Lidské Zdroje i Blank Out u AG-u: Svi smo mi Jugoslavija

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

lidske zdroje, blank out
Lidské Zdroje: solidan osvrt na punk korijene (foto: Arnel Šarić)

Klub AG sinoć je bio domaćin nastupa čeških bendova Lidské Zdroje i Blank Out koji su u Sarajevo stigli u sklopu balkanske turneje “Izlizane traperice”. Rijetkost je da Sarajevo bude uključeno u ove vrste priča, pogotovo da nas ne mimoiđe jedan čistokrvni punk koncert, pa je time radost mnogo veća, kao i odgovornost da se pokuša doći iako je sredina sedmice.

Lokalni promoter je bila sarajevska agencija Primarch – pohvala za potez da izađu iz svojih ustaljenih okvira organizacije metal koncerata i tako blizu Eternal Flame Festivalu na čiju su organizaciju, vjerujem, trenutno koncentrisani.

Na sam dan koncerta, shvatio sam da zapravo “poznajem” frontmena grupe Lidské Zdroje, Pavela. Naši kontakti sežu još u 2008./2009. godinu; ja sam svirao u bendu Motherpig, on je pisao fanzin Drunk Nach Osten i zanimao se za balkansku scenu.

Komunicirali smo e-mailom, ali svaki put kad bih došao u Češku, ne bi se našli iz nekog razloga. Nismo se uspjeli sastati ni na Balkanika Core Fest, sa kojeg smo i izvještavali prije mnogo godina. Čak nismo shvatili ni da razgovaramo jedan sa drugim kada je Pavel inicijalno kontaktirao mene za koncert u Sarajevu. Kad je ova činjenica izrečena u prvom susretu uživo, kroz razgovor su mnoge teme bile bukvalno lišene lanaca zaborava. Vrijedi napomenuti da Pavel ima i uspješnu karijeru fotografa punk događaja, te da je jedna od intervjuisanih ličnosti u novom broju Out of The Darknessa koji će se uskoro naći u prodaji u BiH preko Izvan Svake Kontrole.

Bez lokalne podrške (odlično u ovom slučaju jer iskreno ne znam ko iz Sarajeva odgovara zvuku i idejama dva glavna benda), na binu se prvi penju članovi Lidské Zdroje. Diskografiju sam im poslušao jako površno pred sami koncert, ali moram priznati da mi se mnogo više dopalo ono što sam čuo uživo nego na traci.

Njihov zvuk je utemeljem u starom punku i rock’n’rollu sedamdesetih, sa dosta momenata melanholične melodičnosti. U publici koja je, po mojoj procjeni, brojala maksimalno 50 ljudi (što je odlično za koncert nepoznatih bendova bukiran na ramazansku srijedu i visok datum), našao se solidan broj mlađih i starijih djevojaka koje su vidno uživale, plesale i zabavljale se. To je pratio i muški dio publike, a dva-tri pokušaja šutke završena su neuspješno. Sasvim okej, s obzirom da je plesnjak bio maksimalno pozitivna reakcija na Lidské Zdroje.

Pavel se publici obraćao na našem jeziku, i to iznimno dobro. U setu im se našla i pjesma na njemačkom, za vrijeme koje je Pavel skinuo gitaru i ponašao se manijakalno, kako i doliči punk frontmenu, unoseći se u lice publici koja je ozareno gledala i vrištala (najvjerovatnije besmislice) sa njim.

Vrhunac koncerta bio je izvođenje dvije pjesme koje su najavljene kao nešto što je Pavel lično uvijek htio otpjevati. Uz opasku da okupljena ekipa možda bolje zna tekst, ali da nema niko sretniji od njega trenutno, Pavel i Lidské Zdroje uletjeli su u frenetične izvedbe “Zlatnog papagaja” Električnog orgazma i “Anarhija All Over Baščaršija” Zabranjenog pušenja.

Obje pjesme odsvirane su nevjerovatnom mladalačkom snagom; u numere koje životare dosadnjikave često izložene na tezgi lokalnih cover muzičara, Lidské Zdroje je unio žar i vratio im prvobitnu namjenu. Posebno se to dalo osjetiti na izvedbi “Anarhija All Over Baščaršija” koju je češki bend odsvirao bolje nego svi sarajevski bendovi, uključujući i poluoriginalni sastav, što je istovremeno sramotno i fascinantno.

Pročitaj i ovo:  OOZ (Skopje): Distorzijom protiv smoga

Izvođenje ovih pjesama bilo je toliko dobro i smisleno da je u meni ubijen i prirodni cinizam, pa sam čak i preskočio naknadno pojašnjavanje Pavelu zašto ja nikad ne bih svirao pjesme tih bendova. Drugačiji kontekst i pogled na stvari jednostavno ne znači da neko nije u pravu.

Nakon kraće pauze na binu se penje Blank Out iz češkog Kolina i veoma brzo dokazuju da su čistokrvan i jak primjerak hardcore punk bande. Blank Out je otvorio sa obradom “Sonic Reducera”. Idejno, zašto? No takva odluka pokazala se kao sjajan taktički potez koji je poznatim rifom uvukao publiku izvan kluba u prve redove i zadržao je tu.

Neko od prisutnih je primijetio da su Blank Out “idealni za SAWA Fest”, i teško da bi se mogao dati bolji opis zvuka grupe. Kolinski punkeri su utegnuta, uvježbana i uštimana mašinerija, a njihovo vezivanje za SAWA Fest je rezultat različitih utjecaja udrobljenih u aranžmane njihovih pjesama.

lidske zdroje, blank out
Blank Out: brutalna kombinacija punk žanrova (foto: Arnel Šarić)

Njihove autorske numere ponekad zvuče kao balkanski pank (jedna od njih me neizmjerno podsjetila na Ofsajd), u drugoj su imali jak ska utjecaj. Dvojica gitarista naizmjenično preuzimaju uloge solista, odlično komplementiraju jedan drugog. Na trenutke Blank Out zvuči i kao melodičnija verzija Lower East Side bendova, što je zanimljiv i slušljiv koncept.

Pored “Sonic Reducera”, Blank Out je odsvirao još nekoliko obrada. Na binu su pozvali (kako ga sami nazvaše) “lokalnog heroja” Kenana Avdića Grohu, frontmena Monstrous Moonshinea, koji je sa njima otpjevao Black Flagovu “Nervous Breakdown”. Groha nikad nije zvučao bolje nego sinoć, a slušao sam dobar broj njegovih koncerata u različitim bendovima. Ima i do usviranosti benda koji ga je pratio, ali i do činjenice da je njegova mladalačka energija evidentno bolje kanalisana kroz punk filter. Odlična, hvale vrijedna kombinacija.

I Blank Out je večer završio sa obradom našeg benda, još jednom pjesmom koja je izlizana kao i traperice u naslovu turneje. U kojem trenutku se hardcore bend iz Kolina u Češkoj odluči da svira “Motore” Divljih jagoda, ne znam, ali odsvirani su pošteno, sa metaliziranim prizvukom, optočeni gitarskim bravurama koje bi aminovao čak i Lipovača.

Zbog činjenice da smo danas morali skoro pa svi biti na radnim mjestima (ili u školskim klupama), druženje nije, floskule i zadovoljstva radi, nastavljeno do kasno u noć. No bilo je sjajno, čisti primjer da globalizacija i nije tako loša stvar ako ima punk prizvuk. Lidské Zdroje i Blank Out nastavljaju putem Izlizanih traperica prema Srbiji, gdje će održati nastupe u Pančevu, Beogradu i Novom Sadu, a onda se vraćaju za Hrvatsku. Vjerujem da će “Anarhija”, “Zlatni Papagaj” i “Motori”, uz odličan set autorskih numera izazvati oduševljenje gdje god budu odsvirani na ovim prostorima. Svi smo mi Jugoslavija, uključujući i češke pankere koji vide nešto zlatno tamo gdje se nama ne da ni govnjivim štapom pipati.

KO: Lidské Zdroje, Blank Out | KAD: 27.3.2024. | GDJE: Klub AG, Sarajevo

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content