Opitz – Globalni Orgie | Striktni Protokol

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Opitz je bend iz Češke Republike koji sam prvi put imao priliku čuti na split CD-u sa Rubufasom Mukufom, malim sinom nedavno preminulih čeških grind legendi Cerebral Turbulency. Opitz je na tom izdanju odsvirao sjajno, ali imam osjećaj da mi je nekako ostao u sjeni kolega iz RM-u, prvenstveno što sam ja očekivao željno bilo šta vezano direktno ili indirektno za Cerebral Turbulency. Da se ispravi historijska nepravda i da me uvjere kako su bend vrijedan pažnje, Opitz je snimio album “Globalni Orgie – Striktni Protokol” (razumijete češki, a?), njihovo solo izdanje koje je izbacio Khaaranus Productions.

KAKVO ZLO!!! U dvadesetak minuta uistinu predobre muzike gdje ni u jednom momentu ne pada intenzitet zaista dugo nisam uživao! U promotivnom flajeru za Opitz kaže se da su grindcore, hardcore, fastcore, metal ili možda sve zajedno. Ja bi rekao da je ovo savršen primjer kako treba zvučati grindcore album sa kompletnim hardcore licem i stavom. Sjajni tekstovi, u stilu braće iz Gride-a vrište o političkoj svijesti i nesvijesti naroda, problemima i mogućim rješenjima, a ako vas tekstovi ne interesuju, jebena ste budala jer ovi momci imaju šta da kažu.

Opitzu nije strano ni groteskno uplivavanje drugih žanrova, pa u jednom momentu imam osjećaj da im je neko iz Toola hakirao kompjuter u studiju i ubacio par svojih riffova, što je recimo vrlo evidentno na pjesmi “Spalit, Ututlat”. Eksperimentisanje sa svrhom, ne samo po sistemu “mi hoćemo da budemo drugačiji, pa makar i nasilu!”

Mislio sam da će sastavljanje top 10 liste albuma iz 2009. godine biti popriličan problem, ali ja već znam ko će se naći na toj listi, barem na jednom mjestu, ali vrijednom. Opitz je bend koji se ne treba preskoči ni zbog žanrovskih nepodudaranja sa vašim ukusom ni zbog jezičke barijere, jer pjevanje na češkom donosi posebnu čar i uvjerljivost svakoj misli! Ovo je SMRT!

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Fest intervju: Hateful (Italija)

COVER ART:

INFO:

Ime benda:
Opitz
Ime izdanja: Globalni Orgie – Striktni Protokol
Izdavač: Khaaranus Productions
Godina izdanja: 2009
Website benda: www.myspace.com/opitz1

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content