Valkiria – Here The Day Comes

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Zar smjena dana i noći nije predivna metafora za život i smrt? Možda čak i jedna od najprirodnijih koje poznajemo, ne samo zbog njene integracije u prirodni tok stvari, već i zato jer nam se odvija pred očima. Pa, to je očigledno pomislio i Domenico Senatore poznatiji pod pseudonimom Valkus Valkiria.

Dominico je osnivač talijanskog doom/goth benda Valkiria koji je aktivan od sredine devedesetih zahvaljujući isključivo njegovoj upornosti i posvećenosti. “Here The Day Comes” je peti album benda, a sastoji se od sedam pjesama koje je veoma teško i nepravedno posmatrati odvojeno, sve pjesme su fragmenti jedne cjeline i ovakav album se ne sluša tek tako i da bi nešto sviralo.

Pjesme su nazvane do imenima cjelina dana i noći, pa se album sastoji od zore, izlaska sunca, jutra, popodneva, zalaska sunca, večeri noći. Jednostavna, skoro školska metafora koja fantastično funkcioniše.

Pjesme su izrazito turobne i nostalgične, pogotovo meni koji nisam navikao na ovakav zvuk, ali slušatelja ne pritišću na negativan način, već bude emocije koje možda i nemaju najpozitivniji predznak, ali ponovo vam kazuju da ste samo čovjek. Snaga cijelog albuma leži u prelijepim melodijama, kao i novom članu Valkirie (ne zna se da li je stalni), bubnjaru Giuseppeu Orlandu koji je poznat po rokanju u bendu Novembre. Guiseppe je čak i snimio i producirao ovaj album, uradio je fantastičan posao. Za mastering albuma zadužen je Jens Bogren koji je radio sa bendovima Paradise Lost i Katatonia, te ništa nije prepustio slučaju. Vjerujem da bi i bez masteringa ovaj album zvučao fantastično, ali mastering ga je sredio da baš bude cakum-pakum.

Italija je zaista čudna zemlja. Ili mi podari bendove koji me smore, poput ranije spominjane Cadaverie ili fantastične bendove kakav je i Valkiria. Ovo doom/goth djelo je preporuka mjeseca! Uživajte u sve kraćim danima i dolasku zimske noći…

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, prvi dan: Punk uzvraća udarac

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Valkiria
Ime izdanja: Here The Day Comes
Izdavač: Bakerteam Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.valkiria.it

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI