Putrid Blood – Fire At Will (Demo 2009)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Razlog zbog kojeg inzistiram na dobijanju fizičkih izdanja albuma je taj što su linkovi za download albuma nepostojeći, veoma je moguće da zaboraviš da ti je neko nešto poslao. Šidski bend Putrid Blood je na moju adresu uputio fizičko izdanje njihovog demo albuma “Fire At Will” iz 2009. godine koji se negdje poima kao demo, a negdje kao EP. Uglavnom, meni je trebalo dvije godine da napišem recenziju. Ko radi, griješi, to je osnovna priča koje se kačimo kada se dese ovakve stvari i kada propustimo promovisati bend koji se potrudi dostaviti nam materijal na kućnu adresu. Ide veliko izvinjenje bendu Putrid Blood.

Sedam pjesama veoma brzog, frenetičnog ritma našlo je svoje mjesto na ovom izdanju. Šest ih ima tekstova na engleskom jeziku, dok ona, meni najzanimljivija, nosi naziv “Pokvaren do srži” i otpjevana je na srpskom (ne brinite, nacionalisti, možete i hoćete razumjeti i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini) jeziku. Muzika je lišena bilo kakvih modernih upliva, ovo je taj dobri stari thrash sa dozom hardcorea, ali ne ovog sa breakdownima, već onog koji je futa-futa orijentisan kada je žestina i brzina u kombinaciji. Jedina pjesma koja se malo više dotiče hardcorea je već spomenuta “Pokvaren do srži” koja je dušu dala za ono manijakalno vitlanje šakom u zraku dok ti neko izbija zube u brutalnoj šutci, a onda se svi bacaju preko mikrofona da otpjevaju refren.

Pored brzih dijelova koji su više manje čuti u svijetu thrasha i hardcorea, na nekoliko pjesmuljaka dolazi do sporijih, atmosferičnijih dijelova koji su veoma zanimljivi za slušanje. Gitaristi su generalno odradili odličan posao, a za svu utegnutost je zaslužno osoblje studija “Piknik”, vjerujem da je ovo producentsko djelo gospodina Bandara koji nanovo dokazuje da odlična produkcija na pjesmama Horror Piknika nije slučajnost, ovo je poznavanje materije.

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...
Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...

Treba se dodati da je i sam omot ovog izdanja zaista fantastičan, majica sa ovim omotom? Može!

Mislim da bi bilo super da Putrid Blood na novom izdanju koje sprema podari više mjesta pjesmama ozbiljnije tematike na domaćem jeziku. Njihovi tekstovi na engleskom su veoma dobri, ali čuti ih na našem značilo bi puno više za njih same jer bi se tako razlikovali od većine bendova koji se nalaze u istoj kaši. Sumnjam da idu na to da se proslave na svjetskoj razini.

EP je dostupan za besplatan download na Myspace stranici benda, pa je preporuka svima da bace uho na bend koji definitivno dolazi, da se iskoristimo slengom groznih članova žirija jednog monstrouznog muzičkog bh reality showa.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Putrid Blood
Ime izdanja: Fire At Will
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2009
Website benda: http://www.myspace.com/putridblood

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI