Evil Dead Rise: Eskalacija porodičnog nasilja

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

evil dead rise
Alyssa Sutherland kao Ellie nastavlja tradiciju Deaditea sa mnogo šarma (Foto: StudioCanal)

Nijedna horor franšiza mi ne evocira ljepše uspomene od Raimijevih “Zlih mrtvaca” (“Evil Dead”). Susret sa prvim filmom me impresionirao količinom krvi prosute na ekranu, naučio da je eksperimentisanje u umjetnosti dobro, dozvoljeno i preporučljivo, te da budžet i znanje ne smiju biti ograničavajući faktori u kreativnom izražavanju.

Bez obzira na važnost franšize, producenti su sve do 2013. godine bili veoma sramežljivi i nisu se bavili Necronomiconom. Fede Álvarez je prije tačno deset godina riskirao i snimio najmračniju verziju “Evil Dead” filmskog svijeta, hrabro predstavivši novu heroinu i eliminišući iz jednačine ikonu, Asha Williamsa (Bruce Campbell).

Scenarista i režiser Lee Cronin je u “Evil Dead Rise” iznimno uspješno prepakirao ED priču u novu postavku sa novim setom žrtava i heroina, baziravši svoj film na ženskim likovima, baš kao i Álvarez.

Tattoo umjetnica Ellie (Alyssa Sutherland) sa svoje troje djece živi u ruiniranoj zgradi u Los Angelesu. U posjetu im stiže tetka Beth (Lily Sullivan), tehničarka rock’n’roll grupe koja je nedavno saznala da je trudna i još uvijek nije odlučila da li će zadržati dijete. Kada primjerak Necronomicona i tri ploče izrone iz podrumske tame nakon žestokog potresa, stvari kreću po zlu kakvo na ekran zna istresti samo djelo sa pečatom “Evil Deada”.

evil dead rise
U slučaju Risea, dom i porodica su stravičniji od šume (Foto: StudioCanal)

Po prvi put u historiji serijala (sa izuzetkom srednjovjekovnog “Army of Darknessa”), radnja se izmješta iz šume u grad. Teško je za povjerovati, ali zgrada u koju je smještena radnja “Evil Dead Risea” izaziva jednaku tjeskobu u gledatelju kao i izolovana koliba u šumi. Možda čak i jaču jer su zgrade i ulice elementi koji su poznati svima nama, a u određenim situacijama, pod određenom rasvjetom, mogu se učiniti izrazito zlokobni.

Kada majka Ellie postaje kukuljica za Deaditea, kreće maltretiranje djece, sestre, ali i nesretnih komšija. Psihičko i fizičko zlostavljanje je jednako usmjereno ka odraslima i djeci, te Cronin veoma jasno daje do znanja da je svako meta u “Evil Dead Riseu”. Nediskriminatorno nasilje majke nad vlastitom djecom može se učiniti kao nešto neobično za ovo filmsko doba, ali je savršeno uklopljeno u štimung “Evil Deada” i da je urađeno bilo šta drugo, bilo bi to odstupanje od brutalnosti po kojoj je serijal i postao prepoznatljiv.

Iako je filmu potrebno nešto jače od trećine da radnja zaroni u krvave dubine, kada se to desi, Cronin drži nogu na gasu i ne popušta. Njegovo poigravanje sa kamerom, kombiniranje jump scareova i jezivih prijetnji izvan fokusa u stilu “Hereditaryja” daju filmu jedan potpuno novi, ali nesumnjivo prepoznatljiv stil. Cronin uspješno namaštava nove načine kasapljenja ljudskog mesa, a neke od scena će izazvati osjećaj nelagode čak i u glavama horor veterana.

Pročitaj i ovo:  The Last of Us: Dobra serija, puno bolja igra
evil dead rise
Cronin se poigrava sa kadrovima, kombinirajući vizuelnu jezu i jump scare elemente (Foto: StudioCanal)

Baš kada gadarije na ekranu postanu nepodnošljive, Cronin skrene atmosferu na polje komedije. Za razliku od prethodnika iz 2013. godine, “Evil Dead Rise” uspješno ukrštava tamu i nasilje reboota sa gegovima Raimijevih filmova, uz neizostavne omaže klasicima poput letećeg oka. No daleko do toga da je “Evil Dead Rise” horor odgovor na “Three Stooges”; zahtjevna fizička gluma i dalje služi kako bi ispričala potresnu horor priču.

Sve glumice i glumci u “Evil Dead Riseu” obavljaju svoj dio posla uvjerljivo. Djeca i tinejdžeri se ponašaju upravo onako kako i očekuješ da se ponašaju. Ipak, posebnu nagradu za doprinos jezivosti filma dobija Alyssa Sutherland kao Ellie. Ništa manje loša nije ni Lily Sullivan kao protuteg istinskom zlu i nova Evil Dead heroina. Iako sam zakleti zaljubljenik u djelo Brucea Campbella, još od Jane Levy i njene uloge Mie u prethodniku uživam u uplivu ženskih likova u serijal i vidim nebrojene mogućnosti da se kreiraju jednako snažni, moderni likovi koji će nositi priču bez da se moraju oslanjati na ili blatiti lik Ashleya J. Williamsa.

Cronin se kroz cijeli film, ali i u samom finalu poigrao sa idejama majčinstva, roditeljske odgovornosti, raspada brakova i pucanja porodičnih veza. Da su određene ideje mogle biti predstavljene bolje, mogle su, no Cronin sigurno nije htio žrtvovati ideju franšize kvazi promišljanjem o porodici. Za to služe drame, ova vrsta horora neka ostane ovakva.

Kraj je i jasno naglasio da je novi film veoma izvjestan. Kada se sve to sabere i oduzme, to je i više nego poželjno. Nevjerovatno je da je svijet Sama Raimija izrodio toliko filmova, pa i jednu seriju, te da nijedan od ovih proizvoda nije prosječan, pa čak ni ispodprosječan. Eskalacija porodičnog nasilja u “Evil Dead Riseu” je dokaz da i starog dorata možeš naučiti nekoliko novih trikova ukoliko to zaista želiš.

“Evil Dead Rise” je hvale vrijedan dodatak svijetu “Evil Deada”, ali i odličan horor film ukoliko ga posmatramo kroz vizir samostalnosti.

Ako ste ga propustili u kinima, 23.6.2023. ga nemojte propustiti na servisu HBO Max.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI