Pathfinder – Beyond the Space, Beyond the Time

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Recenzija ovog albuma poljskih metalaca pod imenom Pathfinder je na ISK Webzineu trebala osvanuti još tokom septembra, ali poveća količina obaveza kojom sam zatrpan kombinovana sa meni fakat napornim melodijama, ritmom i vokalima prvih nekoliko pjesama sa albuma su rezultovali ovolikim kašnjenjem. Moje iskrene isprike glavnom uredniku. (prihvaćeno, dođeš mi još kutiju Drine za DT akreditaciju, op. ured.)

Odakle krenuti? Pa bit ću fer i pohvaliti odličan kvalitet izrade i dizajn samog CD-a i omota: digipack “Beyond the Space, Beyond the Time” albuma dolazi sa tipičnim fantasy omotom, dok je logo benda urađen u reljefu, što je odličan prvi utisak. Booklet sadrži tekstove pjesama i također je kvalitetno odrađen, ali nisam pretjerano uživao čitajući tekstove koji su standardno krcati fantazijskim klišejima, patuljcima, ljudima, vilenjacima i ostalom ekipom (a inače sam veliki fantasy fan… pa vi skontajte).

Album otvara simfonijski intro Deep into that Darkness Peering (i ostatak numera na albumu ima ovako dugačka imena, ne brinite se), koji ubrzo prerasta u jako brze melodije na gitari popraćene klavijaturama. I koliko god ja volio melodičnu muziku bogatu simfonijskim efektima, The Whisper of Ancient Rocks, a i ostatak albuma je prilično naporan. Od horova koji su prisutni još u prvoj pjesmi, pa do vokala koji mi jednostavno ne leži. Refren na prvoj pjesmi je još i catchy, ali i dalje dosadan.

Ono što ćete primjetiti na toj pjesmi, a protegnut će se i na ostatak albuma su i naporne solaže i pretjerano forsiranje duple pape. U idućem introu čut ćete i zvukove borbe, a pjesma nakon njega počinje, mogli bi reći čak i zanimljivom melodijom na klavijaturama koja ubrzo biva upropaštena već spomenutim dosadnim ritmom i vokalom kojeg ili volite ili ne podnosite (mislim da je već očito da sam ja u ovoj drugoj grupi). Biće tu i gostujućih ženskih vokala, opet popraćenih „dirlidirlidirli“ solažama.

Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...
Pročitaj i ovo:  Brzi pregled: Iron Maiden, Danko Jones, Flotsam & Jetsam...

Na petoj pjesmi vokali će u početku zvučati manje naporno, vjerovatno jer pjevač nije forsirao visoke tonove i svoje skičanje (ali opet ćete ga čuti), a ni hor nije za odbaciti u onih nekoliko kratkih dionica kada se čuje. The Demon Awakens je bogatiji za zanimljive uplive skoro-pa-growl vokala koji predstavljaju demona iz naziva, ali ritam, melodije i solaže se ne mijenjaju pretjerano u odnosu na ostale pjesme. Undiscovered Dreams je sporija numera popraćena opernim vokalima i taman kada zaboravite na dosadne ritmove, oni se vrate na idućoj pjesmi.

Ni ostatak albuma nije nešto posebno – pokoja pjesma, pokoji intro, dok je još jedino vrijedno spomena dužina zadnje pjesme prije outroa – čak deset i pol minuta Pathfindera. Ali na toj pjesmi moramo pohvaliti zanimljive uplive agresivnijih skoro-pa-Cradle of Filth vokala, soprana gostujućeg ženskog vokala i onog samog pjevača Pathfindera. Nakon toga slijedi outro What If i… kraj albuma. Konačno.

Huh, prilično agresivna recenzija i mislim da je lako zaključiti kako mi se album nije svidio, ali to svakako ne znači da neće i vama. Ako volite duge i konstante solaže, mnogo, ali zaista mnogo simfonijskih elemenata i upliva klavijatura i horova, dajte šansu albumu “Beyond the Space, Beyond the Time”.

Ja ću se ipak vratiti slušanju novog remek djela Blind Guardiana…

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Pathfinder
Ime izdanja: Beyond the Space, Beyond the Time
Izdavač: GM Records
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.pathfinderband.com/

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

ISK INSTAGRAMANIJA!

SLIČNI ČLANCI