Cadaveria – Horror Metal

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Uvijek mi je mučno započeti recenziju albuma u čiju promotivnu kopiju jako dugo gledaš, pa pored toga što dugo gledaš, nije ti nimalo jasan imidž benda i definisanje muzike kao horror metal, pa bend ima i ženu kao frontmena…

Šta je kojeg ku*ca horror metal? Cadaveria pokušava prodati svoju muziku pod ovim opskurnim nazivom i danas zaista ima bendova koji za sebe govore da sviraju horror metal. No da bi podžanrovski neki metal bend okarakterisali kao horror metal, suvišno je napominjati da nije do muzike, već do tema. Horror metal su i Hooded Menace i Rocking Corpses, čak i Black Sabbath. Horror metal je Cradle of Filth, ali i Fondlecorpse i Revolting.

Dakle, rasčlanimo i rasčerečimo ovaj bend na samom početku. Iza naziva horror metal krije se poprilično generična i dosadnjikava kombinacija black, doom i goth metala, a muzika je kao audio lazanje: sloj akustike i melodičnog clean pjevušenja, pa sloj duple bas pedale i growlanja uz riffove koji zvuče kao c-side Cradle of Filtha.

Sve je to fino zamišljeno da sjedne ljubiteljima ženskih vokala, horror tema, black metala, gothic mode, dakle jednoj veoma širokoj populaciji, ali nažalost ni ovaj album ni ovaj bend na ovom izdanju ne pokušavaju ni na moment zadržati pažnju ni zadiviti sa bilo čim osim količinom ispraznog. Šteta, čuje se da znaju svirati, samo još da su sjeli i razmislili prije nego što su se našminkali i možda bi dobili barem prosječno prihvatljivo izdanje.

Iskoristit ću krilaticu jednog svog prijatelja. Ovo je Cradle of Filth/Arch Enemy kombinacija za siromašne.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Cadaveria
Ime izdanja: Horror Metal
Izdavač: Bakerteam Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.cadaveria.com 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI