Metal Fest, druga noć: teški metal, teški umor

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

metal fest johnny

Drugu noć dugoočekivanog Metal Festa smo imali priliku uživati i pobliže se upoznati sa različitim žanrovima metala, kroz nastupe bh. bendova i uz specijalne goste iz Srbije. Za razliku od prve noći, čuli smo više (autorskih i metal) bendova, uz veću količinu testosterona i distorzije.

Zenički Flaster je iznenadno upao kao zamjena za Umbru koja je u posljednji čas otkazala svoj nastup na festivalu. Anime štovatelji, kako ih sam frontmen naziva, su odradili sjajan posao i svojim autorskim sadržajem otvorili drugu noć metalisanja.

“Super ego”, “Portret”, “Dug”, “Krila” i “Moj put”su stvari koje nam je ovaj muzički sastav predstavio, i evidentno je iz samih naslova pjesama da Flaster svojom lirikom želi predstaviti unutarnju borbu, kao i svojevrsnu katarzu kroz koju dopiru do srca i umova onih koji to žele i mogu procesuirati.

Flaster još uvijek nije prisutan na streaming platformama, ali iz razgovora s članovima benda sam saznao da je snimanje premijernog demo izdanja u toku, te se nadamo da će njihovo stvaralaštvo uskoro ugledati svjetlo dana.

metal fest
Misery Crown je opet pokorio Sarajevo (Foto: Vedad Kobiljak)

Na južnjačke metal sjevernjake, grupu Misery Crown, neću trošiti mnogo riječi. Nedavno su se vratili u Sarajevo nakon dugogodišnjeg odsustva. Na Metal Festu su zbog festivalskog rasporeda odsvirali izmijenjen, kraći set, ali su ponovo definisali sludge svojim nastupom.

Uz izvođenje numera sa EP-ja “Northern Wind”, Misery Crown su našli i mjesta za pjesme poput “Crown of Misery” i “Queen of Sorrow” sa debi albuma “When North Meets South” koji ove godine slavi deseti rođendan.

Tuzlanska scena imala je predstavnike i druge noći Metal Festa, zahvaljujući Reluctantu i Inner Sanctumu. Orkestratori haosa Reluctant su svoj repertoar otvorili pjesmom “Ne mogu disat!” i tako već od prvih taktova dali povod najhrabrijm metalcima prvog fronta da započnu šutku i ne završe je do samoga kraja nastupa.

Nakon toga smo imali priliku premijerno čuti izvedbu pjesme “My Mind” objavljene neposredno prije Metal Festa. Uslijedilo je nekoliko starijih numera poput “Sick And Tired” koja govori o bijegu iz svakodnevnice. Vokal Reluctanta David je kratko poručio kako su mu muzika i Reluctant terapija i bijeg od te svakodnevnice, posla koji ne voli, te se nada da će jednog dana moći živjeti od onoga što ga ustvari istinski ispunjava – a to su bina i mikrofon.

Reluctant je nastup priveo kraju izvedbom još nekoliko autorskih pjesama, ali i obrade “Here Comes The Boom” grupe Rise of the Northstar.

metal fest
Inner Sanctum su demonstrirali svoju verziju black/death metala (Foto: Vedad Kobiljak)Nakon numere “Ass Buffet”, na binu se penju death/thrash metalci Futurephobia, aktivni skoro deset godina, uz nekoliko izmjena u postavi. Novi vokal Armin preuzeo je mikrofon od dugogodišnjeg vokala Irvina koji se ipak pojavio kao specijalni gost i otpjevao jednu sa starim kolegama. Nakon uvodne “Time Can’t Stand Still” i “Astral View”, dolazi na red pjesma “Forgotten”, pjesma koja opisuje strah zbog onoga čega se svi pribojavamo – zaborava.

Pročitaj i ovo:  "Dolls In Vain": Fakat! Najbolji sarajevski bend!

Futurephobia zvuči solidno, bez obzira na izmjene sastava i ostaje žal zbog neaktivnosti na polju izdavaštva. Uz pjesme “Holy Place”, “Sand Kingdom” i “Dark Forces”, bend je dokazao šta zapravo predstavljaju, fuziju Metallice i Deatha, deatha i thrasha osamdesetih udruženih u činu stvaranja zvuka Futurephobie.

Inner Sanctum je tuzlanska black/death skupina koja se uspješno predstavila pomalo izmorenoj publici. Istinski uživaoci crnine su znali cijeniti trud i muzikalnost. Ta posvećenost nagrađena je i izvođenjem prve pjesme sa nadolazećeg albuma “I Bow To None” koja je zvučala jako friško i sirovo. zanimljivo je da im se na bini pridružila Ines Hukić koja je radila na projektu Carver. Ines je pokazala maestralne vokalne sposobnosti i natjerala nas da se nadamo i nastupu njenog benda u budućnosti.

Iako Kolac nije Kolač, kako su glasile neke od šala, srbijanski black metal bend podario nam je pravu poslasticu na zatvaranju Metal Festa. Aktivni od 2006. godine, Kolac ima nekoliko demo, EP i albumskih izdanja.

Iako su se na binu popeli direktno iz kombija kojim su se dovezli u Sarajevo, Kolac je isporučio obilje zvučne tame. Kako su svirali posljednji, nažalost je postalo bolno jasno da je dobar dio publike koja je ostala do samog kraja preumoran.

metal fest
Iz kombija, pravac na razaranje bine – Kolac je vrhunski odradio svoj dio posla (Foto: Vedad Kobiljak)

Kolac je svoj dio posla odradio na najbolji mogući način, ostavivši nam u sjećanju jedan od najboljih underground nastupa u Sarajevu u posljednje vrijeme.

Iako je Metal Fest zadovoljio, može se i mora podići kvaliteta organizacije. Za sami početak, iako nije bilo moguće to predvidjeti prije festivala, Pro Rock Club Johnny je bio premalen za sve zainteresirane.

Možda bi bilo najbolje prekinuti tu sponu između mjesta održavanja Metal Nighta i Metal Festa, zbog same kvalitete festivala.

S druge strane, pomjeranje satnice i naguravanje mnogo više bendova u drugi dan su greške koje bi se trebale izbjeći već u narednom izdanju.

Šta: Metal Fest | Kad: 24. i 25. februar 2023. | Gdje: Pro Rock Club Johnny, Sarajevo | Ko: Flaster, Misery Crown, Reluctant, Inner Sanctum, Futurephobia, Kolac (druga noć festivala)

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content