ISK Top 10: Najbolja izdanja 2023. godine (Đorđe Ilić)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

isk top 10

Prolazi 2023. i sa mnogo strepnje se čeka 2024. koja iz milion razloga može da bude mnogo, mnogo gora. Stavljajući akcenat na muzički doprinos, a kada to kažem, mislim pre svega na pank, ova godina je bila prebogata i preuspešna. I mada sam se, naročito u drugoj polovini godine, više okretao nekim starijim bendovima i izdanjima, uspevao sam da nađem vreme i za nove albume.

Raduje me jako živa scena na prostoru bivših SFRJ republika, ali i hvata zebnja zbog sve manjeg broja publike i nivoa svesti koji ne dobacuje dalje od omiljene kafane. Odrekni se tri piva i dve žeste, pa pazari ploču i poguraj ekipu. To je moje mišljenje, čoveka koji je iz nekog analognog vremena.

Ovo je mojih top 10. Težak izbor, ali moglo je i top 30 – svakako ne bih preterao.

CIVIC – Taken By Force

Još jedan u nizu fenomenalnih Ozi bendova. Drugi album donosi taj prepoznatljivi šmek panka koji odlikuje i izdvaja scenu najmlađeg kontinenta. Ne odričući se nasleđa velikih bendova iz Australije, počevši od Radio Birdmana i The Saintsa,  Civic pojačavaju pank tamo gde je kod potonjih primat preuzimala garaža. Vešto  uklopaju i surf deonice, vodeći nas u Plavu Lagunu, na mesto gde mir pobeđuje svakodnevni stres. Ovaj album slavi život na način na koji je to moguće u 2023. godini.

CROWN COURT – Heavy Manners

U moru besmislenih Oi! bendova (a ja Oi! baš, baš volim), Crown Court je ekipa koja se loži na Tottenham Hotspur F.C. i koja od prvog do posljednjeg izdanja postavlja standarde. U izmenjenoj postavi, sa frontmenom Trevom na čelu, prolazili su momente kreativne krize, ali „Heavy Manners“ je sirov i vrhunski produciran album. Ako voliš pank u klasičnom smislu, dobićeš mnogo više od onoga što si očekivao.

NAGÖN– Generations of the Wasteland

Nagön Boyz su svojim drugim delom potvrdili da su se etablirali na evropskoj nezavisnoj sceni. Kombinujući stilove grade pank i rok zvuk koji pomera granice, moderno i sveže bez želje da prate trendove.

Iskusni i utegnuti kao praćka, ovom pločom katapultiraju kamen koji razbija i najtvrđe glave, potvrđujući tezu da broj godina ne znači gubitak ambicije i želje. Naprotiv, deluju kao ekipa koja je hit aktuelne sezone u Premier engleskoj ligi.

Motajući se čitav život po koncertima i festivalima, moglo je i više, nisam video toliko poštenih bendova koji u sudijskoj nadoknadi loptu konstantno drže na protivničkoj polovini. Da se overi pod obavezno.

KUD IDIJOTI  – Glupost  je neuništiva

Bez mnogo objašnjenja. Šteta što nisu i prva dva studijska izašla kao repres. Bend koji je prvi izdao CD u Istri i LP izdanje albuma koji se slušao na raspalim kasetama u zemlji pod sankcijama, dok je svuda okolo besneo rat. KUD Idijoti su jedna od retkih stvari koja oduvek povezuje ljude koji imaju sposobnost logičkog razmišljanja i mržnju rezervisanu za vladajuće elite. Sjajan potez Helidona.

POPIK – Ubleha

Kući muziku slušam analogno. Ali ovde pravim izuzetak. Ljudi naslušani i načitani, otvoreni i nepokoreni, snimili su osam minuta sasipanja istine u lice, oblikovane u furiozni pankeraj. Ovo je dnevna doza mentalne terapije. Mogu da pitam ekipu samo – šta`š popit?, a i ja sa vama.

