Altar of Oblivion – Grand Gesture of Defiance

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Poprilično sam sretan i zadovoljan činjenicom da doom metal doživljava procvat u posljednjih nekoliko godina. Naravno, ima tu istinskih bisera, čak i povratka legendi (gledam u vas, St. Vituse), ali ima i dosta bendova koji sviraju samo da bi odsvirali i iako zvuče kao neki proto-doomeri iz šezdesetih i sedamdesetih, što meni nimalo ne smeta, ne osjećam se povezanim sa muzikom na više nivoa.

Ako mene pitate, doom najbolje osjećam u koži takozvanog tradicionalnog epic izraza. Funeral doom, kao i većina eksperimentalnog dooma mi i nisu toliko bliski.

Altar of Oblivion stiže iz Aalborga, iz Danske, a “Grand Gesture of Defiance” je njihovo drugo studijsko izdanje, trideset i pet minuta fantastičnog tradicionalnog pristupa doom metalu koje će savršeno sjesti onima koji su se umorili od, u zadnje vrijeme silovanih referenci na pušenje marihuane i trash filmove snimane na LSD-ju.

U trideset i pet minuta što je definitivno jedina mana ovog albuma (ovakav album ima da traje jedno sat najmanje, znam, zahtjevan sam!), Altar of Oblivion savršeno miksa tradicionalni doom metal i heavy metal dionice u kombinaciju melodije, sporine, ali  i muzičke zanimljivosti. “Grand Gesture of Defiance” vodi, kako muzika, tako i glas Mika Mentora koji je specifičan, ima boju koja možda nije toliko unikatna, ali ipak se savršeno uklapa na muzičke dionice. Prije pisanja ove recenzije, pronašao sam dosta referenci na Mercyful Fate, ali zaista ne mogu napraviti poveznicu ni između Kinga i Mentora, kao ni između muzike ova dva benda. Moguće da je marketinški trik uporediti atmosfere koje proizvode ova dva benda, ko će ti ga znati danas.

Pročitaj i ovo:  Protiv neonacizma, u odbranu skinheada!

Produkcijski, cijeli album ima onaj dobri štih analognog zvuka, pling-pling bas gitaru, tople gitare i bubnjeve. Baš kako treba, dušu dalo za vinila.

Pročitaj i ovo:  Indigo i njegova "Victoria": Cyberpunk je iz Tuzle

Shadow Kingdom Records ponovo nudi fantastična doom metal izdanja koja će nažalost najvjerovatnije završiti u nekom zapećku, ali bilo bi sjajno kada bi nepoznatim, a sjajnim bendovima kakav je Altar of Oblivion dali šansu.

DOOM ON!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Altar of Oblivion
Ime izdanja: Grand Gesture of Defiance
Izdavač: Shadow Kingdom Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://altarofoblivion.dk/

Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI