Arsis – We Are The Nightmare

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

U beskonačnim bespućima Interneta naletih na Arsis, meni dosad nepoznat bend i ne bih ni obratio pažnju na njih da sasvim slučajno ne pročitah pohvale tipa kako imaju jedan od najboljih metal albuma u posljednjih nekoliko godina, kako odlično povezuju old school thrash, tehnički death, black vokale i malo dobrog starog power metala. Iako ne podnosim tehniciranje u deathu odlučio sam da im dadnem priliku.

I odmah da priznam da nisam nešto oduševljen. Vokal zvuči k’o pljunuta Angela Gossow, ali (ovo „ali“ je moralo doći odmah na početku)… Muzika koja ide ispod naše Ange… ovaj, vokala Arsisa zvuči previše tehnički, eh sad, ne baratam stvarno silnim terminima koji bi vam to opisali po pravilima, ali imam jednu savršenu riječ: „preseravanje“. Pogotovo u miješanju ponekad čak i dobrih solaža na gitari sa onim ružno zvučećim blastbeatom. To silno tehniciranje se čuje na cijelom albumu (a baš me zanima da li je toliko izraženo i na ranijim albumima Arsisa, pogotovo zato što su više hvaljeni nego ovaj).

A da ne ispadne sve toliko loše, ima ovaj album i dobrih momenata, pogotovo na pjesmi Servants to the Night, a ni Overthrown i My Oath to Madness nisu za odbaciti (vjerovatno zato što su me podsjetile na Arch Enemy). Ustvari, ako ćemo iskreno, nije album toliko loš, koliko stvarno, ali stvarno preobiluje tehniciranjem koje mi baš ne leži. Možda nekome i odgovara, ali ja sam se osjećao prosvjetljeno kada sam nakon trećeg ili četvrtog preslušavanja albuma (stvarno sam se potrudio i dao im šansu da mi se svide, jelde?) sastavio sebi kraću plejlistu sa pjesmama Arch Enemya.

U svakom slučaju, albumu We are the Nightmare pružite priliku, možda vam se svidi, a i mi ćemo ga rado (tu i tamo) zavrtiti u radio izdanju ISK.

Pročitaj i ovo:  ISK Top 10: Najbolja izdanja 2023. godine (Đorđe Ilić)

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Arsis
Ime izdanja: We Are the Nightmare
Izdavač: Nuclear Blast Records
Godina izdanja: 2008
Website benda: http://www.myspace.com/arsis

Dženan Suljević
Dženan Suljević
Dženan je pod ISK zastavom proveo najviše vremena na poziciji urednika ISK radijske emisije. Povremeno piše za ISK Web Magazin i posjeduje mnogo više konzola nego slobodnog vremena.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content