BBYB – DeBBYBut

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ako ste bar donekle upoznati sa grind scenom, onda ste vjerovatno čuli za žanr koji se zove cybergrind u kojem se tradicionalni analogni grind miješa sa elektronskim komponentama, tj. sa zvukovima prikladnijim za clubbing scenu elektronske muzike. Neki od bendova koji su svoje karijere izgradili na ovakvoj vrsti zvuka su Nunwhore commando 666, Otto Von Schirach (koji je suštinski breakcore, ali ima grind elemenata) i Libido Airbag. Ni češki bendovi grind orijentacije nisu pošteđeni ovog fenomena, što se savršeno ogleda kroz rad bendova kao što su Mac of M.A.D., Ahumado Granujo koji su čak na albumima donijeli i cijele techno mixeve, a u jednu ruku i Cerebral Turbulency je eksperimentisao sa elektronikom.

Iz Ostrave, češke prijestolnice Grinda, dolazi nam bend BBYB, inspirisan gore navedenim bendovima kao i grupama kakve su Cypress Hill i Prodigy. Njihov debi album nosi naziv “DEBBYBUT” i izašao je u izdanju Khaaranus Productionsa.

Koliko god podnosio eksperimentisanje, ovo što sam čuo na ovom albumu je za mene mrvicu previše. OK, shvatam cybergrind, jedno vrijeme sam i svirao u takvom bendu, ali ovo je stvarno pretjerano. Ako možete progutati bend koji zvuči kao frontalni sudar Bomfunk MC-ja, najžešćeg njemačkog “šranc” techna i guturalnog grindcorea sa uletima totalne buke i analognog i digitalnog izvora, samo izvolite, ali ja jednostavno ne mogu. Koncept je možda i zanimljiv u prve dvije pjesme, ali kasnije počne smarati. Možda uživo ovo i ne zvuči tako loše, ali sjediti kući ili voziti se trolejbusom u centar grada sa ovim na ušima, hvala, ali ne hvala.

Ne znam da li je u redu da se ovako izrazim, ali stvarno šteta sjajnog bookleta koji dođe uz ovo izdanje. Khaaranus opet podiže standard po pitanju grafičkih rješenja underground izdanja, ali muzički, BBYB je najjednostavnije rečeno – najtuplji nož u Khaaranusovoj ladici.

Pročitaj i ovo:  Flogging Molly u Varšavi: Svjetlija strana života

COVER ART:

INFO:

Ime benda: BBYB
Ime izdanja: DeBBYBut
Izdavač: Khaaranus Productions
Godina izdanja: 2009
Website benda: http://www.myspace.com/bbyb

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI