Intervju: Dennis Harris (DJINN)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

U januaru 2019. godine primili smo demant koji nam je poslala grupa splitskih muzičara okupljenih pod imenom Black Dog. Muzičari smatraju da je u intervjuu naveden niz neistina. PROČITAJTE DEMANT SADRŽAJA IZNESENOG U OVOM INTERVJUU.

Sada već davne 2006. godine ISK Webzine je bio u povojima, a ja sam imao plan da po uzoru na site Metal Archives uradim enciklopediju bendova meni najdražeg metal podžanra – thrash metala. Pored mene, u tadašnju ekipu koja je trebala realizirati koncept stranice bila je pozvana i moja prijateljica Emina, koja se krila pod nadimkom Dr.Olya. Emina je odlučila da potraži malo više informacija o bendu koji se zove Evil Blood, i koji je za Hrvatsku predstavljao ono što je za Bosnu bio Bombarder, a za Srbiju Heller. Sa imenom se prvi put susrela na forumu stranice www.cmar-net.org, a daljom potragom uvezala se sa čovjekom čije ime glasi Dennis Harris (pravo ime Denis Gabrić). Dennis je jedini originalni član Evil Blooda, koji je danas aktivan u bendu Djinn koji je direktan nastavak Evil Blooda. Djinn svira black-thrash i najbolje su plaćeni underground bend na svitu, kako kaže sam Dennis. Inače, zanimljiva informacija je da je Siniša Vuco, lider benda Živo Blato i čovjek koji je donio turbo folk u Hrvatsku bio njihov basista, pjevao je visoke King Diamondovske vokale, a nadimak mu je bio Sinnie Wolf.

Ovaj intervju je rađen u maju 2006. godine i bio je izgubljen nakon što sam napustio ideju o izradi thrash metal enciklopedije (4.5.2006. godine sam dobio kopiju intervjua na svoj e-mail). Ipak, slučajno sam ga otkrio i odlučio da ga ponudim ekipi, jer za dobar thrash – NIKAD NIJE NI RANO NI KASNO!

Pa da pocnemo sa osnovnim, kad je osnovan bend i ko je, pored tebe, cinio prvobitnu postavu benda?

Prvu postavu Evil Blooda 1982. godine činili su Dejan Katalenić (gitara), Jerko Bačić (gitara), Srećko (svirao je bas – ne sjećam se prezimena), Mario Kuzmić (bubnjevi, također i u Osmom Putniku) i ja na mjestu vokala. Kao što vidiš, Evil Blood je postojao već 1982. godine, ali prvi album je izašao 1.10.1983. godine, tako da sam ja odlučio da to bude zvaničan datuma.

Koliko sam uspjela primjetiti, bend je tri puta mijenjao ime, Evil Blood pa Lord Of Darkness i evo na kraju Djinn. Zašto?

Zašto sam promjenio ime benda? Zato što kad sam došao u London, bilo je puno bendova koji su već imali ploče, a zvali su se: Blue Blood, First Blood, Good Blood i tako da jedan Evil Blood ne bi značio ništa novo. Moja žena je došla na ideju da se zovemo Lord of Darkness ili Djinn i tako, bend se zvao Lord of Darkness pet godina, onda mi je neko rekao da ima bend Dark Lord i da su izdali ploču za Sony i da je ime puno slično našem, tako da sam konačno promjenio ime 1995. godine u DJINN i zakleo sam se da ga više neću mijenjati (smijeh). Već je moj advokat morao opomenuti dva benda koji su se htjeli zvati Djinn, tako da su ubrzo odustali od ideje.

Koliko je meni poznato, bend je izdao dva demo albuma u kućnoj produkciji – “Evil Blood” i “Midnight in Sodom”, dok je jedan od njih kasnije reizdan od strane male splitske diskografske kuće “LVXOR”, ali tek 1989. godine kada si se i ti preselio u Englesku. Tamo mijenjaš ime benda u Lord Of Darkness, izdajete demo “Seventh Sabbath” sa 16 pjesama većinom preuzetih sa “Midnight In Sodom” demo albuma i demo albuma benda Witchcraft?

