Koldbrann – Moribund

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Evo benda koji drži tradiciju. Napokon, nakon tri godine čekanja, došao nam je novi Koldbrannov album ”Moribund”. Nakon uspješne evropske turneje, i, usudim se reći, sjajne turneje sa sarajevskim bendom KRV po Balkanu (izuzetak je Sarajevo, hvala, draga publiko!), na red je došlo i recenziranje albuma čije sam pjesme mogao čuti uživo prije nekoliko dana u svom gradu.

Ako ste slušali Koldbrannov debi album ”Nekrotisk Inkvisition”, nema tu baš puno filozofije. Ovo je bend koji fura staru školu black metala – od corpsepainta, spikesa, pa do pjesama. Tekstovi su na norveškom, tako da stvarno nemam veze o čemu pjevaju (da, ima i par tekstova na engleskom, izuzetno su filozofski nastrojeni).

Ipak, pored tekstova, ovdje je jako važan faktor muzike. ”Moribund” se ne odmiče previše od NI-a, još uvijek je to Koldbrann, ali sa dozom zrelosti, iskustva u pisanju muzike i sa (pozitivno) ispoliranom produkcijom. Stvaralački dvojac – Kvass/Mannevond znaju svoj posao, i ni na ovom izdanju nisu fulali poentu! Još uvijek prljavi, zrnasti Koldbrann na ovom albumu donesi novu dozu mraka, sirovog black metala koji neće svakom leći – morate biti u fazonu.

Na albumu se kombiniraju i vihori frenetičnog black metala, kao i mid-tempo sekvence, što se mnogim ljudima svidjelo, pa i meni, koji sam inače zagovornik neprestanog, kontinuiranog rešetanja – par pjesama sa albuma imaju odlične aranžmane u kojima ova dva elementa čine strašnu kombinaciju.

Posebna priča je cover art i booklet albuma, zbog kojeg definitivno vrijedi posjedovati ovaj album na originalu. Iznad teksta vidite mali preview covera, ali kad vidite čitav booklet i prirodnoj veličini, u bojama, ne možete vjerovati da je to booklet za neki undeground bend, a pogotovo za underground black metal bend.

Pročitaj i ovo:  Je'nostavno sarajevskaaa furka: Ezani i rokenrol

Stara ekipa black metalaca Norveške, lagano, ali sigurno odlazi. Ništa loše u vezi toga, sve se mijenja, ali ostaje jedna činjenica – norveške black velikane će imati ko naslijediti i nastaviti tradiciju na pravi način! Zgrabite ”Moribund” i umrite u crnilu!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Koldbrann
Ime albuma: Moribund
Izdavač: Twilight
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.koldbrann.net
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI