Journey to Ixtlan – Journey to Ixtlan

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Carlos Arana Castaneda je bio američki antropolog i pisac čije je najvažnije književno djelo zbirka knjiga o šamanizmu, a treća knjiga iz te zbirke nosi naziv “Journey to Ixtlan”. Pretpostavit ću da je ovaj bend ime posudio od ovog pisca.

Zašto pretpostaviti? Zato što se o JTI-ju ne zna skoro ništa. Na internetu nema skoro nikakvih podataka, na par mjesta se nalazi podatak da su bend iz Kalifornije, ali na samom omotu njihovog istoimenog debi albuma ne nelaze se nikakvi podaci o bendu osim imena pjesama i izdavačke kuće.

No, vjerujte mi… podaci vam neće ni trebati jer će vas muzika uzeti pod svoje. Kako slušate album, shvatate da je ovaj perfektni debi album zapravo Hawkwindovska-Earthovska zavjera bazirana na psihodeliji, okultnom doomu i progresivnom rock’n’rollu, snimljena negdje u smjeni nekoliko dana i noći dok je bend sjedio u pustinji američkog jugozapada, okruženi kaktusima, zavijanjem kojota, opijeni biljkom pejotla.

S jedne strane na albumu imate te zvukove koji ne rade ništa drugo, no daju posveti prirodi i dešavanjima u istoj, tj. samoj pustinji i vječnoj tišini prekinutoj sa vremena na vrijeme znacima života, a sa druge strane žestok utjecaj psihodeličnih dionica koje se zaista doimaju kao trip dok vas za ruku drži produhovljeni šaman, ali ne za dvadeset i pet dolara, već istinsko duhovno iskustvo.

Povremeni vokali su strašni. Poprilično su jezivi, ali daju odličnu atmosferu i jačinu cijelom albumu. Pjesma “Spiritual Delousing” me je u nekoliko navrata istraumirala usred noći.

Potpuno nepoznat bend nepoznatih autora sa albumom koji je krilima sudbine dospio u moje ruke uručen od strane Claya Rubyija, čovjeka koji stoji iza projekta Burial Hex je zaista jedno od najfascinantnijih i najzanimljivijih ostvarenja koje sam čuo u dugo, dugo vremena. Volio bih da otkrijem da ovaj bend i dalje postoji i da imaju tu negdje još bruku albuma koji su jednako dobri kao ovaj. A ako i ne, ovom djelu ću se vraćati veoma često!

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Fest intervju: Despotic Bullet

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Journey to Ixtlan
Ime izdanja: Journey to Ixtlan
Izdavač: Aurora Borealis
Godina izdanja: 2008
Website benda:  http://www.myspace.com/j2ifan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content