Darkthrone – The Cult Is Alive

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Eh, znam da su mnogi čekali, i ova recenzija je bukvalno na zahtjev. Sigurno ste svi imali priliku da pročitate moje mišljenje o Darkthronovom EP-ju koji su izbacili kao uvod za ovaj album, EP pod nazivom ”Too Old, Too Cold” je recenziran na ISK Webzineu, i to je bukvalno bio moj prvi pravi susret sa bendom koji je najtroo, najkvlt i najgrim of them all.

Novi album Darkthronea dobio je podijeljena mišljenja u svjetskim medijima koji se bave metal muzikom – neki ga nazivaju ”nastavkom kulta”, a neki ”dokazom da je kult trebao da ostane mrtav”. Za mene je ovo album koji jasno i glasno govori ”boli nas kurac šta iko od vas kritičara i slušatelja misli”.

Možda će vam na moment ovo izgledati bezobrazno i egoistično, ali ovakav stav je pomogao Darkthroneu da napravi iskren album, koji, iskreno, odstupa od njihov dosadašnjih uradaka, ali nije nimalo manje zao. Pjesme sada imaju pravi rock’n’roll štih, sastave Motorheada i Venoma, pa usudio bi se reći i zla Celtic Frosta. Jako su slušljive, čak i za ljude koji slušaju navedene bendove, ali im je dosadašnja prezentacija black metala putem Darkthronovog kanala bila neprivlačna.

Puno sam više rekao o Darkthronovom ”novom” zvuku u recenziji njihovog EP-ja ”Too Old, Too Cold”. Sve što sam napisao tamo, važi i za ovdje. Zamjerke nemam. Naprosto, oduševljen sam. Najkraći opis svega ovog bi možda mogao biti ”Motorhead sa srcem black metala”. Razlika između starijih radova je evidentna, i zato je ovaj album naletio na različite bure kritika. Na vama je da poslušate i ocijenite, ali za mene, ovo je kandidat za black metal album godine.

Pročitaj i ovo:  Intervju: Rules - kad se sudare hardcore i Black Sabbath

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Darkthrone
Ime albuma: The Cult Is Alive
Izdavač: Peaceville Records
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.darkthrone.no
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI