GIG REPORT: Promocija albuma bendova Silent Kingdom i Odar

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Proklinjati sarajevsko vrijeme, saobraćaj i moju lijenost ne vrijedi – razlozi zašto sam zakasnio na početak ove svirke i totalno propustio nastup Ambrosie, novih sarajevskih death metalaca, kao i na sami početak nastupa benda Odar, ali zato je sve što sam vidio bilo odlično.

Odar, ex-Capricorn Silhouette su te večeri promovisali svoj prvi album – “Zavjet Dalekom Snu” i iz svirke u svirku postaju sve bolji i bolji . Iako su imali nekih promjena u sastavu benda to se nije primjetilo, nova postava je uvježbana (doduše, ta “nova” postava u bendu je već skoro pola godine), a novo ime i novi imidž (korištenje corpse painta) su odraz tih promjena. Čisti black metal rifovi, standardno odlično Kurvarovo bubnjanje kao i dobar Odronov vokal – recept za uživanje svih fanova starog black metal zvuka.

A kada je Silent Kingdom izašao na binu nastupa opšte oduševljenje – bila je ovo njihova prva svirka u Sarajevu nakon skoro tri godine i ujedno i promocija novog (trećeg po redu) albuma “Legends of an Old Grave”. Nastup otvaraju starim, starim hitom – “He Walks With Him”, brzo i žestoko, a prije svega jako melodično. Iskreno, nadao sam se da će koncert početi sa introom i prvom pjesmom sa novog albuma – “Behold These Mountains”, ali to je išlo odmah nakon prve pjesme – oduševljeni oni koji su već slušali album, kao i oni koji nisu (zanemarimo one iz publike koji su bili glasniji od introa i time mnogima pokvarili ćeif). Nastavljaju sa novom pjesmom (“Will You”) i onda idu stare (čak neke od prvih pjesama iz karijere, kao i “From the White Towers” i “Reflections of Fire”) a onda instrumental sa novog albuma koji je oduševio sve – “Legends”. Spomenuti instrumental publika je tražila i na bisu – stvarno odlično zatvaranje koncerta, iako sam se ja nadao da će na bisu odsvirati “The Fire” sa novog albuma (i tu proklinjemo zabranu svirki poslije 23:00 h). Novi član benda, Amir Ćefo (klavijature) se odlično uklopio i savršeno upotpunjuje zvuk Silent Kingdoma, a stara postava standardno “razvaljuje” – Amir i braća Čehović, a pogotovo Stefan Komljenović, usudim se reći – možda i najbolji bubnjar na našoj underground sceni. Nikako se ne mogu odlučiti koji bend je bolji – Silent Kingdom ili Krv – jedino da ih zajedno stavim na tron – vrlo lako se primjeti kvaliteta, u ovom slučaju Silent Kingdoma – vidjelo se da bend uživa u (stvarno odličnom) nastupu, a tu energiju lako prenose na publiku. Iskreno se nadam da njihov idući nastup nećemo morati čekati tri godine…

Pročitaj i ovo:  Protest za spas Dobrinje: glas i instrumente podižu Moca i Biznismeni!

I da, svakako kontaktirajte Walk Records na www.walkrecords.com i naručite nove albume – “Zavjet Dalekom Snu” i “Legends of an Old Grave”, ne samo da ih vrijedi poslušati, nego ih vrijedi imati – vjerujte, bićete mi zahvalni kada ih poslušate ako dosad niste (a sram vas bilo ako niste!).

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI