Power Violence

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Postoji nekoliko verzija priče o podžanru HC muzike koji se zove ”Power Violence” – ovo je jedna od njih.

Pjesma ”Hispanic Small Man Power” je bila prvo polje na kojem se spominje termin ”Power Violence”. Ova pjesma pionira PV žanra, benda ”Man Is The Bastard”, te njen tekst, utrli su put u jedno vrijeme jako popularnom žanru. Istina je da je bend MTB iskoristio ovaj pojam u apsolutno parodijskom smislu, pokušavajući da pokaže koliko se forsirala neka žestina u žanru, čak i na mjestima gdje nije bila potrebna.

Power Violence je podžanr HardCore muzike, sa jakim utjecajem Grindcorea. Jedna tipična Power Violence pjesma je odsvirana u velikoj brzini, poduprta blast beatom, te konstantnim mijenjanjem tempa i melodije u pjesmi. Naravno, još je bolje kad se pjesma završi za manje od minutu. Teme pjesama su najčešće socijalne ili političke prirode.

Ono što PV razlikuje od grindcorea je bježanje od ”metalnog utjecaja” frenetično brzim sviranjem, te mijenjanjem ritma, koje bi iznenadilo čak i one koji su sigurni da uz pomoć svog predznanja, znaju koliko će sekundi, otkucaja ili nekog drugog metričkog elementa da traje određeni ritam. Solo dionica nema, jako su rijetke, jer sama solo dionica daje u jednu ruku konstantnost ritma, a od ritma se bježi. Ono što je osnova PV je DIY (Do It Yourself) produkcija, odnosno produkcija u kućnim studijima, ili izvan profesionalnih studija, bez profesionalne opreme.

”Super Sabato Gigante” je možda najveći događaj za svakog ljubitelja PV podžanra, a festival je pokrenuo bubnjar benda Spazz, Max Ward.

Zapaženi bendovi, i bendovi koje morate poslušati ako želite da se malo više upoznate sa PV su: Man Is The Bastard, Spazz, Neanderthal, Infest, Hellnation, Dropdead, Capitalist Casualties (naša preporuka!) i mnogi drugi.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI