Emir Hot – Sevdah Metal

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Emir Hot je lice (i kolekcija prebrzih prstiju) poznatih svim ljubiteljima metala sa ovih prostora. Ovaj virtuoz je definitivno metal legenda iz Bosne i Hercegovine, a njegov rad sa bendovima ”Neon Knights” i ”Southern Storm” prije raspada prvog i brutalne sramotne komercijalizacije drugog benda za mene predstavlja izuzetno važan dio metal edukacije koju sam dobio u ranim godinama slušanja metala.

Emir je ove godine preko izdavačke kuće ”Lion Music” i lokalnog distributera ”One Records” iz Srbije izbacio i svoje solo remek-djelo nazvano ”Sevdah Metal” koje čak i imenom implicira na težnju genija: spojiti naizgled nespojive dvije stvari – metal i sevdah.

No, nećemo reći da je to toliko nespojivo – Silent Kingdom je prvi BH bend koji je savršeno spojio elemente dva različita žanra, a Emir Hot to radi na puno većem, manijakalno složenom nivou. Ipak, tu se i rađa problem – slušanje i istinsko uživanje u ovom albumu je privilegija koju nema svako uho.

Emir Hot je jedan od najboljih gitarista svijeta, u to nema sumnje. Dokazao je to komponirajući (da, komponirajući, ovo se treba zaštititi kao BiH baština i klasična muzika) sve pjesme na ovom albumu. Sjajan dodatak na Emirovo sjajno sviranje su John West na mikrofonu i Mike Terrana na bubnjevima kojeg sam imao priliku nekad davno gledati u Klubu Bock, koliko se sjećam i tad sam prvi put ostao bez riječi jer nisam mogao vjerovati da neko može tako svirati.

No, ljudima koji ne vole prog metal i/ili sevdalinku teško da će ovaj album leći kako treba. Utjecaj sevdalinke je prevelik na ovom djelu, do te mjere da ja u jednom trenutku nemam osjećaj da slušam metal album! Mislim da Emir nije napravio baš sjajan omjer, no neka o tome odluče prog fanovi u prvom redu.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Anti-Flag u Varšavi

Produkcija albuma – kristalna. Perfektna. Ne može bolje. Tu se javlja i problem. Moj prijatelj, koji će za par mjeseci biti audio inžinjer je rekao prilikom slušanja ovog albuma da je ovo po pitanju produkcije “referentni CD” – znači CD po kojem bi se produkcija trebala učiti, naravno uz opasku da želite kristalno čistu produkciju. A kad smo već kod kristalno čiste produkcije, ona meni smeta, čini me nervoznim. Sve je tako prelijepo čisto i divno i krasno, nigdje šuma, nigdje viška tona…jednostavno, perfekcija ima potencijal da postane dosadna.

Ovo je album koji u punom sjaju pokazuje kakav je majstor Emir Hot kad se nađe za gitarom. Lomljavina i maksimum koji izvlači iz svog instrumenta su nešto dosad rijetko viđeno na ovim prostorima, možda u ovom intenzitetu i sa ovom kvalitetom – i neviđeno. Ipak, ovo je album koji će malom broju ljudi istinski sjesti, a većina će ga progutati samo zato da podrži domaće ili će ga iskreno, u skladu sa svojim muzičkim preferencama – liznuti i pljunuti.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Emir Hot
Ime izdanja: Sevdah Metal
Izdavač: Lion Music
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.emirhot.com

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI