Intervju i izvještaj: M.K.Z.P. u DKC Sarajevo

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

dkc sarajevo

U sarajevskom autonomnom prostoru DKC Sarajevo prije mjesec dana održan je benefit koncert sa ciljem prikupljanja sredstava za pokretanje novog nezavisnog društveno-kulturnog centra u Podgorici.

Zasvirali su Činčila, Flaster, San i Shargia, te gosti iz Crne Gore, bend M.K.Z.P.

Nakon februarskog Metal festa Shargia je najavila kadrovsku promjenu, te sam se nadao da će to donijeti bar blago pozitivne promjene. Grdno sam se prevario, Shargia je (i) ovaj put izvela jako kratak set (3 ili 4 pjesme), sastavljen od megapopularnih hitova Pantere i Megadetha. Sve u svemu, sa manjkom autorskog sadržaja, Shargia je nažalost i dalje daleko od respektabilnog benda.

San je na binu izašao samouvjereno, uz povike ”Ne čujem vas, može li to malo jače”, na šta sramežljiva i iznenađena publika nije mogla ili htjela dati neki glasniji odgovor koji je bend možda priželjkivao. Ipak, svirali su jako glasno, pankerski i hardkor. To je bilo loše, ne zbog muzikalnosti, već zbog samog prostora jer drveni pod i stakleno okruženje DKC-a jednostavno ne mogu podnijeti naguravanje decibela sa brzinom panka. Iznenadio sam se kada sam čuo da je San aktivan već skoro 2 godine, iako sam ih ove noći čuo prvi put. Prostora za napredak ima zahvaljujući energiji i entuzijazmu.

Činčila je bend sa renomeom koji svoje djelovanje opisuje kao “spoj muzike, performansa i likovne umjetnosti.” Baš zbog toga, DKC i Činčila su kao stvoreni jedno za drugo. Publika je odlično reagovala na njihov nastup. Jasno je da ova grupa zaslužuje veću eksponiranost zbog dugogodišnjeg postojanja, lucidnosti i autentičnosti.

Zenički Flaster reprizirao je dobru svirku. Sve što sam napisao za njihov nastup na Metal festu važi i ovaj put, vrijeme je da se i studijski aktiviraju.

Posljednji na scenu su izašli predstavnici i čuvari HC zajednice iz Crne Gore i isporučili obilje teških i brzih rifova. Daljina i put ih nisu umorili, a zvuk koji su donijeli mi je ostao u ušima i nekoliko dana poslije svirke. Nedavno su izbacili i svoj debitantski album “1”, te je ovo bila izvrsna prilika da čujemo kakav to hardcore izvode naše komšije.

Iskoristili smo priliku i da porazgovaramo sa njihovim basistom Nemanjom Grbovićem.

Sarajevo, DKC, kako prođe, te kako bi opisali svoju muziku?

Ma bilo je fenomenalno. Atmosfera je bila predivna, energija na nivou, sam ambijent me podsjećao sve vrijeme na oldskul DIY hardkor svirke bez puno ozvučenja i bine što je dodatno pridodalo već vrhunskoj atmosferi… stvarno nemam riječi jer sam i dalje pod utiskom kao i ostatak benda, ali prošlo je toliko dobro da možemo reći da nam je ovo najbolja svirka do sad! A što se muzike tiče, mi smo hardcore bend sa uplivima thrash metala.

S obzirom da ste izdali album prošle godine, kako je tekao stvaralački proces i da li ste zadovoljni samim albumom?

Kod nas stvaralački proces funkcioniše na probama uz vježbanje i druženje. Svako ima pravo na sugestiju, smisli neku melodiju ili temu koja se kasnije pretoči u rif i na kraju u pjesmu, isto tako je i za tekstove. Mi smo veoma zadovoljni s tim albumom jer postojimo od 2016. i nakon određenih stanki smo odlučili da te pjesme konačno snimimo jer su aranžerski i svirački bile sazrele za dobar snimak.

Pročitaj i ovo:  ISK Top 10: Najbolja izdanja 2023. godine (Đorđe Ilić)

Čime se bavite pored muzike, te da li mislite da se od underground muzike može živjeti na Balkanu?

Ja sam konobar i kuvar, Vela (vokalista) je šanker, Zarija i Aleksandar (bubnjar i gitarista) su prosvetni radnici, a Krule (basista) daje časove gitare početnicima, tako da, ovo što radimo je čista ljubav i strast. Nemoguće je živjeti od ove muzike, pogotovo ne kod nas, ali čak i da možemo, ne bi željeli da živimo od ovoga.

Kakva je situacija sa rock/punk/metal scenom u Crnoj Gori, ima li scene i ko su akteri pored vas?

U Crnoj Gori nema kulture. Kultura je marginalizovana do krajnjih granica i onda samim tim ne možemo računati na nešto što se moze nazvati “alternativna kultura” ili bilo kakav pojam scene. Nas par entuzijasta pokušavamo da održimo to što imamo i to je to u suštini. A što se konkretno metala tiče trenutni akteri, da ja znam, koji snimaju album ubrzo su Violent Drunks, što se tiče panka najaktivniji bend je Punkreas. Ima tu bendova poput Zaimusa, Abhotha, KK Street Bangersa, Gomile Nesklada, Okota i tako dalje, ali oni su trenutno na pauzi. Tako da, siva zona!

Gdje ste sve nastupali i gdje vam je bilo najbolje? Postoji li mjesto gdje niste baš imali pozitivno iskustvo?

Iza sebe imamo samo 4 svirke. Prvu svirku smo odradili u lokalnom klubu “Berlin”, nakon toga smo svirali u Užicu na njihovom simpatičnom festivalu “Ranč Fest”, nakon toga kod vas u DKC-u u Sarajevu i poslije na Cetinju na Velikoj bini… možda bi bilo malo bezveze izdvojiti najbolju svirku od gore pomenutih jer je svaka imala svoj šmek, ali bi se usudili reći da je ipak svirka u DKC-u bila totalno drugačija, tako da bih rekao da je ta svirka najbolje prošla. A što se loših iskustava tiče, njih nije bilo uopšte!

Koja ti je najdraža pjesma za izvesti i zašto?

Svako ima svoju najdražu pjesmu, ali mislim da se svi slažemo oko numere sa našega prvijenca koja nosi naziv “Uvijek na tuđem nišanu”. Iz prostog razloga jer nosi jaku antiratnu poruku u kojoj preovladavaju strašne emocije, kako svirački, tako i tekstualno. Lično smatram da nam je to najljepša pjesma koju imamo zasad.

Koji muzičari/grupe su imali/imaju najviše uticaja na M.K.Z.P. i šta inače slušate?

Oh, o tome bi mogao da pričam do unedogled, ali izdvojiću nekoliko bendova u kojima svi uživamo: KUD Idijoti, Suicidal Tendencies, SMF, DRI, Exodus, Killing Time, Judge, Slayer, Neglect, No Speed Limit, SOD, MOD, Napalm Death, Slapshot i Anthrax. Pored metala, panka i hardkora slušamo i kuliramo uz druge žanrove također.

Planovi za budućnost, dolazite li u Sarajevo opet?

Trenutno radimo na drugom izdanju, uvježbavamo nove pjesme pa da se krene u avgustu sa snimanjem novog albuma. Što se Sarajeva tiče, obavezno čim se ukaže prilika, a dotad, pozdrav od M.K.Z.P. ekipe iz Tološa!

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content