Corbansick – Another Nobody EP

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Iako ISK ima poprilično striktne propise što se tiče žanrova koje recenziramo i predstavljamo na ISK Webzine-u i unutar radijskog programa ISK, tu i tamo se veoma rado pozovem na naše ime – Izvan Svake Kontrole. Samim tim, dopuštam sebi da odlutam tu i tamo i predstavim bend koji mi se sviđa, a koji se ne uklapa u žanrovsku koncepciju ISK.

Corbansick je jedan od najpoznatijih bendova Bosne i Hercegovine podrazumijevajući da gledate iz podzemne perspektive. Oformljeni su 2003. godine i tri su godine nakon nastanka bukvalno razarali underground scenu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Imali su ono nešto što ih je pozicioniralo visoko i pod zemljom i iznad nje – uspjeli su svirati u spakovanim klubovima za svoju ekipu i sutradan biti na MTV-ju (da, došli su i do tog stepena!). Čudi me zato kako 2006. godine se ama baš niko nije zapitao gdje je nestao Corbansick jer zaista su nestali, apsolutno potonuli, nigdje ih nije bilo. Razlog tome je odlazak tri člana originalne postave benda, te su gitarista Feđa i tadašnji klavijaturista Goran zamalo ugasili bend. Međutim, spas dolazi u vidu, u bh krugovima veoma dobro poznatog MC-ja, SterMa-e. SterMa preuzima funkciju vokala u bendu, novi članovi (Dino i Mula) dolaze na mjestu bubnjara i basiste benda, Goran Valka, klavijaturista napušta bend, te kvartet koji čini Feđa, SterMa, Dino i Mula lagano počinje raditi i vaditi se iz ponora i…

2010. godine skoro osvajaju Jagermeister takmičenje demo bendova, sviraju svugdje i snimaju EP čiju recenziju upravo trebate pročitati. Corbansick je nešto poput Feniksa jer su se zaista digli iz pepela, svukli staru kožu i snimili sasvim drugačiji materijal. Možda će muzički eksperti reći da je materijal koji se nalazi na EP-ju “Another Nobody” veoma sličan njihovim ranijim radovima, ali ću žestoko opovrgnuti takve budalaštine i dati par argumenata te zacementrisati svoje mišljenje.

Prvo i najvažnije, ovaj EP je dosad najozbiljniji uradak koji je CBS snimio, kako tematikom, tako i muzikom. Možemo sad dumati i raspravljati, ali CBS prije Mastera je bio bend za djecu čiji su tekstovi bili uveliko inspirisani MTV eksplozijom i smješteni u nama nepoznate krajeve (gdje je taj Jefferson Street koji se spominje u prijašnjim tekstovima?) Lirički se stari CBS ne podudara kako temom, tako ni kvalitetom sa sadašnjim materijalom benda jer je Sterma ipak vrsni tekstopisac koji je liriku izvježbao na lirički najzahtjevnijem muzičkom žanru – rapu. Doduše, u ovom trenutku mu bez ikakvog problema možemo zamjeriti činjenicu da za CBS piše tekstove na engleskom, no što se kaže, svako se izražava kako mu je draže – teme jesu bosanske, zato vam neće škoditi da uzmete malo i protabirite taj engleski. Ono što je mom uhu milo je i činjenica da SterMa repa, pjeva i vrišti. Pjevanje i vrištanje sam čuo nebrojeno puta, ali čuti njegove rap dionice je uvijek milo i srcu drago jer je stara škola. Poslušajte samo prvu numeru “Get Sick” i sve će vam biti jasno.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Lord Bishop Rocks - rokačina!

Muzički također postoji jedan ogrooooman odmak od starog materijala. Iako je bend na prijašnjim snimcima imao i dionice snimljene na klavijaturama, njihov nestanak se jednostavno ne osjeti. Na ovom EP-ju Feđa, gitarista CBS-a, se napokon prikazuje u pravom svjetlu, onako kako se nažalost ranije nije iskazivao – kao zreo, inovativan i zanimljiv gitarista, čovjek koji sa malo riffova može reći jako mnogo. Sličnu bombastičnu jednostavnost je imao i Tom Morello koji je dan-danas lagan za presvirati, ali za skinuti – nemoguć. Gitarista CBS-a ne eksperimentiše toliko, ali u hrpi domaćih gitarista ima svoj stil koji se meni sviđa – manje je više je moja zakletva.

Ritam sekcija CBS-a je fascinantna, kako uživo, tako i na EP-ju – oni su razlog zbog kojeg se bendu bez ikakve frke može nakačiti epitete funky i groovy. Oni predstavljaju osnovu i veoma čvrst kostur – koliko god vam mišići i koža bili zategnuti, ako skelet nije čvrst, sve će se raspasti u jednom momentu.

Ako bi tražili od mene da ovo izdanje uporedim sa nekim sličnim, na Balkanu sličan bend ne postoji ili ga ja nisam čuo. Naravno, uvijek postoje istovjetni elementi, ali nema šanse da nađete još jedan Corbansick na ovim prostorima, što je veliki plus. Znate kad ih čujete da ste ih čuli i dobro znate ko su. S druge strane, ovaj EP me atmosferski podsjeća na radove bendova kao što su Clawfinger i Limp Bizkit, prvi mi je nevjerovatno drag, a drugi je obilježio moje djetinjstvo i muzičko sazrijevanje i koliko god vam se činilo da su MTV produkt, Limp Bizkit je imao svoj štih. Veoma je očigledno da su članovi benda naslušani i Rage Against The Machinea, pa mi se u par momenata čini da su podsvjesno odsvirali (da ne kažem ukrali!) fore i finte tog benda, čak mi SterMa na par mjesta zvuči identično Zach De La Rochi, ne bojom glasa, već načinom pjevanja. Najevidentnije je to na pjesmi “Another Nobody”, gdje se čak i sama muzika RATM-irana do granice perfektne kopije. Ipak, ponavljam, CBS je daleko od kopije. Oni su zaista unikatna mješavina rapa, rocka, metala, funka, čak i jazz utjecaja. Ne lažu. JESU.

Producentski dio posla obavio je Haris Saračević iz benda Ofsajd. Prečist snimak za moj ukus, ali za ovu vrstu muzike veoma dobro leži na svom mjestu. Sve se čuje, sve je razumljivo. Sve na svom mjestu.

Obratite pažnju na Corbansick. Ovaj EP je najava velikih stvari koje očekuju ovaj bend u budućnosti. Jeste li spremni? (i hoćemo tekstove na bosanskom jeziku!)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Corbansick
Ime izdanja: Another Nobody
Izdavač: Samoizdanje
Godina izdanja: 2010
Website benda: http://www.myspace.com/corbansick

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content