanu u kraj klaunu.

Nakon ponovnog gledanja, naravno da film više nije strašan kao ranije, ali svako pojavljivanje tog prokletog klauna i dalje izaziva neki osjećaj nelagode. Zašto? Zato što Pennywisea odlikuje taj neki klaunovski humor, ima hrapav evil glas, bizarnu mimiku. Zato što ubija na stravičan način! Uvodna scena je jedna od oni kojih se sjećate godinama nakon gledanja, a i ostale scene u kojima se pojavljuje Pennywise nisu za baciti! S druge strane, negativna strana filma je i dosta praznog hoda, priča je sporija, te ima dosadnih dijaloga i nekoliko nezanimljivih likova. Zamjerku možemo uputiti i na slabe vizualne efekte, ali moramo imati u obzir i samo godište filma. Bez obzira na to, radi se o kultnom clown attacks filmu koji je uzrok mnogih noćnih mora naših djetinjstava. Zato ga i danas volimo!

Dobre strane: izgled i ponašanje klauna Pennywise, Tim Curry je savršeno utjelovio klauna, bizarna ubistva, svaka pojava klauna u filmu izaziva pažnju, uvodna scena

Loše strane: nedostaje dosta stvari iz knjige, specijalni efekti danas izgledaju smiješno, sporo teče radnja, prazan hod u nekim momentima, dužina trajanja (192 minute)

COVER ART:

INFO:

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Godina: 1990
Režiser: Tommy Lee Wallace
Glumci: Tim Curry, Harry Anderson, Dennis Christopher

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content