Što se tiče Witchcrafta sve pisme sam ja napravija i one su u biti pisme sa “Midnight in Sodom” albuma. Vidiš, “Midnight in Sodom” koji je izašao za “LVXOR” je ustvari moj prvi album zvan “Evil Blood” sa devet pjesama i jednom bonus pismom sa drugoga albuma. Album izdat za “LVXOR” 1989. godine se trebao zvati “Evil Blood”, a ne “Midnight in Sodom”, a tu je nastala zavrzlama, ja sam tada otišao u London tako da mi je bilo svejedno kako će se album zvati, originalno su ionako izašli 1983. i 1984. godine (smijeh).

Kada sam došao u Englesku, trebao sam izdati nešto jer smo već pravili koncerte početkom 1990. godine po Londonu i okolnim mjestima. Album “Seventh Sabath” je ustvari kompilacija najboljih pjesama sa prva dva moja albuma i nisu uzete sa izdanja “Eternal Sea” benda Witchcraft. Dejan Katalenić me pitao za dozvolu da obradi pisme sa mog drugog albuma i ja sam pristao jer je on finansirao cijeli projekat. Witchcraft je napravio samo jedan koncert u Splitu 1993. godine u sali “Zlatna Vrata”, naravno uz moj  blagosov jer su sve pisme moje. Nadam se da ćes razumjeti ovu zavrzlamu, a evo spiska izdanja sa pjesmama:

“Evil Blood” (1983)

1.EVIL BLOOD
2.WE ARE THE SATAN
3.AVE SATANAS
4.BAT CONAN
5.COUNTASS LAURA WHORE
6.CARRIE WHITE BURN IN HELL
7.S.B.M.B.N. METAL
8.THE BEAST
9.TO HELL & BACK ONE DAY

“Midnight In Sodom” (1984)

1.ETERNAL SEA
2.S.A.D.O. VIOLENCE
3.MIDNIGHT IN SODOM
4.SEVENTH SABBATH
5.KILL WITH NAPALM
6.VIETNAN COMBAT FEVER
7.SINFUL NUN
8.TO HELL&BACK
10.BALLAD OF LUCRACIA BORGIA-INTRO
11.DEN OF VICE

“Midnight in Sodom” (1989 – izdanje “LVXOR”)

1.EVIL BLOOD
2.WE ARE THE SATAN
3.AVE SATANAS
4.BAT CONAN
5.COUNTASS LAURA WHORE
6.CARRIE WHITE BURN IN HELL
7.S.B.M.B.N. METAL
8.THE BEAST
9.TO HELL&BACK ONE DAY
10.MIDNIGHT IN SODOM

Recimo da sam ovo uspjela shvatiti! (smijeh) Možeš li mi reći nešto više o Witchcraftu? U cijeloj priči spominje se Siniša Vuco aka Sinnie Wolf? Je li on bio član Evil Blooda ili Witchcrafta? Basista il’ vokal?

Vuco je bio član Evil Blooda. Witchcraft bi se u današnjem smislu karakterizirao više kao projekt nego bend. Članovi su bili Siniša Vuco (bas/vokal), Ivan 666 Svalina (bubnjevi), Dejan Katalenić (gitara) i ja (gitara i vokal). Kao sto vidiš, Witchcraft je ustvari Evil Blood gdje Vuco većinom pjeva, jer u Evil Bloodu samo svira bas, a tu je i Dejan Katalenić iz prve postave Evil Blooda (postava 1982) koji je i moj dobar prijatelj. Vuco je obradio moju pjesmu “Neverworld” 2004. godine za američko tržište. Goran Karan sa Dejanom Katalenićem je obradio moju pismu “World Of Shadows” sredinom devedesetih. Davor Gradinski, basista Osmog Putnika sa Katalenićem je obradio moju pjesmu “To Hell & Back One Day”. Kao što vidiš svi sviraju pjesme DJINNa! (smijeh)

Pročitaj i ovo:  Agonista - Grey and Dry: Dvije države, jedna bol

Dennis i Vuco aka Sinnie Wolf

Pronašla sam dvije pjesme na peoplesound.com za download, a vaš zadnji album “Nemesis” je izdat prošle godine, no nisam ga imala priliku poslušati još uvijek, šta da očekujem?