Pročitaj i ovo:  ISK Top 10+: Najbolja izdanja 2023. godine (Arnel Šarić)

Kritikujući atavizme, brane svoju apologetiku koja je sve kontra uvreženim teorijama. Oni su glas zdravog razuma u državi koja je klasičan primer (u sličnoj živim) da Orvel nije samo književni genije, već i jedan od najvećih mislilaca prošlog veka, koji je upozoravao na ono što nas čeka.

POPIK je pokret otpora u situaciji kada je mentalna svest pojedinca jedina mera i razlog zbog čega kulturni vigilantizam predstavlja poslednju liniju odbrane, jer oni prosto provaljuju ublehu. Ovo mora da bude objavljeno u fizičkom obliku.

SHOPLIFTERS – Second Nature

Prekaljene matore njuške iz Novog Sada na svom četvrtom izdanju objašnjavaju kako bend treba da zvuči. Pod pretpostavkom da pank vertikala ima dva pola, jedan rezervisan za beskompromisni HC pank i drugi koji na prvi pogled deluje mekše, Shoplifters nalaze meru baziranu na iskustvu i znanju.

Duboko ukorenjeni u zvuku The Replacementsa i Mega City Foura, odrasli na rastresitom tlu nekadašnjeg Panonskog mora, Shoplifters pronalaze aluvijalne ravni u novosadskom asfaltu prilagođene sadašnjem trenutku i ispoljavajući emocije kroz krajnje pitke tekstove i melodije.

Nimalo pretenciozni i u osnovi introvertni, daju ti mogućnost da narandžasti vinil sam proceniš i u najvećem broju slučajeva neprestano okrećeš.

THE DAMNED – Darkadelic

Nakon pet decenija The Damned i dalje jašu, vešto eskivirajući zamku u koju su  mnogi njihovi ispisnici upali, radeći na sebi i stvarajući stil i prepoznatljiv imidž. Ne žive na staroj slavi, do iznemoglosti cedeći kopije svojih najboljih radova nastalih 1983.

Gravitirajući na širokom prostoru od gota do psihodelije, matore barabe u poznatom maniru stvaraju pank igrokaz na kojem mogu i klinci da im pozavide. Maksimalan broj bambija.

V/A– Novi Sad Hardcore in the 90’s

Druga u nizu ploča posvećena panku u Novom Sadu. Nakon preseka osamdsetih,  na ovom izdanju je prezentacija jezivih devedesetih. Mitesersi, KNO, Invalidi uma i Out of Control se nalaze na ovoj, slobodno ću reći, kapitalnoj ploči. Radi se o poduhvatu koji dokumentuje razvoj nezavisne scene u uslovima gde bi te sa visine gledao prosečni DDR panker 1981.

Bogat buklet služi kao dokaz i putokaz. Nije muzika bila bolja, već je voljni momenat i ljubav prema panku lavina neslućene snage u kojoj je je presudni faktor – slobodnomisleći čovek.

FIRST FLAME – Beneath the Surface

Kada prekaljeni borci za scenu studioznošću obogate talenat i kvalitet, nastaje fenomenalna fuzija HC stilova koja rezultira sjajnom kolekcijom pesama. Sloboda u kreiranju, ne ograničavajući se žanrovskim šablonima, je dobitna kombinacija.

Emocijama natopljene numere igla na gramofonu reprodukuje i stvara poriv da First Flame po ko zna koji put vidiš na stejdžu. Iskreno i kvalitetno – ove Novosađane obavezno overiti. Još jedan plus za Geenger Records.

GRADE 2 – s/t

Moram da priznam da mi je draža faza benda pre početka saradnje sa Timom Armstrongom, ali i dalje pratim ovu trojicu momaka. Odličan pank rok sa prenaglašenim Timovim pečatom. Mada su prva dva šaka u glavu za ovo izdanje,  ne odustajem i jednako uživam u novoj fazi benda.

Đorđe Ilić
Đorđe Ilićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Đorđe, stara pankerska njuška, lokacija Šabac. Piše i za Out of The Darkness u kojem je otkrio podcast Pank Trepezarija, a onda i ISK.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content