The Strangers

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Volim kada režiser prepušta publici da pomoću mašte odgovore na pojedina pitanja! Ah da, ovo je još jedan film baziran na stvarnim događajima. Stvarno… ili je samo marketinški trik? Ne interesuje me puno, jer The Strangers je sasvim solidno ostvarenje i nisam ostao razočaran!

U ovim filmovima je radnja manje-više uvijek ista, pa i ovdje. Mladi par, James (Speedman) i Kirsten (Tyler), dolazi na vikendicu  smještenu Bogu iza nogu da provedu romantični vikend. Prije toga su se posvađali, te je vidljiva napetost i nelagoda između njih. Sve to završava klasičnim seksom pomirenja, kada se odjednom začuje glasno kucanje na vratima. U četiri ujutro! Dalje i sami možete pretpostaviti kojim tokom će radnja teći ukoliko ste ljubitelj takozvanih house invasion filmova, tj. filmova gdje ljudi (obično mlađi bračni par) biva uznemiravan i napadnut od strane nepoznatih uljeza koji im upadaju u dom.

Početak filma je jaaako spor i neinteresantan. Treba mu dobrih dvadeset minuta da stane na noge. Do tada gledamo scene koje bi trebale biti sjebane, ali u biti su totalno ljigave. Oboje cmizdre, okreću glavu jedno od drugog i atmosfera je idealna za zijevanje. Jedva sam čekao da se radnja zakuha, prvenstveno što nije dobro prikazana napetost između Jamesa i Kirsten. Međutim, ono što me trgnulo i razbudilo je scena pomirenja gdje Liv Tyler dokazue zašto je jedna od najljepših glumica Hollywooda!

Nakon što Stranci pokucaju na vrata, film se odjednom od dosadnjikave pičkopaćeničke drame pretvara u jako uzbudljiv horror/triler, sa dosta bu! scena koje će vas dobro protresti ukoliko se uživite u film. Upravo taj dio filma mi je i najbolji, a Stranci su odlično prikazani! Jedan lik i dvije cure koji ništa ne govore, na glavama imaju doista strašne maske koje me podsjećaju na maske ubojica nekih kultnih slashera. Palci gore za izgled Stranaca! Način na koji remete mir i idilu romantičnog vikenda je poprilično dobro i brutalno prikazan. Jedna od takvih scena je ona kada Stranci provale u kuću, dok se stari gramofon (na kojem se vrtila neka vesela country pjesmu) najednom sjebava, i počinje ispuštati neke uvrnute zvukove. Dok se naša heroina krije po nekim sobicama i pokušava spasiti, gramofon i dalje svira… Dosta dobro prikazana napetost!

Ali umjesto da se napetost diže na još višu razinu, film se ponovo vraća na spori tok radnje gdje ne vidimo puno toga interesantnog, no srećon, kako se film bliži kraju, napete i bu! scene se vraćaju. Sam kraj je sasvim uredno prikazan, iako ima dosta detalja koji uopće nisu pojašnjeni.

The Strangers će se svidjeti svima koje vole filmove Vacancy, pa čak i Eden Lake ili Panic Room.

Dobre strane: napetost i atmosfera u trenucima uznemiravanja i napada, nekoliko odličnih scena koje će vas protresti, Liv Tyler u horror vodama, dobro osmišljeni glavni negativci, maske, scena sa gramofonom, kraj filma

Loše strane: jako spor i dosadan početak, loše scene pokušaja protagonista da se spase, neuvjerljiva gluma Speedmana i Tyler, neobjašnjen kraj neće sve zadiviti

COVER ART:

INFO:

Zemlja: Sjedinjene Američke Države
Godina: 2008
Režiser: Bryan Bertino
Glumci: Liv Tyler, Scott Speedman

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content