“Nemesis” je black/thrash metal . 1999. godine sam potpisao ugovor sa izdavačkom kućom People Sound, ali po ugovoru sam ja i dalje vlasnik svih autorskih prava. “Neverworld” sadrži trinaest pjesama na albumu, a  2002. sam raskinuo ugovor sa People Sound jer su postali pohlepni, a i nisu mogli učiniti ništa više za moj bend. Pitao sam ih da nam srede koncert sa Motorheadom, Slayerom ili Anthraxom, ali su mi rekli da ti bendovi traže puno novca i da nisu u mogućnosti srediti koncerte sa njima. A i lova nije stizala na vrijeme, tako da sam rekao da više ne mogu prodavati moj album. Ostavio sam im samo dvije pjesme za mp3 download da ih fanovi mogu downloadovat besplatno i to je to. Originalan ugovor je bio da ja dobijem pola od prodaje CDova, a da oni zadrže drugu polovicu.

Preko vaše stranice se mogu nabaviti samo tri CD-a, šta je sa ostalim izdanjima?

Razlog što su samo tri izdanja DJINNA u prodaji je to što je za mene nemoguće štampati devetnaest CD-ova, a i želim da ekipa dobije vrijednost za novac. To su dva dupla albuma i novi album sa dvanaest pisama.  Znači, ko je nabavija prijašnje albume, nabavija ih je na vrijeme. Možda jednog dana izdam sve po redu kako su izašli. Meni sve ljudi kažu da smo mi najveći KULT bend na svitu (smijeh) i ja volim da pišem pjesme, a i stare sviramo, trenutno radim na DVD-u koju obuhvata cijelu karijeru benda.

U jednom od ovih press materijala što si mi poslao, ako sam dobro shvatila, piše da je Sepultura uzela neku vašu pjesmu koja se našla na albumu “Beneath the Remains”?

Da, ja sam to već znao 1991. “Beneath the Remains”, početak instrumentale je isti kao “Eternal Sea” sa mog drugoga albuma “Midnight in Sodom”. Na Sepulturinoj pismi je samo gitara jer je to njihov instrumental i imaš isti efekt klavijatura, moja pjesma ima dio sa gitarom, klavijaturom i mojim glasom. Dio poslije valjda nisu mogli skinuti jer je malo zapetljaniji, a ima i moj glas sa još klavijatura. Ja sam svoja prva dva albuma poslao 1986. godine na adresu kuće “Roadrunner Records”, što je diskografska kuća Sepulture i normalno je da su slušali moje snimke, ali su pojednostavili stvar jer je “Eternal Sea” dosta zapetljana, a i taj efekat sa klavijaturama je isti moj. Sumnjam da bi se dva puta došlo na istu ideju, razmišljao sam da ih tužim, ali sam odustao od toga zato što i oni jedva životare od muzike, ali ako ih ikad sretnem pitati ću ih zašto su mi maznuli pismu. (smijeh)

U tom istom članku se spominje Hellion? Da li si bio u tom bendu? S tim nisam upoznata.

Što se tiče Helliona, ja sam tražio bubnjara, a oni su tražili pjevača. Oni su američki bend, čuo sam za njih, ali nisam čuo nikakve snimke. Došao je neki tip u studio gdje smo vježbali i pitao me jesam li ja Dennis iz Lord of Darkness, ja sam rekao da jesam, pitao me je da li tražim bubnjara, ja kažem da. Doveo je bubnjara, ja sam ga uzeo u bend, poslije probe njih dvojica su me pitali da li bi ja pivao u Hellionu. Ja sam rekao da ne bi, hvala, ali ja imam svoj bend i to je sve. Još jednom su me zvali sa novčanom ponudom, ali sam im objasnio da sam ja samo zainteresiran za moj bend i nijedan drugi i to je sve. Ja mislim da je novinar koji je pisao intervju sa nama i njima malo pobrkao stvari. Ja nisam bio u Hellionu, ja sam htio da njihov bubnjar bude u mom bendu.

Koliko ste angažovani po pitanju koncerata, jeste svirali sa nekim većim imenima?

Djinn stalno svira koncerte, kao što vidiš na našoj stranici, mi smo headlineri na moto festivalu koji traje 3 dana. Baš smo sada u prošlu subotu svirali u Edinburghu u klubovima “Liquid Room” i “Spider Web”. Trenutno razgovaram sa menadžerom Venoma i možda budemo svirali sa njima 23.03. u Glasgowu, tako da sam dosta zauzet, 1.04. sviramo u klubu zvanom “Royal”…ima još toga, da ne nabrajam… Možda budemo svirali na Wackenu na ljeto.

Ima li kakve nade da vas uskoro vidimo ovdje, na Balkanu?

Ja živim ovdje u Britaniji već sedamnaest godina, u prošlosti bilo je pokušaja i razgovora da napravimo Heavy Metal Festival u Hrvatskoj, ali niko mi nije ponudijo konkretnu ponudu, tako da smo zadnji put svirali na domaćem teritoriju 1989. godine. Obično svako ljeto ja sam u Splitu mjesec dana sa obitelji na odmoru tako da obično dam neki intervju. Nadam se da ćemo uskoro zasvirati tu. Prije nekoliko godina Vuco je htio organizirati koncert DJINNa, Živo Blata i Vatrenog Poljupca, ali ništa od toga.

Nadam se da će ipak nešto biti od koncerta u Hrvatskoj, jer je ovdje teža situacija. Mislim da sam dobila potrebne informacije, hvala velika na iscrpnim odgovorima, slikama i člancima, do idućeg puta, sve najbolje!

OK, jaranice, drago mi je da si zadovoljna. Trenutno radim na remasteringu mog projekta “Eternal Sea” benda Witchcraft jer puno ekipe traži album, a spremam i DVD, moram ići, večeras sviramo u Highlandu… Pozdrav!

Nakon lektorisanja ovog intervjua, odlučio sam da i lično potražim više informacija o Djinnu. Ispostavilo se da je Dennis prekršio zakletvu koju je dao sam sebi, Djinn je promijenio ime u BENEATH, a bubnjar Venoma, Abaddon, svira sa Dennisom u BENEATHU. Ipak, o Beneathu nisam mogao naći nikakve informacije, bend kao i da ne postoji… imate tačnije i pouzdanije informacije od nas? Javite nam se svojim komentarom!

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

2 KOMENTARI

  1. Bija san na koncertu Witchcrafta 1993 (prije 17g.) u Zlatnim vratima. S obzirom da sam tada obilazija svakakve koncerte mogu reć da je to bija spektakularan koncert. Stalno je bila neka horror/psihodelična projekcija u pozadini, oni su bili obučeni u neke srednjovjekovne odore a pivač glasa dosega Pavarotija je ima crnu kukuljicu na glavi. Kasnije san skužija da je to ima na glavi vjerovatno zato jer je izgleda ko neki bucko / mamin sin i nije se fizički uklapa u cilu priću.Znan da je početak koncerta počea projekcijom prizora iz Predskazanja kad grom tuče u zvonik, odlama se metalni špic s vrha zvonika i pogađa svečenika koji je bija iprid crkve, gleda prema tornju – i točno u tom trenu svačije koncentracije na scenu bubnjar jako opali china boy-a i počinje rasturačina. Otiša san doma zblešen, bilo je odlično. Za jednog tadašnjeg 15godišnjaka, vrhunski koncert!

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content