Silent Kingdom – Legends of An Old Grave

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Amir Hadžić je pojednostavio.

OK, sad sam sto posto siguran da su se čitatelji ovog članka podijelili na dvije skupine: prva, koja ne konta o kome se radi, pita se ko je i zašto pojednostavio i kako je to relevantno i povezano sa temom, dok drugi ne mogu sebi da dođu, a bit će im još i nevjerovatnije kad čuju novi album Silent Kingdoma.

Istina, Silent Kingdom je pojednostavio. Nedostatak želje da se uhvati u zamku kreiranja nastavka albuma ”Reflections of Fire: The Journey”, Amir Hadžić, mastermind Silent Kingdoma okrenuo je ploču i donio novi album na čijem se zvuku osjećaju i utjecaji ostatka benda, prvenstveno Stefana Komljenovića, bubnjara koji je snimio dosad najraznovrsnije dionice za Silent Kingdom ikad.

Zaboravite na gitarske vratolomije i pjesme od 8 minuta, toga više nema, sve je na ovom albumu puno kompaktnije, no ne brinite se, Silent Kingdom nije ostao bez lica – i dalje ćete prepoznati upečatljive Silent Kingdomovske karakteristike, samo ovaj put, ne znam kako bi to drugačije formulisao – odsvirane na jednom slušljivijem nivou.

Nemojte me krivo shvatiti, svi albumi Silent Kingdoma su remek djela sama za sebe, ali po prvi put od nastanka benda sva progresivna strana Silenta je odsvirana u formi u kojoj je moguće slušati album, a da ne morate izdvajati previše energije na samo slušanje. Kontate? Napokon je odsviran album kojeg ja lično mogu staviti u player i sa njim otići u grad na kafu, a ne pripremati se psihički za slušanje istog. Omjer black metala i sevdah prizvuka ovaj put ipak naginje na metal stranu, za šta sam ja potajno i navijao cijelo vrijeme i što sam tražio, to sam i dobio, pa sam jako zadovoljan.

Napokon punokrvni član benda, Amir Čefo na klavijaturama daje albumu potpuno novu dimenziju. Klavijature nisu tu samo reda radi ili da bi napravile neki prijelaz nego na nekim pjesmama opasno deru guzove jer je Amir Čefo sjajan klavijaturista. Logično, zar ne? Dajte nam češće ovih momenata na sljedećem albumu!

Pročitaj i ovo:  POPIK: Ne ubrajajte nas u apatične "legende scene"!

Produkcija Stefana Komljenovića je ponovo prisutna, a Stefan je dosad pokazao šta sve umije i zna, dakle, produkcija i dalje pun pogodak, i čisto i prljavo koliko treba.

Layout albuma je također sjajan, njega je odradio Amir Hadžić i lično po meni, puno kvalitetniji od “Reflections of Fire” izdanja. Ovo se pogotovo odnosi na digipack izdanje albuma (tri verzije albuma su izašle – obična, digipack i die hard verzija uz koju dobijete prišivač i bedž), koje je odrađeno jako solidno, možda mala zamjerka na debljinu/tankoću korica kod digipack izdanja, ali čuvajte vaš primjerak i neće se pohabati tako brzo!

Album je izašao u kooperaciji Walk Recordsa i No Budget Productionsa iz Češke Republike, što garantuje Silentu da se ovaj put glas BH metala STVARNO daleko čuje, iako je SK i za vrijeme izdavanja samo za Walk Records bio distribucijski eksponiran, čemu u prilog ide činjenica da je album ”Reflections of Fire: The Journey” rasprodan, te da Walk Records više ne posjeduje nijedan primjerak albuma.

Još jedan sjajan album domaćih snaga, presjajan da bi ostao nepotražen od strane metalaca iz Bosne i Hercegovine. Ovdje fakat više ne trebate kupiti album samo zbog podrške, jer sve ono zbog čega ste kukali (hoćete brže pjesme, nećete introe, prekomplikovano je – hoćete jednostavnje, manje sevdaha) je ispravljeno, a da ipak i dalje možete na ovaj zvuk prikačiti samo jedno ime: Silent Kingdom.

To su moji ljudi, sluša se ovaj i čeka najnovija perfekcija nekad!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Silent Kingdom
Ime izdanja: Legends of An Old Grave
Izdavač: Walk Records / No Budget Productions
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.silent-kingdom.co.ba

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI