Putrid Blood – Absolute Profit

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Oprostit će mi Putrid Blood, kao i kolege sa Helly Cherrijya što nisam smislio bolji uvod u recenziju debitantskog albuma “Absolute Profit” i što sam se kao parazit nakačio, ali istina je: kao i kolega Nikola, i ja sam generalno nezadovoljan, razočaran i uveliko nezainteresiran za današnje tokove metal scene. Ono metala što slušam nastalo je u osamdesetima i devedesetima, a noviji primjerci koje zavolim su kao jako ugrožena životinjska vrsta u pogrešnom habitatu: rijetka i nevjerovatna pojava.

Već sam pisao o Putrid Bloodu i njihovom EP/demo izdanju “Fire At Will” koje je pokupilo odlične ocjene ne samo od ovog novinarskog kenj*a, već i od većine ljudi zaglavljenih sa perom u ljubavi prema metalu. Šidskoj šestorci sam na tom izdanju zamjerio samo na jednom, a to je jedna pjesma na našem jeziku, dok su sve ostale, ma kako dobre bile, daleke upravo zahvaljujući tuđem jeziku. Smatram da je prava umjetnost napisati pjesmu, pa i zajebantsku na nama razumljivom jeziku i vjerujem da Putrid Blood može, a i treba album u potpunosti otpjevan na našem.

E sad, “Absolute Profit” je donekle ispunjenje mojih snova. Donekle? Da, jer je samo pola albuma na našem! Prokleti bili! AGHHHH!

No budimo ozbiljni, što nam posao veoma često ne dopušta. Stavite ovaj album u player. Pritisnete play. Krene pjesme “Vulture”, a vi krenete vrištati “SLAYER! SLAYER! SLAYEEERGHHH!” i tražite hladno oružje da se izrežete. Jer da, dame i gospodo, ovo je thrash metal. Bez Bogu i narodu dosadne furke kojom se maskira neznanje, bez želje da se mlada dječica pronađu muzički i imidžom u liku i djelu, ovo je thrash metal. Riff na riff na blastbeat na ravnjak na vrištanje, na sulude solo dionice koje od Kerryija Kinga prave Kerryija Prosjaka. Čut ćete početak pjesme “For God’s Sake” i sve će vam biti jasno. Ne postoje savršene riječi da se opiše snaga, intenzitet thrash metala.

Pročitaj i ovo:  Paraliza buđenja u "organizacijskom košmaru"

Tekstualno, hvala kur*u, evo benda koji ima nešto reći i to na dva jezika! Muka je više bilo slušati bendovi koji pjevaju o smislu života koristeći riječi koje ni sami ne razumiju. Putrid Blood imaju konkretne poruke, konkretno mišljenje, naprosto vas cijela atmosfera koju vokali obogaćuju svojim tekstovima baca u vremeplov u kojem plovite u neke bolje dane metal zvuka.

U poređenju sa “Fire At Will” izdanjem, “Absolute Profit” je manje mračan, ali puno ekstremniji, direktniji album. Bez imalo sumnje, album godine sa područja ovih šest republika, sumnjam da će ijedno izdanje nadigrati ovu snagu. Od omota do posljednjeg tona na instrumentalnoj traci “Moment of Clarity”, ovo je žestoka lekcija i šamaranje svih onih koji se usude nazvati thrash metalcima – od publike kojoj je pojam Trivium ili raznorazni podrumaši, pa sve do bendova koji po milioniti put recikliraju i to loše svoje idole.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Putrid Blood
Ime izdanja: Absolute Profit
Izdavač: Miner Recordings
Godina izdanja: 2012
Website benda: https://www.facebook.com/putridblood

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content