Katatonia – The Great Cold Distance

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Katatonia je jedan od bendova za čije ime znam već dugo vremena, ali nikada (kad bolje sagledam, ne postoji specifičan razlog), nisam obraćao dovoljno pozornosti na njih. Međutim, kako mi je u ruke dospio njihov novi album ”The Great Cold Distance”, stvari bi se od ovog trenutka mogle promijeniti.

Odavno nisam čuo sjajniji spoj komercijalnog štiha i težine u nekom bendu, kao što je to Katatonia predstavila na svom novom uratku. Mogu se slobodno dati na MTV, ali ipak, kao činjenica ostaje, da su i dalje jako teški, da imaju sjajne tekstove, i da je na ovom albumu razina kvalitete pisanja i aranžiranja pjesama jako visoka.

Vi koji ste i prije imali više dodira sa Katatonijom, možda će vam nešto značiti činjenica da mnogi svjetski recenzenti ovaj album nazivaju njihovim drugim ”Viva Emptinessom”. Logičkim zaključivanjem, dođe da je to sjajan album, kao i ovaj, ali ja o tome neću, jer ne volim da se igram sa stvarima sa kojima ne znam rukovati.

Posebnu pažnju bi (možda je ovo profesionalna deformacija) preporučio da obratite na zvuk gitara, i to bas gitare, koji je jako profinjen i mekan, skoro da plovite na tim zvukovima, a s druge strane, imamo lagane gitare, koje postaju paklenski distorzirane na trenutke. Crnilo, tama, doomy osjećaji izviru iz tekstova, koji i dalje govore o smrti, depresiji i negativnostima, a tjeskoba je i prelijepo prezentovana grafički, jer je booklet i grafičko rješenje ovog albuma jedno od najboljih koje sam dosad vidio.

Ako nekoga zanimaju imena koja stoje iza Katatonije, onda vam mogu spomenuti gospodu Jonasa Renksea i Andresa Nystroma, koji su jedna polovica švedskog Bloodbatha. Treba li dalje? Mislim da ne.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

”Despair Rock” koji svira Katatonia i koji je prezentovala na ovom albumu mogu vam samo preporučiti, jer ne vidim razloga zašto da im ne pružite šansu (ako već niste), jer, kad sve saberemo i oduzmemo, barem ćete lijepo odmoriti uši.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Katatonia
Ime albuma: The Great Cold Distance
Izdavač: Peaceville Records
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.katatonia.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI