Kalmah – For The Revolution

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Evo nama i starih znalaca, finskog benda Kalmah. Sjećam se kako sam pregledajući neke liste sa najavama albuma za 2008. godinu na dotičnim boldirao album For the Revolution (a ostatak ponude i nije nešto bogat bendovima koji me zanimaju). A čim sam se dokopao albuma stiže i recenzija.

Album otvaraju klasični Kalmah riffovi, a ubrzo i dobro poznati growl vokali, sve praćeno odličnim bubnjevima kao i klavijaturama koje drže melodičnost na nivou. Spomenuto važi kako za uvodnu pjesmu For the Revolution, tako i za ostatak albuma. Odlične izmjene gitarskih i solo dionica na klavijaturama ispraćaju jako catchy refren koji traži da se pjeva horski na koncertima. Druga pjesma me podsjetila na neke Hypocrisy momente, što nije nimalo loše u ovom slučaju, a do kraja pjesme čujemo odlične riffove, kao i pratnju klavijatura, koje su me na ovom albumu podsjetile na Children of Bodom (hmmm, još jedan bend na koji su me podsjetili u jednoj rečenici… ali opet to ne znači ništa loše, a pogotovo zato što su oba spomenuta benda i više nego odlična). Treća pjesma na albumu, Holy Symphony of War ima ubjedljivo najbolji refren od svih pjesama sa ovog albuma, a prije refrena čujemo klasično odlične melodic death riffove, dok negdje na trećoj minuti imamo nekoliko odličnih solaža na gitari, a sve završava već nahvaljenim refrenom. Sad dolazim u iskušenje da riffove i na idućoj pjesmi opišem kao odlične ali neću… kao ni one do kraja albuma. Kao ni solaže. Potrudiću se da riječ odlično više ne upotrijebim do kraja recenzije. Peta pjesma, Ready For Salvation počinje sasvim lagano, akustično čak, a nekako mi se čini da su i na prethodnom albumu, The Black Waltzu iz 2006. isto ovako usporili negdje na sredini albuma. Od iduće pjesme pa do kraja albuma svirka se ubrzava, a album zatvara pjesma Like a Slave, koju krase predivne dionice na klavijaturama ispraćene khm (suzdržavam se od riječi „odlično“) riffovima sa onim pitchom na gitari (nemam pojma kako se to tačno zove, može se čuti kod Machine Heada) i još jednim refrenom koji traži da se otpjeva horski na koncertu. Kraj albuma kakav ja samo poželjeti mogu – žestok.

Pročitaj i ovo:  Wasted - Modern Lie: Finski pank istine

Za kraj ću samo da kažem da se stvarno ne usudim brojati koliko puta sam upotrijebio pridjev „odlično“ u ovoj recenziji i mislim da je to sve što je potrebno da se kaže o ovom albumu. Nakon prvog slušanja razmišljao sam da li je bolji od Black Waltza, a sada to mogu bez razmišljanja potvrditi!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Kalmah
Ime izdanja: For the Revolution
Izdavač: Spinefarm Records
Godina izdanja: 2008
Website benda: http://www.kalmah.com/

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »