OOZ (Skopje): Distorzijom protiv smoga

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

ooz, skopje
Ooz na bini… u garaži (foto: Minel Abaz)

Sarajevo i Skopje dijele mnogo toga zajedničkog. Između ostalog, oba grada su bila dio prvo Kraljevine, pa socijalističke Jugoslavije, u oba grada kičasti spomenici niču preko noći, te su i Sarajevo i Skopje prvaci zagađenog zraka tokom zime.

Doduše, mi smo danima najzagađeniji grad na svijetu, a (općinske/gradske/kantonalne) vlasti nisu poduzele ništa po tom pitanju. Da li vlasti u Skopju išta poduzimaju, ne bih znao reći.

Da se u smogom okovanom Skopju lakše diše, potrudile su se članice i članovi kulturno-umjetničke platforme Kula. Tražeći kao i uvijek kada se negdje nalazim, nalijećem na događaj koji Kula organizuje upravo za vrijeme mog boravka u glavnom gradu (Sjeverne) Makedonije, naziva Под земја полесно се дише. Pod zemljom se lakše diše. U pozivu događaja istaknuto je da “Skopje i dalje dobro kotira na listama najzagađenijih gradova na svijetu” pa je zato ovaj grad jedini izbor za realizaciju devetog izdanja ovog događaja.

Gledajući lokaciju održavanja (u podzemnim garažama kod Pločnika) ostao sam na  trenutak zbunjen. Kako sam u Skopju prvi put, pokušavao sam na mapi pronaći mjesto.  Iako je naslov naglašavao da se događaj održava pod zemljom, ipak sam mislio da je neki eufemizam za underground uopšte ili da se radi o nekom klubu. Za savjet sam upitao druga lokalca koji mi je potvrdio da se radi o naselju udaljenom samo nekoliko minuta hoda od stana u kojem sam smješten.

Tako sam se zaputio u meni dotad nepoznato naselje Pločnik. Zapažajući u obližnjem marketu djevojke i momke koji kupuju pive i upućuju se u istom smjeru u kojem i mene navodi mapa, znao sam da sam na pravom putu. Za otprilike minut-dva sam čuo muziku, a onda sam vidio gomilu ljudi koji ulaze i izlaze iz mraka podzemne garaže. Sam sebi sam oduševljen rekao: “Jebote, stvarno se radi o podzemnoj garaži. Makedonski underground je stvarno under ground!”

Kako sam ušao u mračnu garažu, nisam znao kuda tačno trebam ići, pa sam uletio u prvu prostoriju u kojoj sam ugledao ljude i muzičke instrumente. Pripremanje opreme i zvuka mi je dalo do znanja da sam na pravom mjestu i da će svirka ubrzo početi, što se i desilo u 21:20. Ne znam kojom pjesmom, ali skopski četveročlani sastav The Ooz otvorio je svirku veoma bučno i žestoko. Opis toga šta bend svira tačno odgovara stvarnosti. Emocije visokih decibela izražene su kroz eksperiment post punka, shoegazea, noise i stoner rocka.

ooz, skopje
Okupljeni su uživali u izložbi i koncertu (foto: Minel Abaz)

S dvije gitare i distorziranim basom, glasna, organizovana buka bez vokala se ispostavila kao najbolji izbor za svirku u podzemnoj garaži. Vjerujem da je teže za upratiti aranžman pjesme kada nema teksta na koji se može osloniti, pa se tako moglo čuti nekoliko ispadanja, naročito od strane bubnjara. Ne radi se ni o kakvim velikim fulama, o čemu svjedoči i smijeh članova benda u trenucima kada su se ispadanja dešavala. Naravno, na ovome se može, i pošto se već radi o ovakvom bendu, svakako treba poraditi. I zvuk doboša je mogao biti bolji, jer se na trenutke nije čuo, čemu je doprinosila distorzirana i glasna bas gitara.

Moram primijetiti da se bas najbolje (i najglasnije) čuo, ali i da je basist možda najjača karika u bendu. Ne znam da li je on kompozitor i aranžer pjesama, ali vidjelo se da najbolje poznaje materiju, da usput komunicira sa bubnjarom i jednim od gitarista, a njegova vještina sviranja me podsjetila na onu Todda Kowalskog, basiste benda Propagandhi. Pored toga, moram naglasiti i da su me momenti u kojima se prelazi sa melodičnih i sporih ritmova na brze i glasne podsjetili na mostarski bend Crustalno Jasno i njihove pjesme.

Mala ispadanja i garažni zvuk nisu omeli ni bend ni publiku da uživaju u svirci. Energija, barem meni, je vremenom bila sve bolja. Zapazio sam da je tako bilo većini prisutnih, kojih je bilo između 100 i 200.

Bend je planirao završiti svoju svirku nakon pola sata, oko 21:50, ali dokaz da je energija bila dobra i da se uživalo u svirci je publika koja nije dala bendu da završi i ode, pa je bend nastavio svirati još nekih 15 minuta i svirka je završila u 22:05.

Nakon što su The Ooz završili svoju svirku, produžio sam u drugu garažnu prostoriju u kojoj se odvijao likovni program, izložba djela nekoliko umjetnica i umjetnika. I ova prostorija je bila ispunjena ljudima, njih preko 100. Naravno, neki su kao i ja došli poslije svirke kako bi se osvježili i uzeli kuhano vino, koje je bilo dostupno na donaciju.

Možda 20 minuta kasnije, počela je svirka elektro dua Gabberazha, koja je također izazvala dobru reakciju okupljenih, ali o tome nisam stručan pisati, pa ću se zaustaviti ovdje.

Nakon njihove svirke, još jednom sam posjetio izložbeni dio, provrtio se, pogledao djela, a te potom napustio garažu i kroz zagađeni zrak Skopja se zadovoljan vratio u stan.

Događaj Под земја полесно се дише pokazao mi je – parafraziraću naslov jednog makedonskog filma – da underground u Skopju nije mrtav.

Nadam se da ću opet imati priliku čuti The Ooz, te prisustvovati ovakvom događaju, u Skopju, pa i u Sarajevu. No, moramo se zapitati, da li je nešto slično uopšte moguće (zamisliti) u Sarajevu? Pitanje je retoričko, vjerujem da se odgovor nameće sam.

KO: The ООZ
ŠTA: Под земја полесно се дише
GDJE: Podzemna garaža Pločnik, Skopje
KAD: 23.12.2023.

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content