Stuka Squadron – Tales of the Ost

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kada novu godinu započnete sa recenzijom dobrog muzičkog izdanja, čini vam se da će i ostatak albuma u godini biti jednako dobar. Naravno, u nastavku ćemo nailaziti na dobre ili loše albume, ali važno je da je ovaj čiju recenziju čitate jedan veoma dobar album.

Malo je falilo da odbijem poslušati Stuka Squadron. Razlog tome su njihove promotivne slike koje su prikazivale članove benda u kožnim uniformama koje, iako bez ikakve insignija, veoma podsjećaju na nacističke uniforme iz Drugog svjetskog rata. Vidjevši da je bend iz Engleske, sve mi se to činilo veoma čudno i nejasno, pa sam potražio više informacija o bendu, a kad sam pročitao da bend svira vampirski World War II heavy metal, shvatio sam da su uniforme samo kostimografija i da nemaju nikakve veze sa političkim stavovima benda ili članova istog. Nećemo ljude mrziti zbog toga što je prije više od šezdeset godina grupa idiota na veliku žalost uspjela napraviti sranje svima, čak i narodu koji su (navodno) zastupali.

Prijeđoh preko kvazi-nacističkih uniformi, trash dodataka kakvi su vampirski zubi i ubacih CD u player, a tu me dočeka nevjerovatna ljepota. Stuka Squadron svira heavy metal, ali nemojte očekivati još jedan kvazi-retro bend koji pokušava oživjeti zlatne godine heavy metala, ali sa mnogo napucanijom i neprirodnom produkcijom koja odbija i one koji su slušali heavy tada i ove koji žele slušati heavy kakav je tada sviran. Stuka Squadron se može dočarati riječima kao simplificirani hibrid Iron Maidena i Saxona, gdje je umjerenost glavna snaga ovog albuma. Svega ima pomalo – i dobrog ritma i dobrih solaža, dobrih tekstova i dobrog glasa, Produkcija sama od sebe je zaista sjajna, i ona je umjerena, sve se čuje, ali nije zakucana kako je to danas moderno, već se zaista pokušavao emulirati zvuk koji su heavy metal bogovi Engleske furali osamdesetih godina.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: To Be Punk 2023, prva noć

Na albumu su se između pjesama rasporedilo i nekoliko skitova koji su narativne prirode, nisu predugi (osim uvodnog), te dižu atmosferu, lijep su dodatak.

Album je objavljen 2011. godine, a reizdanje izlazi u februaru ove godine u izdanju Metalbox Recordingsa. Ako volite heavy metal, ne volite riff salate koje ne govore ništa, a cijeniti i jednostavnu, nenabuđenu produkciju, onda je “Tales of the Ost” sjajna preporuka za Vas. Pređite preko nacističkih uniformi, ali i preko činjenice da su Squadronovci samo vampiri heavy metalci, jer iza više ili manje uspješne kostimografije krije se skriveni biser britanskog heavy metala.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Stuka Squadron
Ime izdanja: Tales of the Ost
Izdavač: Metalbox Recordings
Godina izdanja: 2011. / 2012.
Website benda: www.stukasquadron.com 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content