Silencer – The Great Bear

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Znate li razliku između astronauta i kosmonauta? Pročitajte recenziju i saznajte.

U svijetu postoji više bendova koji se zovu Silencer. Ovaj nam stiže  iz Denvera u američkoj saveznoj državi Colorado. Denverski Silencer iza sebe ima deceniju i kusur sviranja, brušenja i razvijanja u muzičkom pogledu. “The Great Bear” je njihov treći album i donosi poprilično unikatnu i zanimljivu priču, koncept koji niko dosad (barem koliko je meni poznato) nije realizirao na ovaj način.

“The Great Bear” se bavi svemirskom utrkom koja se dešava između SSSR-a i Sjedinjenih Američkih Država pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, a postavljaju se šta bi bilo kad bi bilo pitanja koja su osnova ovog albuma. Cijeli album priča priču u kojoj Rusi odluče da zadaju muke Amerikancima svojim svemirskim programom i da odu dalje i od Mjeseca. Mobilizira se cijela ruska nacija, te je to jedan od aspekata priče. Drugi je lična storija člana svemirske misije pod patronatom ruske države.

Kao što vidite, koncept albuma je veoma zanimljiv i što je veoma važno, dosta jači od same muzike. Kako? Muzički, Silencer nije loš bend, ali zvuče veoma drugačije, te je meni trebalo dosta vremena da se naviknem na njihov zvuk koji je negdje na tromeđi između thrasha, powera i stadionskog rock’n’rolla sa dosta pjevljivih refrena i horskih dionica. Razlog zbog kojeg ovaj album nikako nisam popustio je upravo ova priča. Mene to najčešće i zadrži uz albume. Nakon više desetina preslušavanja počeo sam u glavi kreirati propagandne postere ruskog svemirskog programa dok slušam ovu muziku. Počeo sam zamišljati članove misije koji se pripremaju i opraštaju od svojih porodica prije lansiranja rakete. Čak mi je u glavi počeo pričati i glas, doduše ne baš tečnim ruskim jezikom, ali nekom varijantom slavenskog jezika koja treba da predstavlja ruski. Da, toliko je zarazno.

Pročitaj i ovo:  Je'nostavno sarajevskaaa furka: Ezani i rokenrol

Šta je dakle zaključak? Muzički gledano, album je ono što sam i rekao: thrash/power/rock album, bez ikakvih inovacija na tom polju. Kao takav, u vidu mp3 downloada, ovaj album ćete možda jednom poslušati i izbrisati sa svog hard diska. Ali ako ga gledate i slušate kroz tematiku, tekstove, kao i vizir svoje vlastite mašte, Silencerov Veliki Medvjed pružit će vam sate i sate uživanja i slušanja.

Drugim riječima, sve je do toga koliki je kapacitet vaše mašte.

A što se tiče astronauta i kosmonauta… razlika u značenju ne postoji, samo su Ameri svoje nazivali astronautima, a Rusi svoje kosmonautima.

Spremite se za lansiranje!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Silencer
Ime izdanja: The Great Bear
Izdavač: Vanity Music Group
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.facebook.com/silencermetal

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI